Hvert år produseres det utallige filmer basert på romaner og annen litteratur. Og hvert år sitter tusenvis av bokelskere med foldede hender og håper at filmen ikke skal ødelegge den gode leseropplevelsen man fikk da man leste verket fra perm til perm, og rev seg i håret da siste side var lest.

NB! Rollelisten til Hobbitfilmatisering imponerer

Andre derimot lar bøkene ligge for å få den store filmopplevelsen, assistert av M, popcorn og grandiose effekter.

Bokelskere blir som oftest skuffet over filmen – karakterene ser annerledes ut, scener mangler eller er tilført, og filmtilhengerne blir alltid like irriterte over snobberiet.

Alt fra tegneserier til Gudfaren og Da Vinci-koden er listet opp og ned på diskusjonsforum i positive og negative ordlag. «Folk er i harnisk», og «forfattere vender seg i graven».

2011 er inget unntak, og vi har tatt en nærmere titt på noe av hva vi har i vente.

Les også: Sniktitt på 2011

Water for Elephants

Premiere: 15. april

Først ut er et stjernespekket historisk drama, basert på romanen «Water for Elephants» som kom ut i 2006. Boka var et resultat av et kreativt skriveprosjekt som arrangeres hvert år i november, kalt National Novel Writing Month, og klatret fort på toppen av bestselgerlistene i USA og har vunnet flere priser.

Robert Pattinson (Twilight), Oscarvinnerne Reese Witherspoon (Walk the Line) og fra Christoph Waltz (Inglourious Basterds ) fyller lerretet i Water for Elephants, og selv om bildene i traileren (se video under) gir assosiasjoner til HBO-serien Carnivalè, er historien er en ganske annen.

Veterinærstudenten Jacob (Pattinson) bryter opp studiene og blir med et omreisende sirkus da foreldrene hans dør i en bilulykke. Han forelsker seg i sirkusets stjerne – Marlena (Witherspoon), som er gift med dyretreneren August (Waltz), en karismatisk, men psykotisk mann.

(Saken fortsetter under videoen)

Thor

Premiere: 6. mai

Thor følger opp de tidligere superheltene fra Marvel, og ruster opp den kommende storfilmen The Avengers som er ventet i mai 2012 (se introduksjon av skuespillerne nederst i saken).

Superhelten Thor er basert på tordenguden «Tor med Hammeren» som vi kjenner fra norrøn mytologi. Tegneserien filmen bygger på ble første gang ført i pennen av de amerikanske skribentene Jack Kirby og Larry Lieber i august i 1962, og ble trykket i Journey in Mystery.

I mai får vi altså muligheten til å se Chris Hemsworth i 3D, i filmen som baseres på den originale tegneserien (i moderne innpakking) hvor Thor blir kastet ut av Åsgård, og sendt til jorden for å leve blant menneskene.

Les også: De nyeste superheltene

(Saken fortsetter under videoen)

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II

Premiere: 15. juli

Til sommeren er det duket for den store finalen i Harry Potter-filmserien.

Millioner av barn, unge og voksne har fulgt den unge trollmannens kamp mot nemesisen Voldemort, og selv om den avsluttende boka kom ut i 2007, er det fortsatt mange forventningsfulle som har tilgode å se enden på visa, undertegnede inkludert.

Fra 1997 til 2007 er det utgitt syv bøker i serien om den unge trollmannen, Harry Potter. Warner Bros har fulgt tett på og siden 2001 har det kommet ut syv filmer, med den åttende og avsluttende filmen utestående (siste bok er delt i to filmer). Fra den milde, og barnevennlige starten i første boka/filmen, har universet og karakterne blitt mørkere og mer komplekse, i takt med heving av aldersgrensen på filmene.

Forhåpentligvis besvares alle spørsmålene som har bygget seg opp i gjennom syv bøker og snart åtte filmer – vil Hermine og Ron erklære sin kjærlighet til hverandre, hvem dør og vil professor Humlesnurr gjenoppstå?

Les også: Filmanmeldelse av Harry potter og Dødstalismanene – Del 1

(Saken fortsetter under bildet)

Ser fortsatt ikke ut som Potter har overtaket?! (Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome)
Ser fortsatt ikke ut som Potter har overtaket?! (Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome)

Captain America: The First Avenger

Premiere: 22. juli

Den ultimate amerikanske superhelten, Captain America: The First Avenger, komplimenterer ensemblet i den tidligere nevnte gigantiske superheltfilmen The Avengers.

Tegneserien filmen bygger på dukket først opp i 1941, og seilte på den stadig økende patriotismen under krigen.

Denne foreløpig siste filmen i Marvel-serien tar oss tilbake til 2. verdenskrig. Chris Evans spiller rollen som Steve Rogers som blir erklært uskikket for å avtjene i det amerikanske forsvaret. Han melder seg frivillig til et hemmelig forskningsprosjekt som munner ut i at han blir superhelten Captain America.

Les også: Bok til serie – A Game of Thrones

Chris Evans forvandles til superhelten Captain America. (Foto: United International Pictures)
Chris Evans forvandles til superhelten Captain America. (Foto: United International Pictures)

Cowboys & Aliens

Premiere: 29. juli

Cowboys & Aliens er basert på boka med samme navn fra 2006, og fikk ingen nevneverdig mottakelse.

Året er 1873 og einstøingen Jake Lonergan, spilt av Daniel Craig, våkner opp i den fremmede byen Absolution, uten noe minne om sin fortid, og med en lenke rundt håndleddet.

Han oppdager at han er notorisk kriminell som er jaktet av mange, inkludert Oberst Woodrow Dolarhyde, spilt av Harrison Ford. Obersten styrer byen med jernhånd, men dette skal vise seg å være det minste problemet, når et romskip plutselig svever over byen.

Utgangspunktet for filmen høres noe søkt ut, men kombinasjonen av sci-fi og western, Indiana Jones og James Bond, sydd sammen av Iron Man-regissøren Jon Favreau og produsert av Steven Spielberg vekker unektelig nysgjerrigheten.

Green Lantern

Premiere: 5. august

Green Lantern er navnet på flere oppdiktede superhelter i tegneserier utgitt av DC Comics. Den første (Alan Scott) ble skapt av forfatteren Bill Finger og tegneren Martin Nodell i «All-American Comics» i juli 1940.

Etter andre verdenskrig dalte interessen for og salget av tegneserier om superhelter, og DC Comics avsluttet serien om Alan Scott som Green Lantern.

I 1959 så superheltene en ny vår, og DC pustet på nytt liv i Green Lantern-karakteren gjennom forfatter John Broome og tegneren Gil Kane. Denne gang som testpilot Hal Jordan, som senere ble en av grunnleggerne av Justice League of America.

I denne første fiksjonsfilmen om superhelten ser vi den alltid komiske Ryan Reynolds i rollen som Hal Jordan/Green Lantern. Hal Jordan er fortsatt testpilot som kommer over en mystisk grønn ring som gir han overnaturlige evner. Han blir da medlem av en intergalaktisk skvadron som har i oppgave å bevare fred i universet.

Sherlock Holmes 2

Premiere: 16. desember

Sherlock Homes dukket først opp i 1887 i en novelle av Sir Arthur Conan Doyle i tidsskriftet «Beeton’s Christmas Annual». Totalt ble det skrevet fire romaner og 56 noveller om Holmes, og karakteren ble voldsomt populær.

I 1929 kom den første filmatiseringen, The Return of Sherlock Holmes, skrevet av Basil Dean og ble filmet i New York City.

Angivelig var det der den første bruken av den velkjente linjen «Elementary, my dear Watson» ble brukt. Filmen eksisterer i dag, men kun som stumfilm fordi lyddisken gikk tapt.

I oppfølgeren av Sherlock Holmes fra 2009 med Robert Downey jr. og Jude Law i rollene, møter vi igjen den karismatiske duoen når de går sammen for å overvinne sin verste motstander til nå – Professor Moriarty.

Les også: Filmanmeldelse av Sherlock Holmes

Et gjensyn med disse gutta, og Noomi Rapace neste jul. (Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome)
Et gjensyn med disse gutta, og Noomi Rapace neste jul. (Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome)

The Avengers

Vi må vente til 2012, men ta en sniktitt på hvem som utgjør superhelt-troppen!