Kurt Wallander er en erkesvensk supersnut som aldri er uthvilt og opplagt men som likevel løser noen av Skandinavias mest bisarre drapssaker. Du har kanskje sett Rolf Lassgård eller Krister Henriksson som Wallander fra før, og her tolkes den høyt skattede Wallander av Storbritannias mest Shakespeareassosierte skuespiller; Kenneth Branagh.

…den lekreste krimserien jeg har sett

Fra før har vi kunnet se Branagh som Wallander i boksen som inneholder Sidespor, Ett skritt etter og Brannvegg. Dette er den andre samleboksen med Wallander i britisk utgave, og inneholder Mordere uten ansikt, Mannen som lo og Den femte kvinnen.

Disse tre BBC-episodene er basert på Henning Mankells romaner med samme navn, og krimmysteriene plasserer Sverige i en større verden.
For ordens skyld: BBCs Wallander har status som tv-serie, selv om hver enkelt episode er 90 minutter lang og er basert på en hel roman.

LES: Et at de virkelig gode eventyrene: Merlin sesong 2!

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Wallander (Foto: BBC)
Anne-Britt Hoglund, spilt av Sarah Smart i Wallander (Foto: BBC)

British på svenska

De britiske versjonene er nydelige å se på, og gjør slettes ikke skam på Mankells mesterverk. Men litt skurr blir det jo når samtlige skuespillere er britiske og står og slenger om seg med Rydberg og Carl Einar Lundberg og slikt.

De svenske stedsnavnene og personnavnene høres rett og slett rare ut i britiske munner. Alle skuespillerne er britiske, og serien kunne like godt foregått på landsbygda i England.

Jeg spør meg om den eneste grunnen til at alle har svenske navn og at dette foregår i Sverige er at de må holde seg tro til Mankells originalromaner, men det har vel en større økonomisk grunn også; Ystad har tålt flere forskjellige Wallanderinnspillinger, og ryktene skal ha det til at BBC og Angry Bird er i forhandlinger om en tredje runde.

Siden alle Wallanderversjonene foregår i tilnærmet samme kulisser og områder, er Skånetraktene mye trafikkert av filmteam og rimelig tilrettelagt.

LES: Den komplette versjonen av Millenniumtrilogien på samleboks!

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Wallander (Foto: BBC)
Kenneth Branagh og Tom Hiddleston, som spiller Martinsson i Wallander (Foto: BBC)

Den grå løven

Jeg har ikke sett Branagh i så mye film før som jeg kan komme på, med unntak av filmatiseringen av En Midtsommernattsdrøm. Da hadde han stor, gyllen løvemanke og var riktig så staselig. Som Wallander har han tredagersskjegg, røde øyne og sengehår og spiller bedrøvelig og bra. Wallander har blitt tolket av flere skuespillere, og Branagh gjør sin versjon med overbevisning. Det samme gjelder for den britiske rollebesetningen forøvrig.

Jeg vil si at den britiske Wallander-serien høres nøyaktig ut som en krimserie, men ser mer ut som en blanding av en bilreklame og en Bent Hamer-film.
Politistasjonen ser ut som et 70-talls kommunehusfoaje, leiligheten til Wallander er et relikvie fra den brune og funky borettslagstida og de landlige omgivelsene er fantastiske. Dette er nok den lekreste krimserien jeg har sett hittil.

Og det skal Red-kameraet ha sin del av æren for. Dette er første gang et Red-kamera er blitt brukt på en BBC-serie, og det blir umiddelbart en distinkt del av filmproduksjonen. Jeg ser at skaperne har kost seg når de har lett etter det rette lyset, fokuset og fargene. Og den skånske landsbygda poserer gladelig for kameraet.

LES: 2011 byr på mange interessante filmatiseringer!

Anmeldelsen fortsetter under bildet.

Wallander (Foto: BBC)
Wallanders datter Linda, spilt av Jeany Spark i Wallander (Foto: BBC)

Balanserer mellom krim og melodrama

BBCs Wallander bærer preg av å ha forelsket seg i kamerateknologien og åkerlandskapet, men den formidler Mankells gode historier uten unntak.

Serien handler også om forsoning og anger og denslags sekundærhistorier, og spesielt episodene i den første boksen inneholder litt i overkant mange antydende blikk ut i horisonten eller kamera-på-villspor-sekvenser til at det blir full pott.

Ellers balanserer serien stort sett godt mellom jakten på morderen og Wallanders personlige strabaser. Slik er da også bøkene.

Jeg har storkost meg med å stupe inn i de seks første Wallanderepisodene fra BBC, og håper Branagh finner tid i kalenderen til å gjøre tre til. Så skal jeg alltids tilgi den rare britiske uttalen av svenske småbyer.

Wallander samleboks 2 er i salg fra og med i dag, 12.1.2011, og boks 1 finnes allerede på markedet.

LES: flere serieanmeldelser fra Filmpolitiet!

Om SERIEN

Wallander
  • Wallander
  • Slippdato: 12.01.2011
  • Sesong: 1 og 2
  • Regi: Diverse regissører
  • Utgiver: SF Norge AS
  • Originaltittel: Wallander
  • Sjanger: Action, Drama, Krim, Thriller, TV-Serie