Filmpolitiets lesere og lyttere har de siste tre ukene stemt fram Papegøye som vinner av Filmpolitiets Kortfilmpris 2011. Under prisseremonien som markerte avslutninga på årets Kortfilmfestival i Grimstad kunne regissør Marius Loftum fornøyd – og noe nervøs – ta imot premien på 10 000 kroner fra filmpolitigeneral Birger Vestmo.

TRYKK PÅ BILDET ØVERST FOR Å SE FILMEN

Se alle filmene som var nominert her

– Gir selvtillit

– Jeg hadde skikkelig puls, forteller Loftum til Filmpolitiet umiddelbart etter at prisutdelinga er avslutta.

22-åringen forklarer at han hadde senka sine egne forventninger voldsomt i forkant, og derfor ble veldig overraska da det viste seg at hans film trakk det lengste strået.

– Jeg prøver å se på dette som et personlig, kreativt trofé som kan gi selvtillit når det butter imot – nå vet jeg at jeg kan klare det, sier han før han medgir at det også kan være tøft å være nødt til å måle alt opp mot en tidlig suksess.

Les mer om vinnerfilmen her

Marius Loftum (Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK P3)
Marius Loftum med prisen som i følge ham selv vekker nesten like mye usikkerhet som selvtillit.

– Sett for meg noe dystrere

Papegøye er en 16 minutter lang film om noen absurde dager i Terje Braatens liv. På rollelista finner vi Kyrre Hellum, Petter Schjerven og Julia Schacht, mens Jenny Skavlan har bidratt med stemmen sin.

– Jeg hadde vel sett for meg en dystrere film i utgangspunktet, men den ble vel mest morsom sier Loftum.

Kortfilmprisvinneren forteller at Papegøye ikke er inspirert av noe konkret, men at han generelt er glad i dialog. Dermed kommer det ikke noen voldsom overraskelse at han trekker fram Tarantino som regissør-favoritt.

Loftum har ett år igjen ved film- og TV- linja på Westerdals, og har ikke lagt noen strukturert fremtidsplan for tida etterpå.

– Jeg har ingen konkrete planer, jeg har bare lyst til å skrive og å få til ting. Enten innenfor manus/regi eller musikk, forklarer han.

Den kreative krølltoppen har nemlig ikke bare skrevet og regissert Papegøye, han har også lagd musikken. Sandefjordingen spiller piano og gitar, men komponerte filmmusikken i GarageBand.

Det er uansett ikke noen fare for at den unge regissøren/manusforfatteren/musikeren skal ta av med det første.

– Prisen vekker vel egentlig like mye usikkerhet som selvtillit.

Se vinnerfilmen her:

Morsom og bisarr

Prisoverrekker Birger Vestmo har følgende å si om filmen:

Dette er en morsom liten underlighet, bygget over en absurd ide! Utførelsen er god, hjulpet av smarte valg av skuespillere.

Det gavner enhver kortfilm å ha etablerte ansikt som Kyrre Hellum, Petter Schjerven og Julia Schacht foran kamera. Og ikke minst Jenny Skavlans lett gjenkjennelige stemme på telefon!

Den opprinnelige ideen får kanskje ikke den store forløsningen, til tross for et morsomt sluttbilde, men til da har vi blitt moret av en bisarr utvikling i historien. Verdt å se!

Se fjorårsvinneren Nummer her

Forståelse, legekrig og musikk i blodet

Det var ikke bare Papegøye som fikk heder og ære under prisseremonien i Grimstad kulturhus. Den prestisjetunge Gullstolen ledsages av 50 000 kroner, og ble delt ut i tre ulike kategorier.

Norsk kortfilm: No Sex Just Understand – regi Mariken Halle. Filmen handler om tre mennesker som blir sittende rundt samme bord i en bar. De snakker om Thailand, barn og hva ulike fisk heter på latin.

Norsk dokumentar: Legenes krig – regi Elsa Kvamme. Filmen handler om regissørens far – Elling Kvamme – som 22 år gammel ble arrestert og sendt til KZ Buchenwald som arisk lege.

Internasjonal kortfilm: Music in the Blood – regi Alexandru Mavrodineau. I følge juryen er filmen en rørende, men ikke sentimental skildring av forholdet mellom far og sønn.

Elsa Kvamme
Elsa Kvamme tok hjem Gullstolen for beste dokumentarfilm. Her takker hun sin 92 år gamle far, som var hovedpersonen i filmen Legenes krig (Foto: Erlend Lånke Solbu/NRK P3).