– Ja, fra Judd Apatow ting, til Woody Allen,  til John Cassavette i tilnærmingsformen, i måten vi improviserte i preproduksjon og tok og implementerte det der, forteller regissør Patrik Syversen om inspirasjonskildene til filmen Hjelp, vi er i filmbransjen!.

Klikk for å høre intervjuet Rune Håkonsen gjorde da han møtte regissørene Nini Robsahm og Patrik Syversen.

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2011/07/INTERVJU-Nini-Robsahm-og-Patrik-Syversen-Hjelp-vi-er-i-filmbransjen.mp3]

Den stjernespekkede filmen har premiere denne helga, og Filmpolitiet møtte både regissører og skuespillere under en forhåndsvisning av filmen i Trondheim.

Med kjendiser som Peter Stormare, Jenny Skavlan og Pia Tjelta på laget, har regissørene Nina Bull Robsahm og Patrik Syversen prøvd seg på en sjelden sjanger innenfor norsk film, og Filmpolitiets anmelder Rune Håkonsen mener dette er en frisk norsk komedie.

Anmeldelse: Hjelp, vi er i filmbransjen!

Klikk for å høre intervjuet med Jenny Skavlan, Odd-Magnus Williamson og Henrik Thodesen.

[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2011/07/INTERVJU-Skavlan-Williamson-og-Thodesen-Hjelp-vi-er-i-filmbransjen.mp3]

Mange inspirasjonskilder

Hjelp, vi er i filmbransjen - plakat. (Foto: Euforia Film)
Hjelp, vi er i filmbransjen - plakat. (Foto: Euforia Film)

Komiker Odd-Magnus Williamson, kjent fra Torsdag kveld fra Nydalen mener mangelen på norske komedier skyldtes det faktum at humor i motsetning til andre sjangere blir målt i latter.

– Humor er kanskje den vanskeligste sjangeren å jobbe med, ler ikke folk er det ikke bra nok! forteller han.

Anmeldelse: Submarine – Varmt og sterkt om ungdomstid

Mye av filmens humor ble til gjennom fleksible manusforfattere som lot skuespillere slenge inn egne vitser og replikker. Arbeidsmetoden var også veldig tilpasset denne frie fremgangsmåten.

– Vi har jobbet litt ut fra den samme arbeidsformelen som Judd Apatow og Will Ferrell bruker. At de har to, tre kameraer som de skyter med, så du slipper å tenke så mye på kontinuitet og du kan prate ganske fritt hele tiden, fortsetter Williamson.

Ifølge regissørene er dette ikke en film som kritiserer den norske filmbransjen, men heller deres egne barnslige holdninger til den som unge og naive filmskapere.

– Man var jo veldig sånn jypling som hadde gått på filmskolen, og hvis bare ‘vi’ hadde fått pengene så hadde vi fått det til så jævlig bra. Så begynner man å lage film, så skjønner man jo at det er fryktelig mye vanskeligere enn man trodde, sier Nini Robsahm.

Comic-Con: The Passion of the Christ-stjernen sparket ræv i ny serie

Livet bak kulissene

En kjent myte er at livet som skuespiller er en dans på røde roser, og Jenny Skavlan fortalte at det å spille i en komedie ikke nødvendigvis var så morsomt som folk flest innbiller seg.

– Jeg tror nok at folk tenker at, ‘jo men du har laget en komedie, da er det bare kjempegøy på settet, og du kan komme inn og bare være i godt humør’. Men det å i ukevis skulle være på topp og ha den energien som kreves for å være morsom, det gjør at du må være så våken hele tiden, og plukke opp ting fra medskuespillere.

Anmeldelse: Horrible Bosses – Ikke morsom nok

Røverhistor var det også nok av, og mange av disse handlet om selve Peter Stormare. Spesielt interessant var hans noe utradisjonelle japanske klokke.

– Han hadde en klokke som han hadde kjøpt i Tokyo, som var ‘custom made’ med ekte dimanter i Hello Kitty, forteller Hendrik Thodesen. – Som han sa: Den her var lite for dyr altså. ‘Made in Tokyo’, det var lite ‘för’ dyrt.