ADVARSEL: DENNE TEKSTEN INNEHOLDER SPOILERE:

Samme morgen som jeg fikk beskjeden om at en bombe hadde gått av i Oslo, gikk jeg på frokost med The Walking Dead-gjengen. Slik begynte nok en arbeidsdag på verdens største popkulturmesse – San Diego Comic-Con.

The Walking Dead gjorde stor suksess under fjorårets messe, og i år var de tilbake for å hause opp forventningene til sesong 2. På dette tidspunktet hadde de spilt inn fem av sesongens tretten episoder (som forøvrig skytes kronologisk).

– Vi tenker mye på å holde serien frisk og annerledes ved å komme opp med nye måter å gjøre ting på, sier regissør Frank Darabont. – Publikum har forandret seg enormt siden jeg var ung, da zombiesjangeren bare var en ghettosjanger med dårlig rykte som ble sett ned på. I dag jobber vi for å gi sjangeren verdigheten den fortjener.

– Vi har kastet elementer inn i miksen denne gangen som vil sette figurenes forhold til hverandre på spill og lage langt større personkonflikter, sier tegneserieskaper Robert Kirkman. Han hyller nerdekulturen på Comic-Con og kaller det en kraft som er i stand til å kjenne igjen kvalitet før alle andre.

ANMELDT: The Walking Dead S01

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Redd for å bli bitt

– Du tar ikke en jobb kalt The Walking Dead og forventer deg noen som helst slags forsikring, sier Sarah Wayne Callis. Skuespillerne har akkurat fått spørsmålet om de er redd for å bli redusert til subbende parasitter i den kommende sesongen.

Jeffrey DeMunn og Sarah Wayne Callies, som spiller hhv. bobileier Dale og Lori Grimes. (Foto: NRK p3)
Jeffrey DeMunn og Sarah Wayne Callies, som spiller hhv. bobileier Dale og Lori Grimes. (Foto: NRK p3)

– Jeg er redd på settet hver eneste dag, sier Norman Reedus.

– Når jeg leste tegneserien ble jeg nedtrykt, siden det tok så kort tid før rollefiguren min ble drept, sier nybakt pappa Jon Bernthal.

Bernthal var preget av livets siste vending, men var også lettet over at regissøren og manusforfatterne hadde valgt å beholde ham i tv-serien. – Usikkerheten over rollefigurens levetid blir bare med over i serien og bidrar til en større troverdighet, sier Bernthal.

– Jeg har tatt det valget at jeg ikke leser manus, sier Jeffrey DeMunn. – Jeg tar det som det kommer, slik at jeg ikke vet hva som skjer. Slik livet er. Jeg begynte også å lese tegneserien men måtte gi meg med det, siden jeg merket at jeg giftet meg med historieforløpet.

Se bildene fra Comic-Con

Artikkelen fortsetter under bildet.

Andrew Lincoln og Steven Yeun, hhv. Sheriff Rick Grimes og hans reddende engel Glenn. (Foto: NRK p3)
Andrew Lincoln og Steven Yeun, hhv. Sheriff Rick Grimes og hans reddende engel Glenn. (Foto: NRK p3)

En tur med bikkja

DeMunn kjente verken til tegneserien eller zombier generelt når han ble oppringt av Darabont og spurt om «han ville komme til Atlanta og drepe zombier». Mannen som spiller Dale, den eldre herren med bobilen i serien, beskriver arbeidsprosessen bak serien som en tur med bikkja: – Du har en noenlunde fast rute du går, men ruta kan variere innen et gitt område. Serien følger tegneseriens ryggrad, men alt som omgir ryggraden kan varieres.

The Walking Dead-pressekonferanse på San Diego Comic-Con. (Foto: NRK p3)
Skuespiller Laurie Holden (Andrea), sjef for spesialeffekter Greg Nicotero og skuespiller Norman Reedus (Daryl Dixon). (Foto: NRK p3)

Spesialeffektsjef Greg Nicotero mener det er dramaet som gjør at folk trekkes mot serien, og at skuespillerne rører folk på flere måter: – Jeg brukte en helg på å lese manuset til de syv første episodene, og jeg ble helt ødelagt. Jeg brukte de neste fire dagene på å se på ungene i mine og tenke: hvordan ville jeg beskyttet dem? Det var så skjellsettende for meg å lese manuset fordi historien handler om å holde familien sammen. Og jeg må spørre meg selv: Hvor ville jeg tatt med familien min for å holde dem i sikkerhet?

Comic-Con 2011: Skarp mysterieserie fra NBC

På mitt spørsmål om hva slags følelse de får av serien de spiller inn, svarer DeMunn: – Jeg får definitivt følelsen av å spille i en dramaserie. Zombiene er så klart en figur, et element, men det er zombier i det virkelige liv også: det er zombier i fattige nabolag i Chicago – det er zombier overalt. Vår versjon viser bare én spesifikk form av zombier. De er standhaftige og de er ute etter deg. Og denslags skjer også i virkeligheten.

– Zombiene er bare den faren som konstant er der ute, i alle fasetter av livet, enten det er dine egne interne zombier eller de som er der ute i verden i form av en idiot på gaten som vil ha noe du har eller noen som vil lure av deg penger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

The Walking Dead-pressekonferanse på San Diego Comic-Con. (Foto: NRK p3)
Regissør Frank Darabont sammen med Lincoln og Holden. (Foto: NRK p3)

Ét samfunn sluker et annet

– I George A. Romeros Dead-filmer spilte George ut individene i zombiene, fra prestezombien til soldatzombien, og alle hadde distinkte personligheter. Vi har bevisst unngått dette og i stedet latt zombiene være et samfunnslag i seg selv, siden tiden vi lever i kjennetegnes av et samfunn som sluker det foregående samfunnet: hvor lenge siden er det var vanlig å gå i butikken og levere inn filmen fra kameraet ditt? Nå lever vi i det digitale samfunnet, og forandringer kan skje fort. I tv-serien er forandringen massiv, derfor har vi unngått å gå tilbake for å se hva zombiene i serien gjorde før. De er en del av en enorm gruppe som ikke kjenner noe annet enn å sluke det gamle samfunnet, sier Nicotero.

Comic-Con 2011: Beavis & Butt-head er tilbake

The Walking Dead-pressekonferanse på San Diego Comic-Con. (Foto: NRK p3)
En pappzombie er det første som møter meg når jeg kommer og det siste jeg ser før jeg går videre til neste arrangement. (Foto: NRK p3)

På spørsmål om vi vil få se fengselet (som etterhvert dukker opp i tegneserien) i sesong to, sier Nicotero: – Jeg har ikke lest de siste fem episodene, og jeg vet ikke sikkert om fengselet vil dukke opp i slutten av denne sesongen eller i begynnelsen av den neste. Det er vanskelig å si. Vi får utlevert manuset til de åtte første episodene før vi begynner og mens vi skyter disse, skrives manuset for de fem siste. Så ingen av oss vet i praksis hva som kommer til å skje.

– Enkelte serier begynner med en klar begynnelse og slutt, men hvem vet hva som vil skje med The Walking Dead? Tegneserien har ingen slutt ennå, og jeg tror ikke engang Robert vet hva som vil skje. I følge tegneseserien skulle Jon vært død for lengst, men det som skjer er at Frank forelsker seg i figurene og elsker å skrive om dem. Heldigvis har vi muligheten til å gå tilbake i retrospekt og se figurer som har gått bort, ikke bare for å se dem igjen men for å få en følelse av hvordan verdenen faktisk så ut før epidemien.

Filmregissør i tv-land

I forrige uke kom pressemeldingen om at Darabont forlater The Walking Dead og at regijobben nå går til manusforfatter og andrestyrmann Glen Mazzarra. Grunnen til dette er uviss, men det spekuleres i om Darabont var for mye av en filmregissør når det kom til tv-seriehåndverket.

På Comic-Con var Darabont entusiastisk på seriens vegne, Mazzarra så jeg ikke noe til. Høsten vil vise hvor stor overgang det blir.

Filmpolitiet kommer tilbake med mer informasjon om den norske premieren på The Walking Dead så snart vi vet noe.

Trykk her for mer stoff fra popkulturparadiset Comic-Con!