Homeland (Foto: Showtime)
Claire Danes og Damien Lewis - hovedrolleinnehavere i Homeland (Foto: Showtime)

Showtimes TV-serie Homeland har, etter premieren tidligere denne uka, blitt uoffisielt kåret til høstens beste serieåpner.

Premiereepisoden lot amerikanske seere bli kjent med CIA-agent Carrie Mathison (Clare Danes) som omplasseres og havner i CIAs antiterroristenhet grunnet en operasjon i Irak som ikke gikk helt godt hjem hos sjefene. Vel fremme i sin nye enhet får Carrie og kollegene beskjed om at en amerikansk marinesoldat som har vært holdt fanget av al-Qaida i åtte år, har blitt funnet i et raid i Irak.

Er det én ting amerikanerne virkelig er redd for, er det omvendte al-Qaida-soldater i egne rekker.

Gisselfrigjøringen er for mange er en gledens nyhet i en ellers traurig krigssituasjon, men er illevarslende nyheter for Carrie: under hennes siste oppdrag i Irak fikk hun opplysninger om at en amerikansk krigsfange som hadde blitt ‘omvendt’ av al-Qaida snart kom til å bli funnet. Kan det vise seg være å være den nylig hjemvendte krigsfangen Nicholas Brody (Damian Lewis)? Og kan Carrie finne bevis for dette?

LES OGSÅ: Høstens nye TV-serier

Homeland (Foto: Showtime)
Carrie og hennes tidligere sjef og mentor, Saul Berenson (Mandy Patinkin) deler konspirasjoner seg i mellom. (Foto: Showtime)

Homeland (Foto: Showtime)
Damien Lewis før han barberer av seg skjegget. (Foto: Showtime)

Fordums spionklassikere

Er det én ting amerikanerne virkelig er redd for, er det omvendte al-Qaida-soldater i egne rekker.

Og denne frykten spiller Homeland maksimalt på. I likhet med den utrolig urettferdig kansellerte serien Rubicon, sender Homeland tankene mot fordums spionklassikere.

Jonathan Storm i ‘The Philadelphia Inquirer’ trekker nettopp denne sammenligningen:

– Det finnes et hint av samme paranoia og skyldfølelse som følge av avlytting demonstrert så glimrende av Gene Hackman i The Conversation (1974). Homeland deler denne overveldende spenningen. Men Danes (…) virker mye mer som et vesen av denne verden enn Hackman’s Harry Caul.

Robert Bianco i ‘USA Today’ trekker også frem birollene: Mandy Patinkin som Saul Berenson, Carries gamle sjef og mentor, og Morena Baccarin som Brodys kone:

– En så dyptpløyende historie kan ikke fortelles uten glimrende skuespillere. Patinkin gjør en av sine beste og mest finstemte roller mens Baccarin gir en verdig styrke til Jessica. Danes og Lewis er bortimot feilfrie, og holder deg oppslukt og i konstant ubalanse.

Dorothy Robowitz i ‘The Wall Street Journal’ trekker frem 24-kompetansen til serieskaperne Howard Gordon and Alex Gansa:

– Etter å ha sett første episode skal det bli tøft å vente på neste.

Det gjenstår enda å se hvilken norsk kanal som sikrer seg Homeland. Noen burde hive seg på tastaturet etter ukas premiere, i alle fall.