Det er like før Ryan Gosling inntar norske kinosaler i Nicolas Winding Refns Drive, der han spiller stuntman som er ranssjåfør på fritiden.

Ryktene sier at dette kan være høstens kuleste film. Dommen felles snart her hos Filmpolitiet!

I mellomtiden har jeg sett tilbake på filmhistoriens kuleste sjåfører. Hvem er de? Hva gjør dem kule? Hos noen av dem teller personligheten. Andre valg er farget av bilene som kjøres, eller stuntene de utfører.

Har du egne favoritter? Kommentér under denne artikkelen!

5:

Kowalski (Barry Newman) i Vanishing Point (1971).

Barry Newman er kanskje ikke verdens mest karismatiske skuespiller, heller ikke i Vanishing Point (Døden bak rattet). Men dette er en av filmhistoriens store bilfilmer, der Newmans figur Kowalski fører en hvit 1970 Dodge Challenger R/T med en 440 cubic-inch V-8 motor. Det gjør ham kul!

Det ironiske er at regissør Richard C. Sarafian egentlig ønsket Gene Hackman i hovedrollen, mens filmselskapet insisterte på Newman.

I ettertid er det åpenbart at Hackman ville vært et bedre valg. Han fikk imidlertid sin egen flotte biljakt i The French Connection (Brennpunkt New York) samme år.

Se traileren for filmen her:

4:

John Tanner i Driver: San Francisco (2011).

Jada, jeg vet at John Tanner ikke er filmsjåfør. Men spillet Driver: San Francisco har lånt mye av filmens estetikk og virkemidler.

Spillutvikleren har også greid å gi Tanner en gjennomført personlighet gjennom godt animerte mellomsekvenser og god stemmelegging. Han er kul, kjapp, kjekk, morsom og dedikert.

Og hvilken bil kjører han? Den samme som Kowalski, en Dodge Challenger R/T! Det vil si, det er DU som kjører bilen. Så da er det vel også du som er John Tanner? Whoaa!

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Driver: San Francisco!

Se traileren her:

3:

Stuntman Mike (Kurt Russell) i Death Proof (2007).

Kurt Russell var allerede superkul da han satte seg bak rattet i Quentin Tarantinos Grindhouse-film. Han hadde jo allerede vært Snake Plissken i Escape From New York, R.J. MacReady i The Thing og Jack Burton i Big Trouble In Little China!

Russell kokte sammen essensen av sine kule roller og tilsatte en dråpe farlig faenskap i sin fremstilling av Stuntman Mike.

Han kjører en 1970 Chevy Nova og en 1969 Dodge Charger, som begge er kule biler, men det er Russells utstråling og egenskaper bak rattet som gir ham tredjeplassen på denne lista!

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Death Proof!

Se traileren til Groundhouse-filmene her:

2:

Elwood Blues (Dan Aykroyd) i The Blues Brothers (1980).

– It’s a 100 miles to Chicago, we’ve got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it’s dark and we’re wearing sunglasses!

Denne legendariske replikken sementerte Elwoods plass i filmhistorien som en av de aller kuleste sjåførene. Filmens miks av tøff musikk, tørr humor og ville bilstunts er ubetalelig god underholdning.

Dan Aykroyds totalt tilbakelente stil bak rattet med hatt og solbriller gjør det trønderske uttrykket ”hattkaill” (søndagssjåfør) til skamme.

Kun en gang ser vi ansporing til frykt hos Elwood Blues, når countrybandet The Good Ol’ Boys sender en hagleladning gjennom bakvinduet på Bluesmobilen (en 1974 Dodge Monaco), hvorpå han roper:

– Our Lady of Blessed Acceleration, don’t fail me now!

LES OGSÅ: Anmeldelsen av The Blues Brothers!

Se ville bilstunts fra filmen her:

1:

Steve McQueen som Frank Bullitt i Bullitt (1968).

”I gotta fly. Gotta fly. Like Steve McQueen. All I need is a fast machine”, synger Sheryl Crow i låta Steve McQueen.

Han kalles ikke The King of cool uten grunn! Mye av æren skyldes Peter Hyams-filmen Bullitt, som kan skilte med en biljakt som fremdeles står som en av historiens beste, over 40 år etter at den ble festet til film!

McQueen raser oppover og nedover San Franciscos bratte gater i sin grønne 1968-modell Highland Green Mustang GT på jakt etter en sort Dodge Charger. Resultatet er intet mindre enn en legendarisk biljakt som sikret McQueens ikoniske status.

Se biljakten her:

Dette var mine fem sjåførfavoritter. Nå vil jeg gjerne høre hvilke du liker. Legg gjerne igjen kommentar under!