Ingrid Bolsø Berdal spiller i 'Flukten' som kommer på kino i 2012. (Foto: Pål Laukli / Fantefilm Fiksjon AS)
Kjenner du henne igjen? Ingrid Bolsø Berdal spiller i 'Flukten' som kommer på kino i 2012. (Foto: Pål Laukli / Fantefilm Fiksjon AS)

Hvem er Norges svar på Arnold, Sly eller Jean Claude? Svenskene har sin actionhelt i Dolph Lundgren, mens jeg ikke kommer på en norsk

Det nærmeste må være Helge Jordal etter Orions Belte fra 1985, Ingrid Bolsø Berdal fra Fritt Vilt eller Trond Espen Seim i Varg Veum-filmene?

Lite norsk action

De siste årene har norsk film opplevd en real oppsving, men av de omkring 40 norske filmene som har blitt vist på kino i 2011 er det bare Tomme Tønner 2 og Hodejegerne som virkelig børster borti actionsjangeren.

– Man er ofte litt redd for å ta det ut i svingene … og lage den berg-og-dalbanen som amerikanerne er flinke til, forteller regissør Roar Uthaug til Filmbonanzas reporter.

ANMELDELSE: Tomme Tønner 2 – for lite å le av

Uthaug står bak en av de største norske sjangerfilmsuksessene på 2000-tallet, nettopp Fritt Vilt. Berdal og Uthaug jobber nå igjen sammen på actionprosjektet Flukt, og regissøren lover bruke brede pensler i arbeidet med middelalderfilmen.

(trykk på bildet øverst for å se video fra innspillingen)

– Ikke typisk norsk film

Flukt er en fortelling om tida etter svartedauden, og handler om ei jente som må flykte fra brutale landeveisrøvere.

– Jeg hadde en interesse for skrekkfilm og andre sjangerfilmer, forteller Uthaug – som lagde sin første skrekkfilm i åttendeklasse på skolen.

Interessen for denne typen film har fulgt ham igjennom både oppveksten og karrieren, og Flukt kommer ikke til å bli en typisk norsk film.

FILMBONANZA: Kulturkrasj for Van Zandt – se video om Lilyhammer

– [I Norge] skal vi alltid være nedpå, diskré – hinte og være subtil – det syns ikke jeg er så gøy.

Flukt har premiere på norske kinoer 28. september 2012.

Har du troa på Flukt? Og hva med Bolsø Berdal som actionheltinne? Legg inn dine synspunkter i kommentarfeltet under.