Selvfølgelig har jeg rett. De ti filmene du finner på denne lista ER de beste fra 2011. Du har din fulle rett til å være uenig, selv om jeg foretrekker at du er på mitt lag.

Skulle du likevel finne noe du mener er grove utelatelser, har du en perfekt mulighet til å si din hjertens mening i kommentarfeltet under.

VIDEO: Se Filmpolitiets Årskavalkade her

Jeg delte ut kun to sekser-terninger til nye kinofilmer i 2011. Sånn skal det være. Sekseren henger høyt. Derimot vanket det femmere til 38 av dette årets filmer. I etterpåklokskapens lys, kunne dette antallet med fordel vært noe lavere.

Men sånn er det å anmelde film. Som oftest er det de umiddelbare følelsene som skrives ned. Kun unntaksvis har man tid til å la filmen fordøyes før deadline. Ved enden av året er det lettere å se tilbake og skille de virkelige gode filmene fra de gode.

– 2011s beste serier: Disse koster gulvet med resten!
– 2011s beste spill: trykk her for å se lista over spillene

Før jeg gyver løs på de ti beste filmene, skylder jeg å melde at også følgende filmer holdes høyt i kurs (trykk på titlene for anmeldelser):

Hodejegerne, Pushwagner, Midnight In Paris, Fast & Furious Five, Le Havre, Norwegian Wood, Klovn: The Movie, Rise Of The Planet Of The Apes, 127 timer, Harry Potter og dødstalismanene – del 2, Jørgen + Anne = sant og 50/50.

Så de 10 aller beste filmene fra 2011:

10. Kongens tale

Norgespremiere: 11.02.2011

Kongens Tale. (Foto: SF Norge AS)
Kongens Tale. (Foto: SF Norge AS)

Kongens tale er en elegant oppvisning i god, gammeldags historiefortelling. Regissør Tom Hooper og manusforfatter David Seidler bringer historiske begivenheter frem i lyset på en måte som underholder godt, uten å overdramatisere. Colin Firth gjør en av sine aller beste roller! Filmen vant Oscarpriser for beste film, beste regi, beste manus og beste mannlige hovedrolle.

Les anmeldelsen av Kongens tale!

9. På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet

Norgespremiere: 28.10.2011

På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)

Dette er et feiende flott actioneventyr som oser av mesterlig fortellerglede! Kombinert med vanvittig god kvalitet på animasjon og grafikk, er dette en super familiefilm! Volden er kanskje litt i hardeste laget for de aller minste, og det er kanskje vanskelig å investere de helt store følelsene for figurene, men dette er likevel storartet underholdning!

Les anmeldelsen av På eventyr med Tintin: Enhjørningens hemmelighet!

8. Rango

Norgespremiere: 04.03.2011

Rango. (Foto: United International Pictures)
Rango. (Foto: United International Pictures)

Rango er en animert fest av en film, blant annet takket være Pirates Of The Caribbean-duoen Johnny Depp, som har gitt helten stemme, og regissør Gore Verbinski, som imponerer stort med sin første animasjonsfilm. Jeg fryder meg over den gode historien, de morsomme figurene og den rå humoren!

Les anmeldelsen av Rango!

7. Captain America: The First Avenger

Norgespremiere: 12.08.2011

Captain America: The First Avenger. (Foto: United International Pictures)
Captain America: The First Avenger. (Foto: United International Pictures)

Captain America: The First Avenger er en fest for tegneseriefans, og alle andre som elsker morsom helteaction. Den har alt – tøffe figurer, barsk humor og saftig action med enorme effekter. Det kan selvsagt lukte nasjonalisme av en figur som kaller seg Captain America, men av den gode, gamle og ufarlige sorten, fra da alle var på samme side i kampen mot nazi-Tyskland!

Les anmeldelsen av Captain America: The First Avenger!

6. Thor

Norgespremiere: 27.04.2011

Thor. (Foto: United International Picture)
Thor. (Foto: United International Picture)

Filmen er storslått, pompøs og prangende, men har heldigvis en passe dose avvæpnende humor, som gjør dette til storartet underholdning! Jeg er imponert over den store skalaen som benyttes, og den gode flyten i actionscenene, som om klasseregissøren Kenneth Branagh aldri har gjort annet enn å lage superheltfilmer.

Les anmeldelsen av Thor!

5. Oslo 31. august

Norgespremiere: 31.08.2011

Oslo, 31. August. (Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon)
Oslo, 31. August. (Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon)

Forventningene var store – og ble innfridd! Joachim Triers Oslo 31. august er et solid eksistensielt drama, med latter som befriende kontrast til de mørke undertonene. Trier har regissert med godt blikk for stemninger, nyanser og personkarakteristikker, og Anders Danielsen Lie gjør en imponerende sterk hovedrolle!

Les anmeldelsen av Oslo 31. august!

4. Black Swan

Norgespremiere: 04.02.2011

Black Swan. (Foto: Fox Film)
Black Swan. (Foto: Fox Film)

Black Swan er en svimlende film om et forstyrret sinn. Regissør Darren Aronofsky gir oss en distinkt følelse av paranoia i denne marerittaktige historien, som oppleves som en berusende strøm av mørke sinnsstemninger. Natalie Portman gjør en av sine aller beste roller som ballettdanser nær sammenbruddets rand. Black Swan er et visuelt kraftsenter som river meg med! Jeg lar meg villig forføre.

Les anmeldelsen av Black Swan!

3. Drive

Norgespremiere: 21.10.2011

Drive. (Foto: SF Norge)
Drive. (Foto: SF Norge)

Drive er en fryktelig kul krimfilm som befester inntrykket av Nicolas Winding Refn som en kompromissløs regissør med et helt spesielt filmatisk uttrykk.
Dette er en nær perfekt kombinasjon av kjølig eleganse, lavmælt drama, tilbakeholdent føleri og eksplosjonsartet vold. Ryan Gosling spiller glimrende i hovedrollen, mens Refn skildrer de mørke sidene av englenes by i en knivskarp thriller med brodd og sjel.

Les anmeldelsen av Drive!

2. Blue Valentine

Norgespremiere: 15.04.2011

Blue Valentine. (Foto: Tour de Force)
Blue Valentine. (Foto: Tour de Force)

Både Ryan Gosling og Michelle Williams spiller stort og fryktløst i denne filmen. Regissør Derek Cianfrance utforsker hva som skjer når flammen dør, og de virkelige utfordringene kommer. Alle involverte presterer til stående applaus. Tittelen Blue Valentine høres kanskje ut som en romantisk komedie, men er et dypt seriøst drama, rotfestet i ekte mennesker og følelser.

Les anmeldelsen av Blue Valentine!

1. The Tree Of Life

Norgespremiere: 02.09.2011

The Tree of Life. (Foto: SF Norge)
The Tree of Life. (Foto: SF Norge)

Regissør Terrence Malick har skapt et eksepsjonelt filmverk om fedre, mødre, sønner, oppvekst, oppdragelse, kjærlighet, liv, død og tap av uskyld. The Tree Of Life stiller store spørsmål, men svarene må du i stor grad finne selv. Filmens tilgjengelighet er nok en smule begrenset, på grunn av et svulstig filmspråk og svevende fortellerteknikk. Men om du er beredt til å ta i mot, vil du få en rik kinoopplevelse. Dette er stor filmkunst, av den typen svært få regissører tør lage lenger!

Les anmeldelsen av The Tree Of Life!

Og DETTE var de 10 beste filmene i 2011, dermed basta! Eller hva sier du? Legg igjen dine kommentarer i feltet under!

Og ikke minst: se Filmpolitiets årskavalkade her!