For en stund siden skrev jeg min liste over Topp 5: VHS – altså VHS-filmer jeg spilte omtrent ihjel i barndommen. I samme sak nevnte jeg at Cameron Diaz var en ungdomsforelskelse, men at det var en annen historie.

Vel, nylig så jeg én av mine skjermforelskelser i Tower Heist, og benytter anledningen til å gi deg mine fem største filmforelskelser noensinne. 

La meg aller først si at både Sigourney Weaver i Alien, Elisabeth Shue i Karate Kid, Tilbake til fremtiden II og Cocktail, Erika Eleniak i Kapring på Åpent Hav og Farrah Fawcett i Cannonball: Verdens sprøeste bilrace har vært med i kampen om topplasseringene, men at de ikke kom med på lista.

VIDEO: Har Spielberg mistet grepet? Sjekk ny episode av vår videopodkast her

Femteplassen går til….

5:Sgt. Debbie Callahan

‘The no-nonsense, blonde bombshell’ beskrives hun som på Wikipedia. Leslie Easterbrook skapte en ekstremt minneverdig figur i de megapopulære Politiskolen-filmene; streng, sexy og seriøs. Blodig opptatt av jobben sin, profesjonalitet og å holde seg i form.

For en tenåringsgutt var hun drømmepolisen. Hun kunne jule opp alle og se bra ut samtidig.

Og når jeg tenker etter, tror jeg hun er den som har ga meg min preferanse på cougars – heite, voksne damer. Jeg er godt gift i dag. Med en cougar.

– Kombinerer det beste fra True Blood og Politiskolen: Death Valley

Topplista fortsetter under bildet av Debbie.

Leslie Easterbrook (Foto: Sandrew Metronome Video)
Leslie Easterbrook i Politiskolen-filmene. Easterbrook forsynte seg grovt i solbrillehyllene. (Foto: Sandrew Metronome Video)

4Johana Baker

Takket være Hans på biblioteket fikk jeg sett filmer i oppveksten som Duften av kvinne og andre titler jeg aldri i livet ville ha sett hvis jeg bare hadde lånt filmer av kompiser.

Det store blå av Luc Besson var en annen av disse. Jeg klarte ikke ta øyene vekk fra Roseanna Arquettes rollefigur, Johana Baker. De store fortennene, fregnene, det litt triste blikket – jeg var forelsket, og jeg så Det store blå så mange ganger en forelsket fjortis orker.

– Kunne vært den perfekte oppfølger til Leon: Birgers anmeldelse av Colombiana

Topplista fortsetter under bildet av et nydelig smil med ekte tannstilling.

Det store blå (Foto: SF Norge AS)
Hvem hadde ikke sluttet å fridykke av dette smilet? Ikke han fyren i Det store blå, da. (Foto: SF Norge AS)

3:Tina Carlyle

Jeg elsket Jim Carrey på nittitallet (og gjør det til en viss grad fortsatt, bortsett fra når han driter seg ut i skrotfilmer), og kombinasjonen av Carrey og Cameron Diaz i The Mask var magisk. Forsåvidt var det magisk – i og med at masken det er snakk om er en gammel jademaske som gir den som har den på seg superkrefter og null sosiale sperrer. ..nå sporet jeg av. Det dette skulle handle om, var hvor nydelig Diaz var i sin debutrolle på film.

Svigermors drøm har vel sjeldent passet så bra på en rollefigur som Tina i The Mask. Samtidig er det ikke rent lite seksuelle undertoner som varsomt smyges inn i enkelte av Tinas sekvenser heller. Men igjen klarer det barne- og familievennlige Hollywood å komponere det akkurat så forsiktig som det trengs for å få det ratet PG-13.

Men som en fjortis i den klassiske seksuelle dannelsesperioden, fanget jeg opp alt. Og jeg kaster meg på brukeren CantLetTheAngelsDown’s kommentar i Youtube:

-This woman made me discover hormones.

– For snilt om slem Cameron Diaz: Birger anmelder Bad Teacher

Topplista fortsetter under bildet av Tina på date med Stanley Ipkiss.

The Mask (Foto: SF Norge AS)
Et lite møte i banken. Et stort møte for meg. (Foto: SF Norge AS)

2:Julie Mott

Jeg har sett mange fantastiske damer i actionfilmer, men ingen av dem kan sammenlignes med Téa Leonis rollefigur Julie i Bad Boys.

Hun kombinerte actionguttas støvete og svette stil med en feminin slagside som gikk rett hjem hos undertegnede. Jeg husker ingen konkrete sekvenser fra Bad Boys i skrivende stund, men jeg husker Leoni i alt fra kimonoen (under) til det nærmest overkjørte skjørtet og toppen.

At jeg ikke har sett Leoni i flere actionfilmer siden Bad Boys kan godt skyldes at jeg ikke har fulgt karrieren hennes så nøye, men jeg mener hun kunne levert actionroller resten av karrieren sin, og samtidig gitt mengder av unge gutter en god start på livet.

– Birgers anmeldelse av Tower Heist.

Topplista fortsetter under bildet av Miss Mott.

Bad Boys (Foto: Sony Pictures Home Entertainment)
Téa vipper lett Martin Lawrence av pinnen i Bad Boys. Og mange andre med ham. (Foto: Sony Pictures Home Entertainment)

1:Cassandra

Wayne’s World var også nevnt i VHS-lista mi og Tia Carerres rollefigur Cassandra var, i aller høyeste grad en av grunnene.

Hun spilte bass i et rockeband og var en uoppnåelig gudinne som  i Wayne’s World og oppfølgeren Wayne’s World II.

Senere skulle Tia forvandle meg fra gutt til mann når jeg så henne sammen med Dolph Lundgren i Showdown in Little Tokyo. Men det er, igjen, en annen historie….

Når jeg enda senere fikk se Tia som voldsom dominatrix i en glimrende episode av Nip/Tuck, var det hele komplett.

Jeg kunne le av min egen ungdomsforelskelse og innse at det er enkle, seksuelle faktorer som styrer en tenåring. Men det er seriøse saker mens det står på.

LES OGSÅ: Topp 5 – Pornofilmordspill

Hvilke filmdamer (eller -fyrer) har du forelsket deg i? Sett gjerne opp din egen liste i kommentarfeltet under bildet av Cassandra.

Wayne's World (Foto: Paramount Home Entertainment)
Dette minner meg om De Lillos-låta 'Min Beibi Dro Avsted'. En perfekt sang, forresten. (Foto: Paramount Home Entertainment)