The River (Foto: ABC)
Posteren for The River (Foto: ABC)

VERDENSPREMIERE – 7.2 – MAX – 22:00 8/2-12

Jeg skrev om The River tidligere i år i saken min om serier verdt å glede seg til i 2012, og tilfredsstillelsen er stor når noe en har gledet seg til, innfrir.

Ikke bare er det verdenspremiere på The River i kveld, men på grunn av tidsforskjellen mellom oss og USA får vi til og med se den litt før våre brødre og søstre over dammen.

Bare dét er grunn nok til å sette seg ned, spør du meg. En må jo vise solidaritet med verdenspremierefenomenet.

Og det er ingen annen grunn til å la være heller. The River er dampende mystisk og rett på sak, og den beste piloten jeg har sett på lenge.

En slags David Attenborough

Introduksjonen er kort; innklipp fra TV-personligheten Emmet Coles eventyrlige liv – en slags David Attenborough-type; nyhetsinnslagene om Coles forsvinning; et møte på en bar hvor Coles kone forteller sønnen at farens nødsender har begynt å sende signaler som avsluttes med at et dokumentarfilmteam vil dekke reisen nedover Amazonas for å finne Cole.

The River er dampende mystisk og rett på sak, og den beste piloten jeg har sett på lenge.

Deretter bærer det rett nedover Amazonas. Introen er like kort som tiden det hadde tatt meg å fortelle den muntlig. Jeg elsker det.

Det er omtrent som om Paranormal Activity-skaperne Oren Peli og Michael R. Perry har tenkt:

-Hva skjer så? Okei, da hopper vi rett dit, vi trenger ikke se at de pakker og krangler og har sine betenkeligheter.

Den raske historiefortellingen rydder i stedet plass for nydelige sekvenser med fantastisk (og skremmende) natur – noe det er på alle kanter i Amazonasdeltaet.

-De er tilbake, baby! | Futurama S05 & 06 

The River (Foto: Disney/ABC)
Joe får tyn av Kurt. (Foto: Disney/ABC)

The River (Foto: Disney/ABC)
Kurt instrueres av Adjay. (Foto: Disney/ABC)

The River (Foto: Disney/ABC)
Selveste Emmet Cole. (Foto: Disney/ABC)

‘Found footage’-formatet

Dr. Emmet Cole, som jeg bare ser i gamle opptak i første episode, spilles av Bruce Greenwood – karismatisk og engasjert på grensen til det fanatiske. Ekspedisjonsmedlemmene består av sønnen (Joe Anderson), kona (Leslie Hope), dokumentarteamet (Paul Blackthorne, Shaun Parkes og Jeff Galfer), mekaniker Emilio og hans datter Jahel (Daniel Zacapa og Paulina Gaitan) og livvakt Kurt Brynildson (Thomas Kretschmann). Alle sammen velplasserte i rollene sine og de fleste av dem relativt nye bekjentskaper for min del.

‘Found footage’-formatet sørger for en stor variasjon i kameravinklene og kvaliteten på bildene. Alt fra HD-kameraer til kornete overvåkingskameraer fanger det som skjer i og rundt båten ‘Magus’ – Coles elvebåt.

Formelen er lett å kjenne igjen fra Paranormal Activity, og klaustrofobien er den samme ombord på en elvebåt som i en leilighet på fastlandet.

– Mer i ‘found footage’-kategorien | Chronicle

The River (Foto: Disney/ABC)
Teamet må bryte seg inn i Coles båt. (Foto: Disney/ABC)

The River (Foto: Disney/ABC)
Coles tidligere produsent, Clark. (Foto: Disney/ABC)

‘The Source’

Det finnes flere mysterier i The River; alt fra mistenkelig oppførsel blant ekspedisjonsmedlemmer til jungelens hemmeligheter. ‘The Source’, for eksempel. Hva er ‘The Source’? Det er åpenbart noe folk hjemme i sivilisasjonen vil skjule, og jeg regner med at sannheten vil velte mer enn en skarve elvebåt.

Opptil flere har sammenlignet The River med Brødrene Dal og Professor Drøvels hemmelighet. Det kan forsåvidt være, men hvis Brødrene Dal hadde vært så skummelt, hadde to-tre generasjoner nordmenn vært ødelagt av skrekk. Og det er vi vel ikke?

The River har verdenspremiere i kveld, 22:00 på TVNorge MAX. Få nå endelig med deg denne verdensbegivenheten.

Min omtale er basert på første episode, og har du kommentarer til det jeg har skrevet eller kommentarer etter å ha sett The River i kveld, er det bare å føle seg som hjemme i kommentarfeltet under!