Gandhi

  • Sir Ben Kingsley
  • Født: 31.12.1943
  • Nasjonalitet: Britisk
  • Kjent fra: Schindlers Liste, Gandhi, Shutter Island, Sexy Beast, Hugo

Den prisbelønnede skuespilleren Sir Ben Kingsley snakket under Filmfest Oslo med Filmbonanzas Vegard Larsen om alt fra den kinoaktuelle Hugo, til sin tidlige fascinasjon for film som barn, og betydningen av holocaustrollene.

ANMELDELSE: Hugo – Martin Scorsese kan også leke med 3D
Se Filmbonanzas spesial om Sir Ben Kingsley ved å klikke på bildet på toppen.

Lignet på eselgutten

Han skjønte ved tidlig alder at en skuespillerkarriere var noe han ønsket å utforske. Bakgrunnen for dette var dog relativt tilfeldig.

Hans barndomsfavoritt The Small Miracle (Never Take No for an Answer), handler om den foreldreløse gutten Peppino som setter ut på en reise for å finne noen som er villig til å frelse hans skadede arbeidsesel Violetta.

– Jeg lignet på den lille gutten i filmen, og da jeg var på kino, tok kinoeieren meg frem til første rad, løftet meg og ropte: Se det er lille Peppino! Det er lille Peppino! Og alle klappet og heiet. Det var skikkelig stas. 

– Det er en direkte kobling til min første magefølelse av at jeg ville være en del av det der. Jeg visste ikke hvordan jeg kunne få til det, men jeg var sikker på at jeg måtte gjennomgå en reise.

– Jeg så for meg at jeg ble fulgt av et usynlig kameracrew lenge etter den hendelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hugo Cabret. (Foto: United Pictures International)
Sir Ben Kingsley spiller den historiske figuren Georges Méliès i den kinoaktuelle filmen Hugo. (Foto: United Pictures International)

Behovet for å bli skuespiller knytter Sir Kinglsey blant annet til sin far, som han beskriver som en emosjonelt distansert og lite kjærlig mann.

– Noen foreldre har en underlig måte å verdsette sine barn på. De kan si at de er glade i deg til andre, men du føler det aldri selv. Det er alltid filtrert gjennom noen andre. Jeg følte alltid at jeg prøvespilte for mine foreldres kjærlighet, de hadde ingen foreldreinstinkter.

– Under press overlever vi. Under et press om å ikke føle at vi blir seg sett og hørt, insisterer vi på å bli sett og hørt.

LES OGSÅ: Scorsese ER Cinema! Sir Ben Kingsley på Norgesbesøk

Frem til 20-årene var Kingsley fremdeles kjent under sitt fødenavn Krishna. I likhet med mange andre skuespillere ble navnebytte en nødvendighet for å lykkes i møte med filmbransjen.

– Jeg hadde en veldig god prøvespilling i Nord-England tidlig i tjueårene. En veldig hyggelig fyr sa at det var en herlig fremførelse, men at det ville bli vanskelig å finne roller, og at jeg måtte finne en løsning på problemet.

– Faren min foreslo at jeg byttet navn, og etter den neste prøvespillingen spurte de med en gang om når jeg kunne begynne. Det var ikke noe stygt ved det, bare en praktikalitet.

– Jeg gjør det for deg Anne Frank!

En av Sir Ben Kingsleys virkelig store roller var som Itzhak Stern i Steven Spielbergs Oscarvinnende holocaustfilm Schindlers liste.

Hans engasjement for de holocaustoverlevende er stort, og han har også spilt viktige roller som nazijegeren Simon Wiesenthal, og Otto Frank, Anne Franks far.

Itzhak Stern (Sir Ben Kingsley) og Oskar Schindler (Liam Neeson) i Schindlers Liste (Foto: Universal Pictures, Amblin Entertainment)
Itzhak Stern (Sir Ben Kingsley) og Oskar Schindler (Liam Neeson) i Schindlers Liste (Foto: Universal Pictures, Amblin Entertainment)

– En av sønnene mine forklarte til meg at hvis du lytter til personer som overlevde holocaust, bruker tid med de og kan være mottakeren av deres minner. Da er du et vitne. Du blir et vitne av holocaust, fordi du har vært med noen som har mintes, sørget, grått og gått videre med sine liv.

Da samtalene med Spielberg begynte i forkant av innspillingen var han svært bevisst over hvilken rolle han ville ha i filmen.

– Jeg ville vite akkurat hva funksjonen til min rolle i denne filmen ville være. Jeg hadde tenkt at han skulle være holocausts samvittighet. Heldigvis hadde Steven lignende tanker og sa: Han er vitnet.

For å motivere seg gjennom de emosjonelt utfordrende scenene under innspillingen av Schindlers liste brukte han Anne Frank.

– Jeg pleide å ha et bilde av den nydelige Anne Frank på innerlomma. Før hver scene pleide jeg å ta frem bildet å si: Jeg gjør dette for deg.