Denne uka hadde slagskip-porno-effektfilmen Battleship kinopremiere. En mildt sagt løs tolkning av strategibrettspillet med samme navn.

ANMELDELSE: Battleship – maksimalt smell for pengene

Dersom vi leker med tanken om at filmadapsjoner av brettspill er i vinden for tida, hvilke filmer kan vi vente oss? Og hvilke brettspill kan vi minst se for oss at vil fungere som filmer?

[toppliste tall=»5″ tittel=»Fantasi»]

Fotomontasje av Fantasis filmplakat (Originalfoto: Cybrea-Stock/deviantART)
Fotomontasje av Fantasis filmplakat (Originalfoto: Cybrea-Stock / deviantART)
Fantasi er et selskapspill likt mange andre. Du flytter rundt på et spillbrett og trekker oppgavekort hvor du må tegne eller mime oppgaven, mens motstanderne og laget ditt skal gjette løsningen.

Det er kanskje vanskelig å se for seg hva slags spillefilm dette kunne blitt. Men dersom vi tar på oss den samme «løst basert på»-hatten om Battleship-regissør Peter Berg, er det klart at Fantasi er en ny, original historie fra Tim Burton.

Den bleke, spinkle, eksentriske rikmannsønnen Victor (Johnny Depp) våkner opp på et jorde. Vi vet ikke hva som har skjedd med han, og han kan ikke fortelle oss det heller, for munnen hans er borte! Sammen med en rar dame som bor i et hus (Helena Bonham Carter) tegner og mimer han seg fram til sannheten.


[toppliste tall=»4″ tittel=»Ludo»]

Fotomontasje av Ludos filmplakat. (Originalfoto: Terje Bendiksby / Scanpix)
Fotomontasje av Ludos filmplakat. (Originalfoto: Terje Bendiksby / Scanpix)
Med sitt opphav i India på 500-tallet er Ludo et av de eldste og mest folkekjære brettspillene gjennom tidene.

Siden det kom til England på 1800-tallet har det enkle spillet med de små fargede brikkene blitt spilt av alle generasjoner, og er kanskje det første folk tenker på når de hører ordet «brettspill».

Utfallet i Ludo styres av hvor heldig man er på terningen. Og da er det vel ikke utenkelig å se for seg at dette kan være det tematiske bakteppet for en ny, finurlig, norsk film om hvor vanskelig det er å leve i Norge.

Ludo er et grått, småabsurd, sosialrealistisk drama fra Joachim Trier om Henrik (Kristoffer Joner) som sliter med å passe inn i den moderne velferdsstaten.

Basert på en bok av Erlend Loe.[toppliste tall=»3″ tittel=»Gjett hvem? – the movie»]
[audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2012/04/GuessWhoTRAILER.mp3|titles=Gjett hvem? – the movie trailer]

Fotomontasje av Gjett Hvem? - the movie plakat (Originalfoto: wallpaperskd.com og photovaco.com)
Fotomontasje av Gjett Hvem? - the movie plakat (Originalfoto: wallpaperskd.com og photovaco.com)
Gjett hvem? er et spill for to spillere. Du har et brett med bilder av masse folk, og skal gjette deg fram til hvem motstanderen «er» ved hjelp av elimineringsmetoden.

Selvfølgelig må dette bli nok et superharry action-spion-drama med Jason Staham.

Da den pensjonerte spesialagenten Billy (Jason Statham) sin familie blir kidnappet av en ond antagonist blir han tvunget til å ta et siste oppdrag. Han må infiltrere et stort verdensomspennende nettverk av ‘bad guys’. Men hvem lurer egentlig hvem?[toppliste tall=»2″ tittel=»Mouse Trap»][audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2012/04/MouseTrapTRAILER.mp3|titles=Mouse Trap trailer]

Brettspillet Musefelle (Foto: www.tvcreamtoys.co.uk)
Brettspillet Musefelle (Foto: www.tvcreamtoys.co.uk)
Musefelle er et Domino-aktig spill der man bygger opp en hinderløype og prøver å fange motstandernes musebrikker.

Ben Stiller produserer, regisserer og spiller hovedrollen i denne hysteriske komedien han har skrevet selv.

Den prippene svigermora kommer på besøk, og Stiller har ikke ryddet loftet! Med snakkende dyr og endimensjonale karakterer tar han oss gjennom en berg og dalbane av ablegøyer.


[toppliste tall=»1″ tittel=»DAM 3D»] [audio:https://p3.no/filmpolitiet/wp-content/uploads/2012/04/Dam3DTRAILER.mp3|titles=Dam 3D trailer]

Fotomonasje av DAM 3D-poster (Originalfoto: United International Pictures og Square Enix)
Fotomonasje av DAM 3D-poster (Originalfoto: United International Pictures og Square Enix)
Som en enkel versjon av Sjakk var Dam i 1951 et av de første strategibrettspillene en datamaskin ble programert til å spille.

Ettersom Berg klarte å gjøre strategispillet Battlefield om til en popcorn-action-film med masse eksplosjoner og aliens, er det vanskelig å se for seg at Michael Bay hadde gjort det noe dårligere dersom han bestemte seg for å lage en filmadapsjon av Dam.

I Michael Bays nyeste ‘kunstfilm’ blir jorda invandert av utenomjordiske robot-vikinger som reiser til bake i tid for å slåss mot dinosaurer i jordas indre.

Den menneskelige sivilisasjonen står på randen av utslettelse og bare Taylor Lautner og Rihanna kan redde dagen.

Hvilke brettspillfilmer kan du se for deg?

Etterhvert som filmbransjen har tømt brettspillhylla går de sikkert videre til uteaktiviteter. Og jeg ser heller ikke fram til filmer som You got it (Har’n journ. anm.) eller Boksen går – the movie.

Det jeg derimot ser fram til er å høre deres tanker om brettspillfilmer. Og hvilke brettspill dere skulle ønske, eventuelt håper ikke, ble adaptert til spillefilm.