Sidan Birger var litt skuffa over Dark Shadows hadde me lyst til å trekkje fram nokre av våre favorittar frå Tim Burton sine smått merkelege film-univers.

Anmelding: Dark Shadows – Kjedelig vampyrkitsch fra Depp og Burton.

Me har difor satt oss ned og diskutert dei ulike filmane, og saman komt fram til lista under. Har du ein favoritt me ikkje er innom? Legg inn di liste i kommentarfeltet under.

Nokre av filmane som ikkje nådde heilt opp til topps, var Batman Returns, Sleepy Hollow, Big Fish og Beetlejuice.

[toppliste tall=»5″ tittel=»Ed Wood»]

Andreas: Ed Wood er kanskje aller mest kjend for å lage dei verste filmane i verda. Hans Plan 9 From Outer Space er ei grøssande reise i horribelt oppstylta dialog, klipp og rytme som kan gi kven som helst trua på at dei kan lage film betre sjølv.

No skal ein kanskje vere forsiktig med å samanlikne Ed Wood og Tim Burton, men Burton kjende seg altså så inspirert av Woods livshistorie og forhold til skrekk-skodespelaren Bela Lugosi, at han bestemte seg for å lage ein film om hans liv. I svart-kvitt.

Dette er for øvrig den første av heile to Tim Burton-filmar, som Danny Elfman ikkje har skrive musikken til. Den andre er Sweeney Todd.

Til trass for hans horrible filmar får ein ei sympati for Wood etter å ha sett denne filmen. For sjølv om resultatet stort sett var ganske miserabelt, så skal ingen seie at han ikkje arbeidde hardt for å kome til den samfunns-stillinga han har i dag: Verdas verste filmregissør.

Sjå traileren til Ed Wood her

[toppliste tall=»4″ tittel=»Batman»]

Andreas: Mange vil hevde at Michael Keaton er den særast Batman-figuren, noko eg for så vidt kan seie meg samd i. Samtidig er han óg den såraste Batman hittil lagt på film. I likskap med Edward Saksehånd klarar Tim Burton her å skape eit ekte gotisk univers, ei verd som er morosam og visuelt sterk, men like vel har ein alvorleg undertone.

Historia er velkjend. Bruce Wayne har sett sine foreldre bli drept av Gotham Citys verste kriminelle, og vil hamle opp med det. Men korleis? Han velgjer å utfordre si største frykt, flaggermusa, og gjere seg til Batman for å bekjempe kriminalitet.

Men mystiske menn tiltrekker seg mystiske krefter – frå båe sider av lova – og han finn seg snart i konflikt med både veldig attraktive blondiner, og veldig bleike menn.

Eg er usikker på om det er den beste Batman på film (hallo — The Dark Knight), men det er i alle fall ein av dei mest interessante, og Keaton klarar godt å innkapsle den introverte detektivsida av min favorittsuperhelt.

Sjå eit klipp frå kampen mellom Jokeren og Batman her

Kven er din favorittsuperhelt? Delta i Filmpolitiets kåring av verdas beste superhelt!

[toppliste tall=»3″ tittel=»Sweeney Todd – Demonbarbereren fra Fleet Street»]
Marte: Benjamin Barker aka Sweeney Todd vender tilbake til London etter 15 års forvisning på grunn av falske anklager. Når han finner ut at kona hans tok livet av seg etter at hun ble voldtatt av dommeren som forviste ham, sverger Sweeney Todd å ta hevn på dommeren og verden.

Dette ender opp i en barbersjappe der kundene får kuttet bort mer enn skjegget, og en pairestaurant der kjøttet som blir servert er av den svært tvilsomme sorten.

Sweeeney Todd – Demonbarbereren fra Fleet Street er en fabelaktig musikal, full av god musikk og flotte tekster, men det som gjør stykket spesielt bra er den dystre atmosfæren og det makabre handlingsforløpet.

Stykket var perfekt for Tim Burton, noe han beviste da han filmatiserte musikalen i 2007. Dette er en bekmørk, men fantastisk film full av både sort humor og vonde øyeblikk.

Johnny Depp spiller hovedrollen som den hevnlystne barbereren som tar livet av alle kundene sine, og han imponerer med stemmen sin og evnen til å formidle noe gjennom sang. Eter å ha sett Tim Burtons versjon av Sweeney Todd – Demonbarbereren fra Fleet Street har stykket seilt opp på listen over mine favorittmusikaler!

Anmeldelse: En herlig mørk sangfugl av en film.

Sweeney Todd deltar i en barberingskonkurranse:

[toppliste tall=»2″ tittel=»Edward Saksehånd»]

Marte: Filmen som startet kjærlighetsforholdet mellom Johnny Depp og Tim Burton er en vond, men nydelig historie om hvordan det er å være annerledes.

Dette er en slags Frankenstein-historie der Depp spiller Edward, en kunstig gutt som er laget av en oppfinner. Edward ble aldri ferdig før oppfinneren døde og han har derfor sakser til hender.

Etter oppfinnerens død blir Edward oppdaget av Peg Boggs, som tar ham med hjem til familien sin. Der forelsker han seg i datteren i familien, Kim, spilt av Winona Ryder.

Et sårt og umulig kjærlighetsforhold utvikler seg mellom dem, men det er ikke lett å passe inn når du ser ut og oppfører deg slik som Edward. Og Edward får etter hvert oppdage hvor onde mennesker kan være i sin frykt for det ukjente.

Edward Saksehånd er min favoritt når de gjelder Tim Burton-filmer med Johnny Depp i hovedrollen. De to har laget åtte filmer sammen og denne er helt klart den beste.

Blir du aldri lei av Johnny Depp? Les vår Topp 5-liste over Johnny Depp-filmer.

Se et klipp fra Edward Saksehånd her:

[toppliste tall=»1″ tittel=»Mars Attacks!»]

Andreas: Det er ein heilt normal dag, inntil den amerikanske presidenten plutseleg informerer om at aliens sirklar rundt jorda. Aliens som det skal vise seg har ein morbid form for humor.

Mars Attacks! er Tim Burtons beste innhopp i sci-fien (me kan gløyme Planet of the Apes). For ein gongs skuld har han óg forlatt den aller mørkaste delen av sitt visuelle spekter, og leverer ei fargefull verd – som faktisk er basert på eit kortspel – som eg ikkje klarar å late vere å like.

Filmen er mørk, politisk satire og B-film-parodi – fylt til randen av store stjerner. Jack Nicholson, Pierce Brosnan og Glenn Close er berre nokon av dei som figurerar i Mars Attacks!. Dette er stjernecameoar på sitt aller beste!

Folk som ser Mars Attacks! plar å anten hate den, eller elske den. Og dersom me tek gjennomsnittet av Filmpolitiet-redaksjonen, så ender det opp med å bli vår favoritt-Tim Burton-film.

Kva meiner du er dei beste Tim Burton-filmane? Legg att ein kommentar i kommentarfeltet.