Batman, Superman og Spider-Man – alle hvite menn som redder verden. Det samme er firkløveret i The Avengers, der selv den nordiske guden Thor løftes opp i superheltskyene.

Les også: Litt av et superheltsirkus

Thors sjef, spilt av Samuel L. Jackson, er riktignok unntaket fra regelen. Men Jacksons rollefigur mangler det viktigste, de overnaturlige kreftene. Det har vært langt mellom de fargede superheltene – inntil nå.

Den første svarte personen som gjorde entré i det tradisjonelle superheltuniverset kan nemlig få sin helt egen film. Ifølge filmsiden Latino Review ligger Black Panther an til å bli den neste av heltene fra Marvel-universet som når kinolerretet.

Les også: Justice League-planer blusser opp

Og det er på tide, mener tegneseriekritiker Morten Harper.

– Superhelter mangler likestilling både når det gjelder kjønn og rase, så dette kan være et spennende tilskudd. Figuren i seg selv har vært lite fremtredende, og få har nok et veldig sterkt forhold til den. Men kanskje dette gir ekstra muligheter i en film, og setter ham på kartet, sier Harper til Filmpolitiet.

Borgerrettighetsikon

Black Panther-bevegelsen spredte seg raskt på 1960- og 70-tallet. Her får de støtte fra løperne Tommie Smith (midten) og John Carlos (høyre) under OL i 1968.

Hvem er så denne Black Panther? Han heter egentlig T’Challa, og er regenten i den fiktive afrikanske staten Wakanda. Landet er rikt på det utenomjordiske metallet Vibranium – et mineral mange går over lik for å slå klørne i.

De geopolitiske konfliktene dette medfører, er like aktuelle i dag som da Black Panther første gang kom ut i 1966. Det som har endret seg, er den amerikansk-politiske konteksten tegneserieskaperen Stan Lee ga serien. Superheltens navn er også navnet på den svarte, venstreekstreme aktivistorganisasjonen som gjorde seg bemerket i USA på 1960- og 1970-tallet. Black Panther har blant annet vært i klammeri med Ku Klux Klan under ett av flere amerikabesøk.

– At figurens navn skaper assosiasjoner til borgerrettighetskampen er ikke tilfeldig. Det handler om tiden den er knyttet til. Sånn sett har figuren en spennende historie, sier Morten Harper.

Black Panther-figuren banet vei for flere fargede superhelter, som både har likheter og ulikheter med den relativt homogene gruppen helter født ut av den hvite middelklassen.

– Rasemotsetningene var annerledes på 60-tallet. Man kan si at en filmatisering av Black Panther er en konklusjon av prosessen som blant annet president Obama er en del av. Han er kanskje det definitive symbolet på integreringen. Nå kommer superheltene etter, sier Morten Harper.

X-Men-romanse

Ifølge Latino Review er Nate Parker aktuell som tittelrollen. 32-åringen er blant annet kjent fra filmer som Red Tails, Arbitrage og Pride. Entertainment Weekly nevner også Idris Elba (Pometheus), Anthony Mackie (The Hurt Locker) og Jamie Foxx.

Les også: Hvem er din superfavoritt? Stem her!

Det er uklart når Black Panther-filmen eventuelt vil spilles inn. Marvel har blant annet planer om en oppfølger til «The Avengers», som sannsynligvis kan generere en større sum penger. Panteren har imidlertid tilknytning til både Avengers og Fantastic Four, og han er typen til Halle Berrys karakter i X-Men, hvilket lover godt for hans filmfremtid.