Åttendedelsfinalen i Filmpolitiets superheltcup er godt i gang. Superman, Batman, Hulken, Thor og Fantomet er noen av heltene som kjemper om å komme videre til finalen.

Stem på din favoritthelt i Filmpolitiets superheltcup her!

Her ser du hvilke helter som er igjen i kampen om å bli verdens beste superhelt. Fellesnevneren for heltene er at de alle er menn.

Det var altså ingen damer som gikk videre! Derfor er det nå, som Filmpolitiets kvinnelige alibi, på tide for meg å «rante» litt.

Jeg skal ikke påstå at heltene som gikk videre ikke er fantastiske, for all del, men hadde det ikke vært bra med i hvertfall én kvinnelig superhelt? Hit-Girl er for eksempel mye tøffere enn Fantomet og Wonder Woman er ihvertfall barskere enn Super-Langbein!

Trenger egentlig Catwoman så store pupper? Naturlig? Neppe. (Foto: DC Comics).

Overdimensjonerte pupper

Jeg tror mye av grunnen til at damene blir glemt er at de ikke blir ansett som tøffe og kule nok.

Måten kvinnelige superhelter fremstilles i tegneserier kan være mye av grunnen til dette. De er «eye candy» for tenåringskåte gutter, menn, eller damer for den saks skyld.

Det er selvsagt ikke noe galt med at superhelter, både kvinnelige og mannlige, er vakre mennesker. Derimot er det et problem når våre kvinnelige helter kun blir seksuelle objekter.

Bare tenk på hvordan superheltinnene er kledd opp – i badedrakter, bikinier og andre minimale kostymer.

Og hvis de har på seg trikot, så blir den nærmest sprengt av et par overdimensjonerte pupper som truer med å hoppe ut av drakta.

Dette undergraver heltinnens posisjon som en sterk og tøff kvinne, slik at vi kanskje glemmer hvilke ferdigheter hun faktisk har.

Det er riktignok ikke bare de kvinnelige skikkelsene som har ekstreme kropper i tegneserier, de mannlige heltene lider jo av overdimensjonerte muskler, som kun er forunt fitness-utøvere og bodybuildere. Slike muskler er imidlertid kanskje ikke så malplassert på en superhelt og mennene blir heller ikke seksualisert på samme måte. De blir fremstilt som sterke, mens kvinnene fremstilles som sensuelle og sexy.

Når du putter de mannlige superheltene inn i den konvensjonelle måten å fremstille kvinnelige helter på, ser man poenget veldig klart. At de plutselig er objekter kommer veldig tydelig frem.

Bare se på de morsomme bildene under, som illustrerer det jeg snakker om. De er tegnet av Anna Rodman, som synes kvinnelige superheltkostymer er kjønnsdiskriminerende.

(Artikkelen fortsetter under bildene).

En lettkledd Captain America. (Foto: Anna Rodman).

Mangel på ryggrad er et kjent fenomen når du skal vise frem både pupper og rumpe samtidig. (Foto: Anna Rodman).

Spiderman med maling? (Foto: Anna Rodman).

Ingen stygge damer

Kvinnens plass i tegneserier har selvsagt utviklet seg opp gjennom årene. At de aller fleste heltinnene er pene er uansett noe man lett kan konstatere.

Dette har selvsagt også med kvinnens plass i tegneserien å gjøre. Mennene kan være stygge så lenge de er tøffe. Superhelter som Thing, Hulk og Beast er greie eksempler.

Når du skal prøve å finne stygge kvinnelige superhelter, blir imidlertid lista veldig kort.

Fantomah, den mystiske kvinnen fra jungelen, var den første kvinnelige superhelten og så dagens lys i 1940. Når hun bruker sine superkrefter blir hun til et blåhudet, hodeskallelignende vesen, som slettes ikke er pen. Når hun er i sin egen form er hun likevel en vakker kvinne.

Slik er det ofte med de kvinnelige superheltene som er stygg i noen som helst grad. Det virker som om tegneserieskaperne må gjøre opp for den midlertidige styggheten ved å gjøre dem smellvakre ellers. Hvorfor må det være slik?

Et annet eksempel er Big Bertha. Superkraften hennes er at hun blir så feit at hun er skuddsikker. Da jeg ble tipset om Bertha trodde jeg at jeg endelig hadde funnet en mindre pen superheltinne, helt til jeg fant ut at hun er en superheit supermodell når hun ikke bruker kreftene sine.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Big Bertha er så tykk at hun er skuddsikker. (Foto: Marvel Comics).
Big Bertha er ikke så stor når hun ikke bruker superkreftene gitt. (Foto: Marvel Comics).


Noen vil kanskje nevne She-Hulk og Mystique som stygge superheltinner, men selv om den ene er grønn og den andre er blå, så er de begge ekstremt sexy kvinner. De har kropper som kan få hvem som helst til å sikle.

She-Thing er unntaket som bekrefter regelen. Da Sharon Ventura aka Ms. Marvel ble utsatt for de samme gammastrålene som Thing, muterte hun og ble enda sterkere enn tidligere. Med på kjøpet fikk hun et utseende som ikke akkurat kan beskrives som pent.

She-Thing er en utrolig tøff figur med virkelig bein i nesa. Riktignok hadde hun trøbbel med sitt nye utseende i starten og hun prøvde til og med å ta livet av seg fordi hun ikke orket å leve med det. Hun er likevel et eksempel på at det går an å lage kvinnelige superhelter som ikke oser av sex.

Les også: Topp 5: Spillheltinner. Dette er damer med bein i nesa!

Flere sterke kvinner

Nå er det interessant å se hvordan bok- og filmbransjen er i ferd med å utvikle nye kvinnelige helter for tenåringsjenter. Katniss Everdeen fra The Hunger Games er et godt eksempel på en sterk kvinnelig figur som ikke er overseksualisert, hun er jo tross alt en ung pike.

I tegneserieverdenen så er Hit-Girl også et godt eksempel på dette. Det er bare så synd at det er så få av dem. Tegneseriebransjen trenger seg et spark i ræva.

Jeg elsker mange av de kvinnelige superheltene, men bransjen må likevel lage mer troverdige kvinnelige figurer, som fremstår som noe mer enn et sexy stykke kjøtt.

Delta i debatten! Si din mening om kvinnelige superhelter i kommentarfeltet.