Norges spektakulære natur utnyttes på forbilledlig vis i regissør Roar Uthaugs villmarksactionfilm Flukt. Fjellheimen er et flott bakteppe for den noe knappe handlingen, som fortelles i løpet av 75 korte minutter.

Jeg hadde ønsket et sterkere fokus på figurene i filmen, spesielt den unge heltinnen Signe. Hennes forvandling fra uskyldig ungjente til drapsmaskin skjer i overkant kjapt.

Men filmen underholder godt, og har en iskald Ingrid Bolsø Berdal i en tøff skurkerolle.

LES OGSÅ: Slik lages en norsk actionfilm!

Tatt til fange

Midt på 1300-tallet blir unge Signe (Isabel Christine Andreasen) tatt til fange av røvere i fjellet. Bandelederen Dagmar (Ingrid Bolsø Berdal) har spesielle planer for henne.

Men hun blir satt fri av Frigg (Milla Olin), som Dagmar anser som sin datter.

De to jentene legger ut på flukt over fjell og daler med farlige menn (Tobias Santelmann, Bjørn Moan, Kristian Espedal, Richard Skog, Martin Slaatto) og ei hevnlysten kvinne i hælene.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Fritt vilt II!

Kjøtt på beinet

Historien er omtrent så enkel som den kan bli. Flykt eller dø. Signe har bare ett alternativ, men hvordan hun samler motet til å utføre de nødvendige handlingene, blir ikke godt nok skildret.

Samtidig foregår det interessante ting under overflaten, som årsakene til Dagmars morsfølelse, og hvorfor Frigg bestemmer seg for å flykte.

Jeg føler likevel at det blir knapt med dialog til å forklare og utdype figurene. Jeg blir aldri kjent med dem.

Kanskje er dette droppet i Thomas Moldestads manus til fordel for å holde farten oppe i handlingen, men jeg savner mer kjøtt på beinet.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Milla Olin og Isabel Christine Andreasen i Flukt (Foto: Fantefilm Fiksjon AS / Nordisk Film Distribusjon AS).
Milla Olin og Isabel Christine Andreasen i Flukt (Foto: Fantefilm Fiksjon AS / Nordisk Film Distribusjon AS).
Den saftigste rollen

Men det er ikke dermed sagt at skuespillerne er dårlige. Isabel Christine Andreasen gjør en fin figur med det hun har å jobbe med, og har et godt filmansikt.

Milla Olin (Engelen) har også uttrykket til ei jente som kanskje forstår mer enn hennes unge alder skulle tilsi. De burde hatt mer dialog sammen.

Ingrid Bolsø Berdal har den saftigste rollen, en lovløs og beintøff dame, med et uttrykk som gjør at vi automatisk skjønner at hennes drivkraft har sitt utspring i dyp smerte.

LES OGSÅ: Anmeldelsen av Arme riddere!

Kjapp spenningshistorie
Isabel Christine Andreasen i Flukt (Foto: Fantefilm Fiksjon AS / Nordisk Film Distribusjon AS).
Isabel Christine Andreasen i Flukt (Foto: Fantefilm Fiksjon AS / Nordisk Film Distribusjon AS).

Bildene, lyden og musikken er av svært god kvalitet. John Christian Rosenlunds linse fanger inn flukten i urørt natur med sterke høstfarger.

Hugo Ekornes har lydlagt dette mesterlig med fokus på naturlige effekter. Og Magnus Beites evokative toner understreker dramatikken og handlingens sorgfulle sider.

Flukt har det vi kan kalle høy production value, og regissør Roar Uthaug (Fritt vilt) bruker dette til å fortelle en kjapp spenningshistorie, der norsk natur er det aller beste elementet.

Om FILMEN

Flukt
 • Flukt
 • Slippdato: 28.09.2012
 • Regi: Roar Uthaug
 • Utgiver: Nordisk Film Distribusjon AS
 • Sjanger: Action

 • Jeg pleier alltid å være skeptisk til norske filmer, men denne har jeg syntes har virket litt interessant, men etter anmeldelsen å dømme var det kanskje litt forhasta.
  Jeg pleier alltid å gjøre opp min egen mening, men det er greit å bruke anmeldelser så man vet sånn nogenlunde hva man går til. Venter nok til den kommer for salg eller på tv tror jeg.

  • Smart! Man skal ALLTID gjøre opp sin egen mening, men hvis sånne som meg kan funke som en slags veiledere, er det fint.

   • Er stort sett det jeg bruker anmeldelser til, for å få litt info om filmen, men også å lese anmeldelser av de samme anmelderne, for når man har blitt «kjent» med dem vet man sånn ca. hva slags filmsmak de har, sånn at man kan ta enkelte ting med en klype salt hvis anmelderen er veldig begeistra for en viss sjanger, eller hvis de er mindre begeistra for en annen som jeg liker bedre, så må man heller gå et hakk opp. Det er nå ihvertfall sånn jeg ser det, og det har funka ganske bra til nå (:

  • Blodpuddingen

   Jeg pleier alltid å være skeptisk til norske filmer, (…) Jeg pleier alltid å gjøre opp min egen mening (…)

   Vel.

   • Ja, og hva er problemet? Jeg snakker jo av erfaring, nemlig at norske filmer pleier å skuffe meg, men jeg ser dem likevel.

 • Øyvind from Norway

  håper ikke de spolerte alle høydepunktene i traileren. husker at jeg så traileren til driver etter å ha sett filmen, og jeg fant jeg i grunnen kunne klart meg med den alene.

 • rune500

  Synes kvaliteten på norske filmer har vert langt over middels de siste par årene, endelig kan man gå på kino og nyte en helnorsk film uten å gremmes. 🙂

 • Ender nok opp med at jeg ser denne på kino uansett. Kinematografi i norsk film er noe som fascinerer meg for tiden. Skiller seg ut fra det vi ser ellers, synes jeg. Verdt å ta en titt nesten bare av den grunn.

 • christox

  Reklamen til denne på spotify er akk så latterlig. Parodisk krampetrekkende. Men Hits for kids diggerne biter vel på så hva vet jeg 🙂

 • magnarStoroy

  Såg den på kino i Fosnavåg i kveld. Terningkast 6. Her bør det verte amandanominasjonar som beste film, Isabel Christine Andreasen som beste kvinnelege hovudrolle og Ingrid Bolsø Berdal som beste kvinnelege birolle. Likar du action som t.d. Jaget med Harrison Ford så gå og sjå denne. Uvanleg at det vert laga slike filmar her til lands. Også verdt å sjå pga flott natur frå Sirdal.

 • Så filmen i går… Litt enig med anmelder om hvordan enkelte ting kunne vært skildret og utdypet mere – men som anmelder sier, ville dette kanskje ha gått utover tempoet og drivet?

  «Flukt» har sine huller og svakheter, men anbefales like fullt. Jeg ville mye heller sett filmen enn aldri sett den 🙂

 • Gleder meg skikkelig til å se denne! @isabelcccaaa er en utrolig flink skuespiller!

 • Makan,,,,sku ønske det va i som flykta fra kinosalen…….hvorfor lage en sånn fim……gørr kjedelig og forutsigende.

 • rune500

   Enig. Syntes filmen var ganske bra, og jeg er en som ser MYE film. Greit den er litt forutsigbar, men hvilken actionfilm er ikke det? Isabel Christine Andreasen er en knakende god skuespiller, det skal hun ha! Kunne ikke funnet en bedre person til denne rollen, skikkelig actionheltinne. 🙂

 • Tommy Pettersen

  Det som er så dårlig med denne filmen er alle usannsynlighetene, de lite gjennomtenkte detaljene og de forferdelig dumme skurkene. Hvorfor er det hyssing som buestrenger, f.eks? En hver idiot skjønner vel at de ikke hadde tau som buestreng på 1300-tallet? Leiren til skurkene har noen presenninger som står på noen tynne staur, holdt oppe av mere hyssing. Godt gjort å få det til å stå, en svak bris vil få det til å velte, og hvorfor bruke grønn presenning? Dette er parodi, skjerp dere. Og fakler som står plassert her og der ute i fjellheim og brenner lystig. Gass? My God.

  • Rune Guldberg

   Jeg har samme problemet som deg. Når jeg begynte å bli en kritisk person så forsvant gleden over å se mange av filmene. Det var jo så usannsynlig mye av det.

   • Crisp

    Vel, når man blir mer og mer intelligent, filmerfaren og trent i hjerne og øynene med alderen, ja så er det ikke så enkelt å overse patetisk dårlige ting… ;D