I år er det 50-årsjubileum for tidenes lengstlevende filmserie. Verdens tøffeste agent, James Bond, fyller 50 år og det må feires!
Den nye Bond-filmen Skyfall kom på kino denne uka og i kveld er det James Bond-spesial på Filmbonanza klokken 21.30 på NRK2!
Anmeldelse: Skyfall – Daniel Craig viderefører Bond som et stenansikt med isblå øyne.
Nytt på Nytts Knut Nærum er mer enn gjennomsnittlig interessert i James Bond. Han har vært tilhenger av filmserien siden han var tenåring på slutten av 70-tallet og Grimstad kino viste alle Bond-filmene som var kommet ut til da.
Vegard Larsen kalte derfor Nærum inn som Bond-ekspert og lot ham bryne seg på en Bond-skurk-quiz. Klarer du å gjette på Bond-skrukene? Se klippet øverst i artikkelen!
– Jeg har aldri sagt at jeg er en Bond-ekspert, jeg har bare oppdaget at jeg vet mye om Bond, og dette har på en eller annen måte kommet ut, sier Nærum til Filmbonanzas Vegard Larsen. På spørsmål om hvor glad han er i Bond svarer Nærum at:
– På en skala fra én til ti vil jeg si en klar åtte komma fem.
Oppdater deg på tiårets forbrukerelektronikk
Nærum synes det er interessant å se på utviklingen av Bond-filmene opp gjennom åra fordi filmene sier noe om hvem vi er, fordi de alltid har handlet om hva det er vi ønsker oss mest akkurat nå, eller hva vi er mest redd for akkurat nå.
– Disse filmene har alltid vist frem den nyeste forbrukerelektronikken, og sånt har jo produsenter av klokker og mobiler og biler alltid visst. Bond har jo gått med klokka til den produsenten som har betalt best, og sånn er det jo også nå. I Skyfall har jeg hørt at Bond kommer til å drikke Heineken fordi de har kjøpt seg inn der, forteller Nærum.
– Og filmene har vist hva vi er redde for fordi at de har gitt et bilde av det folk har hatt frykt for. Først mot kineserne, og så mot russerne og romvåpen, og aids, og Rupert Murdoch i Tomorrow Never Dies, og nå sist frykten for sleipe finansfolk i Casino Royale.
Les også: Topp 5: James Bond-låter!
Moore var en tulle-Bond
Selv om Knut Nærum er Bond-entusiast er han ikke redd for å kritisere filmene eller skuespillerne i dem. Spesielt Roger Moore får gjennomgå.
– Roger Moore var en tulle-Bond. I et kulturhistorisk perspektiv er dette fordi at 70-tallet var et tulletiår. På sekstitallet så var Bond sin egen ting, men på 70-tallet så bygger Bond på andre filmer.
– Du ser disse filmene til Roger Moore, først Live And Let Die, blacksploitation-Bond, den henger seg på Black Ceasar og Shaft. Alle skurkene er svarte, det er jo så hylende rasistisk.
– Neste film, Man With The Golden Gun, Bruce Lee kung fu-sploitation, hvor James Bond plutselig er i Asia på kung fu-akademiet, og det er noen skolejenter som også kan kampsport. Det er det skjære tøv, sier Nærum.
Han forteller også at 70-talls-trenden har hengt ved Bond siden den gang, som for eksempel som i Moonraker som kom etter Star Wars.
Les også: Bond 50 DVD-boks – En skattekiste med filmhistorie!