Sist uke var det kinopremiere på filmen Beasts of the Southern Wild. Birger Vestmo belønnet filmen med sekser på terningen i sin anmeldelse og var overveldet av fem år gamle Quvenzhané Wallis sin fantastiske rolletolkning av jenta Hushpuppy.

– Jeg har knapt sett maken til prestasjon av et barn på film.

Flere av Filmpolitiets lesere uttrykte også sin begeistring for Wallis i kommentarfeltet på anmeldelsen, og Lars Hansen foreslo at Filmpolitiet kunne lage en topp 5-liste over beste skuespillerprestasjoner av barn på film – Lars, værsågod!

Det har virkelig vært mange gode barneskuespillere opp gjennom åra, så det var ingen enkel oppgave å komme frem til ukas toppliste. Filmpolitiets redaksjon måtte ha flere runder med avstemning før vi kom frem til lista du finner under.

Er du helt uenig? Si din mening og legg igjen din egen toppliste i kommentarfeltet i bunnen av saken!

Jodie Foster i Taxi Driver

I 1976 sjokkerte den da 13 år gamle Jodie Foster med sin rolle i Martin Scorseses legendariske Taxi Driver. Hennes rolle som den 12 år gamle, prostituerte jenta Iris, var mildt sagt kontroversiell.

I think that… that Cancers make the best lovers. Iris

Taxi Driver er en stygg film om frustrasjon og lidelse, som handler om den tidligere marinesoldaten Travis (Robert De Niro), som sliter med ensomhet, depresjon og søvnløshet.

Som taxisjåfør bruker Travis de søvnløse nettene til å kjøre rundt i New Yorks gater natt etter natt, og blir vitne til kriminaliteten og prostitusjonen som er New Yorks bakside. Han bestemmer seg for å gjøre noe med problemet, og blir mer og mer voldelig i sin kamp for å renske opp New Yorks gater.

Les også: Rocky vant over Taxi Driver – Topp 5: Oscar-skandaler!

Oppe i sin vendetta mot kriminalitet møter han altså den prostituerte jenta Iris, spilt av Jodie Foster.

Hun er på rømmen fra halliken sin og dumper ned i taxien til Travis for å prøve å komme seg unna, og Travis blir etter hvert desperat etter å få Iris ut av prostitusjonen.

På overflaten har Iris en kynisk tilnærming til det hun driver med, uten noe ønske om å komme seg ut, og Jodie Foster er svært overbevisende som en jente som for lengst har lagt barndommen bak seg, og som gjør det hun kan for å overleve i den røffe verdenen hun lever i.

Foster ble belønnet med en Oscar-nominasjon for sin rolleprestasjon og mottok en rekke andre priser for rollen som Iris.

Skrevet av Marte Hedenstad.

Thomas Turgoose i This Is England

Resten av denne lista er dominert av uvanlege born i ekstreme situasjonar. Men kva med det som er plukka rett ut frå det verkelege liv?

Ikkje at fattigdommen i 80-talets Storbritannia akkurat er ei daglegdags hending, men Thomas Turgoose sin plass i det harde samfunnet er så naturleg at han nesten vert ein del av det engelske landskapet.

Filmskaparar har ein tendens til å gjere born meir vaksne, meir smarte og meir morosame enn det dei gjerne er i røynda. Men i samarbeid med manusforfattar og regissør Shane Meadows vert Thomas Turgoose til Shane, den mobba tenåringen som lever åleine med mora – men som finn samhald og vener blant skinheads.

He made a joke about Dad, so I hit him.Shaun

Shaun er ikkje særleg talekraftig, ikkje av dei skarpaste knivane i skuffen, men han har ein driv og ei jakt på nokon å sjå opp til som sjarmerar både dei rundt han, og meg som sjåar.

Turgoose – som etter kvart byrjer å nærme seg 20 år – er kanskje ikkje blant dei mest allsidige skodespelarane i verda, men denne rolla eiger han, både i filmen og dei to påfølgjande TV-seriane med same namn

Skrevet av Andreas Hadsel Opsvik.

Henry Thomas i E. T. – gjesten fra verdensrommet

Filmen om den ensomme gutten Elliot som blir venn med E.T., den merkelige gjesten fra verdensrommet, har fascinert og underholdt i flere generasjoner.

I år er det tretti år siden kinopremieren på Steven Spielbergs E. T. – gjesten fra verdensrommet, og denne historien om vennskap og fellesskap er og blir en tidløs klassiker.

Les også: Kinosommeren 1982: E. T. – gjesten fra verdensrommet!

Skuespiller Henry Thomas fikk aldri den store filmkarrieren etter sin rolle som Elliot i E.T., men han sitter igjen med en uforglemmelig rolleprestasjon som svært mange har et sterkt forhold til.

For E.T. er så mye mer enn bare en science fiction-film om besøk fra en annen planet, det er en film om vennskap som ikke kjenner noen hindringer. E.T. og Elliot utvikler et sterkt psykisk bånd som gjør at de deler hverandres følelser og erfaringer. Dermed er det ekstra sterkt for Elliot når E.T. ligger døden nær, og her spiller også Henry Thomas med en overbevisning som rører en dypt inn i sjela.

You must be dead, because I don’t know how to feel. I can’t feel anything anymore. Elliot

Skrevet av Marte Hedenstad.

Quvenzhané Wallis i Beasts of the Southern Wild

Aldri før har jeg sett en så sterk rolleprestasjon av en femåring på film! Quvenzhané Wallis debut på filmlerretet er et hjerteskjærende møte med den fattige jenta Hushpuppy, som bor i bayou-området i Louisiana, på en liten plass som kalles The Bathtub.

Med en fraværende mor og en syk far, som er et produkt av det tøffe samfunnet han lever i, må Hushpuppy stort sett klare seg selv. Hun er ei ressurssterk lita jente som gjør det hun kan for å overleve i de harde omgivelsene.

I can count on two fingers the number of times I’ve been lifted up. Hushpuppy

I filmen ser vi Hushpuppys verden gjennom øynene til femåringen.

Gjennom hennes fortellerstemme får vi et innblikk i den lille jentas refleksjoner, og det er både morsomt og trist å høre tankene hun har om alt som skjer.

Quvenzhané Wallis er et sjarmtroll som imponerer med sitt overbevisende skuespill, jeg forstår nesten ikke at det er mulig for et barn å spille så godt som hun gjør i The Beasts of the Southern Wild.

Jeg både håper og tror at det vanker en Oscar-nominasjon til Wallis for sin prestasjon i filmen, og krysser fingrene for at hun skal få lov til å bli den yngste Oscar-vinneren noensinne.

Isåfall så slår hun Anna Paquin som vant for sin rolle i The Piano da hun bare var 12 år gammel.

Les også: Topp 5: Oscar-øyeblikk!

Jeg kommer til å følge spent med på Quvenzhané Wallis sin utvikling fremover. Denne jenta kan ha en stor filmkarriere i vente!

Skrevet av Marte Hedenstad.

Natalie Portman i Léon

Jeg elsker Mathilda i Léon. Ikke på den usunne måten, men hun vekker en omsorgsfølelse i meg som få andre filmfigurer gjør. Helt fra første gang jeg så henne på lerretet, fikk jeg en stor trang til å ta vare på dette skjønne barnet i en alt for voksen verden.

Nathalie Portman gestalter rollen med en intens sårbarhet, samtidig som hun imponerer med en yppig holdning til figurene rundt seg, spesielt i det fantastiske samspillet med Jean Reno som Léon.

Is life always this hard, or is it just when you’re a kid? Mathilda

I Luc Bessons fantasiunivers er Mathilda en blomst i betong som må dyrkes med kjærlighet. I filmen ser vi et speilbilde av forholdet mellom Léon og Mathilda i en potteplante, som også trenger omsorg for å gro videre.

Portmans filmdebut signaliserte med all mulig styrke at dette var et ekstremt talent av de sjeldne. Det tok kanskje litt tid og noen filmer før karrieren hennes tok skikkelig av, men hun har langt på vei innfridd forventningene som Léon vekket.

Hun har spilt i flere gode filmer, med Oscaren for Black Swan som hennes foreløpige høydepunkt, men jeg kommer alltid tilbake til Léon som Portmans største øyeblikk foran kamera. Fordi jeg elsker Mathilda.

Skrevet av Birger Vestmo.