Fredag kommer Nintendos nye spillmaskin ut på det norske og europeiske markedet. I løpet av den første uken i salg har konsollen solgt over 400 000 eksemplarer, men de første anmeldelsene er ikke udelt positive.

– Vi er bekymret for [konsollens] evne til å være noe annet enn en spillmaskin for Nintendos egne spill, skrev nettstedet Polygon i sin vurdering som endte på 6.5 av 10 mulige poeng.

Siden 2006 og sist gang den japanske spillgiganten gav ut en ny spillmaskin, har verdenen endret seg drastisk. Det er ikke tvil om at alle spillere bruker internett og elsker dine bærbare spillskjermer. iPhone og iPod fra Apple tok mange erfarne sjefer i bransjen på senga som først nå forstår hvordan de må tilpasse seg.

LES: Slik har du ikkje sett spelhistoria før – se grafikk her

Konsollveteran er skeptisk

Nolan Bushnell - grunnlegger av Atari. (Foto: BAFTA)
Nolan Bushnell - grunnlegger av Atari. (Foto: BAFTA)

– Nye ting som dette vil fortsette å komme, men jeg tror virkelig ikke [nye spillmaskiner] vil være stort eller viktig igjen. En æra er over føler jeg, fortalte Atari-grunnlegger Nolan Bushnell i et intervju med The New York Times i helga.

Hans ord veier tungt i spillbransjen. På 70-tallet var han en av dem som grunnla den moderne spillindustrien – Bushnell utviklet det legendariske Pong-spillet og jobbet med Ataris første hjemmekonsoll.

– Jeg er faktisk forbløffet over den, forteller Bushnell om Nintendos nye konsoll videre i intervjuet og forklarer at han tror selskapet er for sent ute med sin versjon tolkning av nettbrettspilling.

– Jeg tror ikke den kommer til å bli en stor suksess.

VIDEO: Er dette verdens største Pong-spill?

Tall fra salget i den amerikanske Thanksgiving-helga viser at Wii U-konsollen solgte over 400 000 eksemplarer i løpet av sin første uke i salg. Det er over 100 000 mer enn forgjengeren Nintendo Wii gjorde på like lang tid i 2006.

– Wii U er praktisk talt solgt ut av butikkene og vi jobber så raskt vi kan med å fylle lagrene, uttalte Nintendo of America-sjef Reggie Files-Aimes i et intervju med det amerikanske nettstedet CNET. – Men så snart konsollen er på hyllene, selges de ut igjen.

Nintendo er en trendsetter

I tillegg til å bruke de bevegelsessensitive Wii Remote-kontrollerne, kan opptil to spillere bruke GamePad-kontrolleren på Nintendos nye konsoll. Dette er den viktigste nyvinningen på Wii U-konsollen, og ser ut som en litt klumpete iPad. Med den får spillerne en ekstra skjerm i hendene som brukes til å skape nye måter å samhandle med spillene på.

SmartGlass-teknologien ble vist frem for første gang under årets E3-messe i Los Angeles. (Foto: Afp Photo / Robyn Beck)

Nintendo var selskapet som startet bevegelsesrevolusjonen i spillbransjen med nettopp Wii i 2006, og for å møte konkurransen fra Wii U har både Sony og Microsoft kommet med sine versjoner av to-skjermsløsningen. Playstation Vita-konsollen kan brukes i noen spill til å styre Sonys Playstation 3-konsoll, mens Microsoft har lansert SmartGlass-konseptet som knytter sammen Xbox 360, PC-er med Windows 8 og mobile enheter.

Om et par dager kommer konsollen ut på det europeiske markedet, også i Norge merker butikkene pågang fra publikum.

GI DIN STEMME: Hva er tidenes beste spillkonsoll?

– Signalene fra våre butikker er at det er ganske mange kunder innom og spør, forteller spillkoordinator Christer Hansen i butikkjeden Spaceworld til NRK.

– Dette er spesielt gjeldende for den mest eksklusive Premium-utgaven, der hvor ZombiU-spillet følger med. Dette er også noe vi har sett klart og tydelig på nettbutikkens salg. Det er alltid noe spesielt med en ny spillkonsoll fra Nintendo, og det tror vi også vil være tilfellet denne gangen, fortsetter Hansen. Spaceworld er en av mange norske butikker som holder åpent natt til fredag.

Skal du skaffe den inn Wii U-konsoll? Legg inn dine meninger i kommentarfeltet.

LES: Nintendo Wii Mini kommer i desember