Kommentar: – Den er bra, men den er ikke fantastisk. Og det vi virkelig trenger fra disse nye konsollene er noe fantastisk.

Spillveteranen Peter Molyneux oppsummerte tidligere i uka usikkerheten som omgir Nintendos nye hjemmekonsoll.

Hvorfor skal akkurat jeg kjøpe Wii U?

Fredag ble den tilgjengelig på det europeiske markedet, etter å ha vært i salg i nesten to uker i USA.

I løpet av den første uka, og den viktige Black Friday-dagen, solgte det japanske spillselskapet omkring 400 000 konsoller og skrøt av at de hadde slått salgstallene fra samme uka i 2006 da Wii-konsollen ble lansert.

ANMELDELSE: Nintendo Land – for dårlig til å selge Wii U-konsollen alene

Selv om Wii U er første steg inn i den såkalte åttende spillkonsollgenerasjonen, ligner den i høy grad på Xbox 360 og Playstation 3. Både med tanke på tilgjengelige spill, men også med tanke på komponentene og hvor kraftig den er.

Den seks år gamle Playstation 3-konsollen solgte 525 000 i samme periode i år, mens Xbox 360-konsollen solgte hele 750 000 konsoller i løpet av Wii U sin debutuke.

Da er ikke salget Wii U så imponerende lenger. Microsoft og Sonys konsoller har riktignok en fordel ved å være billigere (etter flere år på markedet går gjerne produksjonskostnaden betydelig ned) og tilby pakker med konsoll og flere spill. Men det er nå en gang nettopp disse konsollene Nintendo må konkurrere mot.

(kommentaren fortsetter under bildet)

Promobilde fra Wii U-lanseringen. (Foto: AP Photo/Nintendo of America, Anders Krusberg)
Promobilde fra Wii U-lanseringen. (Foto: AP Photo/Nintendo of America, Anders Krusberg)

En kritisk tid for spillbransjen

Aksjekursen til selskapet har gått nedover i over to år, mens regnskapet for 2011 viste en nedgang i inntektene på over 20 %. Det samme skjer hos Sony.

Investeringene som må til for å utvikle og lansere helt nye spillprodukter er enorme, og dermed er det kniven på strupen for mange elektronikkselskaper om dagen.

Mobiltelefoner og nettbrett har i løpet av kort tid blitt mer populær i den yngste og viktigste målgruppa enn Nintendos egne håndholdte konsoller som DS og 3DS. Klarer ikke Wii U å snu denne spillerflukten går de tradisjonelle konsollskaperne tunge tider i møte.

Kan de overleve dette? Ja, det er fullt mulig.

Men da må Nintendo gjøre noen grep.

FØRSTEINNTRYKK: Slik er Wii U

– Den generelle oppfatningen av Wii og Wii U er rett og slett et sort hull, skriver den tidligere redaktøren for bransjenettstedet gamesindustri.biz Rob Fahey.

Helt siden den første spillkonsollen i 1985 har budskapet vært tydelig; Nintendo gir deg den beste spillkonsollen for lek og moro. Denne gangen har responsen fra både spilljournalister og publikum ikke vært så god som ventet.

Det er ikke helt tydelig hva Wii U skal være. Er det en moderne konsoll med nettfunksjonalitet? Er det en ny lekekasse for store og små? Er det et underholdningssenter?

Hvorfor akkurat du skal kjøpe Wii U er spørsmålet Nintendo nå må klare å svare på. I alle fall om de ønsker at konsollen skal være en økonomisk bærebjelke de neste ti årene.

Fullstendig anmeldelse av konsollen kommer på Filmpolitiets nettsider i uke 50. Skal du kjøpe deg en Wii U? Diskuter Nintendos nye konsoll i kommentarfeltet under.