Leonardo DiCaprio i Django Unchained. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
Leonardo DiCaprio i Django Unchained. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)

FILM:

Kontroversiell slavefilm

– Jeg husker den første gjennomlesinga, jeg måtte spørre om voldsbruken, bruken av rasisme, utbrett bruk av en viss type språk, fortalte Leonardo DiCaprio i et intervju om filmen Django Unchained som har premiere 18. januar.

Tre år er gått siden regissør Quentin Tarantino var aktuell med Inglorious Basterds, alle hoder i filmbransjen følger med når han bestemmer seg for noe nytt.

Django Unchained-plakat. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
Django Unchained-plakat. (Foto: The Walt Disney Company Nordic)

I Django Unchained forteller han historien om slaven Django (spilt av Jamie Foxx) som vil ha sin kone fra slaveeieren Calvin Candie (Leonardo DiCaprio).

LES OGSÅ: Skurkerolla som fekk DiCaprio til å lure på om han hadde gått for langt

Filmen har sparket i gang en ny debatt om rasisme i USA, det svært ladde ordet «nigger» brukes over ett hundre ganger i løpet av Django Unchained. Mens Tarantino beskyldes for rasisme fra høyreorienterte medier stiller andre seg bak den kontroversielle filmskaperen.

– Han moser slaveri og dens ondskap i ansiktene våre. Det er ikke pent!

Slik reagerte den liberale programlederen Touré Neblett hos TV-kanalen MSNBC etter å ha sett filmen, men inntrykket var likevel positivt: – Med tanke på sørstatene, hadde vi ikke hørt ordet så ofte, så ville det ikke vært historisk korrekt.

Kjedelig er i hvert fall et ord du ikke kan bruke om Quentin Tarantino sine filmer, hvor store reaksjoner filmen skaper hos publikum får vi i Norge vite når den har premiere 18. januar.

Hva gleder du deg til i 2013? Legg inn dine forslag i kommentarfeltet her

SPILL:

Et storbyepos i Los Santos

Historien om immigranten Niko Bellic og hans ferd opp gjennom den kriminelle underverdenen i den New York-lignende Liberty City i GTA IV var en milepæl i spillhistorien.

Flere har pekt på at dette er det fremste eksempelet for den nye samtidsromanen. En fortelling som ikke bare er engasjerende i seg selv, men som også sier noe mer om samfunnet vi lever i.

Med GTA V vil Rockstar Games igjen utfordre hvordan spill kan fortelle historier ved å la tre hovedpersoner være i sentrum for handlingen – samtidig.

Les også: Årets beste spill 2012!

(artikkelen fortsetter under traileren)

Nøyaktig hvordan utvikleren vil la en spiller oppleve tre historier samtidig er ikke kjent, men Rockstar Games har i løpet av 2000-tallet etablert seg som en av de mest anerkjente spillstudioene i verdenen.

Sammen med Michael, Trevor og Franklin, lover Rockstar Games å ta deg med på en reise i tidenes største spillby.

Los Santos, som er bygd etter storbyen Los Angeles, er større enn spillområdene i Red Dead Redemption, GTA IV og GTA: San Andreas til sammen.

– På et tidspunkt vil vi selvsagt gjerne ha en stor verden med alle våre spillbyer og la spillere fly mellom dem for å besøke sine favorittområder, fortalte spillseriens produsent Leslie Benzies til nettstedet DigitalTrends.com.

GTA V har ikke fått en endelig lanseringsdato, men er ventet i andre kvartal 2013.

SERIE:

Storpolitikk og Kevin Spacey

Kevin Spacey spiller i serien House of Cards den hensynsløse kongressrepresentanten Frank Underwood. Den anerkjente filmregissøren David Fincher er kjent for å skape intense filmer, noe han også ser ut til å gjøre i denne unike serien.

Med Spacey i hovedrollen har serien også en av de mest rutinerte dramaskuespillerne om bord, noe som i seg selv er et kvalitetstegn.

Men det spesielle med House of Cards er ikke at den er basert på en BBC-serie med samme navn fra 1990, men at serien ikke skal gå på TV.

Strømmeselskapet Netflix startet sin satsing på originalt innhold med norske Lilyhammer, og fortsetter denne trenden i 2013 med flere nye serier. I stedet for å måtte vente episodene vil det amerikanske selskapet som etablerte seg i Norge i høst legge ut alle episodene i en sesong samtidig. På den måten bestemmer brukerne selv når de vil se serien.

– Dette er fremtiden, strømming er fremtiden. TV vil ikke være TV om fem år, alle vil strømme! fortalte manusforfatteren Beau Willimon under TV-messa Mipcom i Cannes tidligere i år.

Les også: Årets beste serier 2012!

(artikkelen fortsetter under traileren)

Etter en lang karriere på filmlerretet har det vært langt roligere rundt Spacey de siste årene, som sist var aktuell her i Norge med komedien Horrible Bosses.

– Jeg var heldig og startet med film på et tidspunkt hvor drama var i sentrum. Men om du ser på bransjen nå, så er ikke fokuset på samme sted som på 90-tallet. De mest interessante plottene og de mest interessante figurene, de finner du på TV.

Slik formulerte Kevin Spacey seg i et intervju med nettstedet The Hollywood Reporter. Allerede 1. februar 2013 vil alle episodene i sesong en bli tilgjengelig på Netflix.

Hva gleder du deg mest til i 2013? Legg inn dine forslag i kommentarfeltet.

LES OGSÅ: Filmpolitiet – nå også på tv!