Etter flere år i motvind har den amerikanske delen av spillselskapet Atari slått seg konkurs.

Sent søndag kveld sendte selskapet inn papirene til en domstol i New York, med et uttalt mål om å løsrive seg fra det franske moderselskapet Atari SA (tidligere Infograms Entertainment SA) – som tok kontroll over den kjente amerikanske spillutvikleren på 90-tallet.

Siden gullalderen på 80-tallet har Atari forsøkt å komme seg opp på topp i spillbransjen igjen, uten å lykkes. De siste årene har flere forsøk på å få inn frisk kapital i selskapet slått feil på grunn av investorenes manglende tro på fremtiden til det ikoniske selskapet.

Atari solgte millioner av sine hjemmekonsoller sent på 70-tallet og i løpet av 80-tallet. Grunnleggeren Nolan Bushnell, som også står bak Pong, er fortsatt med i selskapets styre.

VIDEO: Er dette verdens største «Pong»-spill?

Krevende endringer i bransjen

Målet med å gå til retten er å reorganisere selskapet og verdiene (Chapter 11 Reorganization) for å finne en ny privat eier som kan ta den amerikanske delen av Atari videre uavhengig av den franske eieren.

De siste årene har selskapet rettet seg inn mot å lage spill til mobil og nettlesere basert på de mange velkjente merkevarene Atari eier. Suksessen i dette markedet utgjør nå størstedelen av omsetningen til det franske moderselskapet.

Rett før jul ble det også klart at utgiveren THQ slo seg konkurs på grunn av sviktende inntjening og store utgifter i forbindelse med utviklingen av blant storspillet Metro: Last Light.

Auksjonssalget av dette selskapets verdier er ventet å starte i morgen, hvor over ti velkjente spillselskaper vil gi sine bud på merkevarene til THQ – som inkluderer blant annet inkluderer Warhammer-, South Park– og Saint’s Row-spillene.

I løpet av 2013 vil vi se flere overraskende omorganiseringer og konkurser i spillindustrien. Den raske overgangen til digital distribusjon, og en lynrask fremvekst av mobiltelefonen som en av de viktigste spillplattformene, setter store krav til spillindustrien. Mantraet ser ut til å være: Tilpass deg, eller forsvinn.

LES: Utsatt «South Park»-spill truer tidligere spillgigant