«Synnøve Svabø blir dataspillheltinne». Slik lød Aftenpostens artikkel datert 11. juni 1999 om Funcoms eventyrspill Den Lengste Reisen, skrevet av Ragnar Törnquist. Spillet var den første store spillsatsingen fra Norge med en prislapp på over 20 millioner, og eventyret begeistret både fans og kritikere. Det skulle likevel ta sju år før en oppfølger så dagens lys.
Våren 2006 kom Drømmefall i butikkhyllene. Spillet baserte seg på det samme universet og med flere av de samme karakterene fra Den Lengste Reisen, men med en ny hovedperson og historie.
Spillet ble som forgjengeren godt mottatt, men et «kontroversielt» og velkjent filmgrep sørget for at Törnquist skulle begynne å få langt flere e-poster enn hva han vanligvis var vant til.
– Drømmefall hadde en historie som kom halvveis og stoppet der – med vilje, forteller Törnquist.
– Jeg tror ikke det er en overdrivelse at jeg hver eneste dag siden Drømmefall kom ut, har fått en henvendelse fra fansen. Enten det er på mail, blogg, Twitter eller nettforum. Mange er positive og glade i oss, mens andre er sure fordi spillet endte med en cliffhanger.
Les også: Törnquist: Starter Kickstarter for å gjenopplive norsk eventyrspill
– Skremmende forventninger
Å få muligheten til å avslutte historien fra 2006, er noe den kjente spillskaperen og hans kolleger i Red Thread Games har ønsket lenge. Og det er de dramatiske endringene i spillbransjen som nå har gitt dem denne muligheten.
– Det kom mye i veien for det de siste seks årene, derfor har det tatt såpass lang tid. Men nå har vi startet et nytt spillfirma, lisensiert rettighetene til spillet fra Funcom, og henter tilbake mange av de gamle traverne som har jobbet med spillserien tidligere, forteller Törnquist.
Med så mange henvendelser fra fansen i flere år, ble det ekstra gledelig for selskapet å endelig kunne annonsere det tredje spillet, «Drømmefall: Kapitler».
– Det er helt utrolig å se hvor mange som har sittet og ventet på en oppfølger. Det er selvfølgelig litt skremmende å måtte leve opp til disse forventningene, men vi tar det veldig seriøst. Vi bruker mye tid på å tenke gjennom hva vi har lyst til å lage, og hva er det fansen ønsker å se en avslutning på. Deres ønsker er veldig viktig for oss.
Les også: Funcom lager Lego-onlinespel
– Vi, fansen og spillet har vokst
Törnquist forteller at Drømmefall: Kapitler blir, som forgjengerne, et voksent eventyrspill som vil by på mer emosjonelle utfordringer en rent spilltekniske. Det vil si at det vil handle mer om å bli kjent med universet og komme seg videre i historien, og ikke om å slåss og løse ulike problemer rundt ethvert hjørne.
– Disse spillene er historier om mennesker og reiser. Ikke bare en reise i avstand, men en reise inn i det indre – karakterene vokser og lærer ting om seg selv. Det heter Drømmefall: Kapitler fordi spillet handler om kapitler og faser i livet. Hvordan man beveger seg fra en fase til en annen. Og kanskje lar fortiden gå, og lærer å akseptere hvem man er. Vi ønsker å utfordre spillerne, og det ønsker vi å gjøre på alle måter.
– Men det blir et annerledes spill og historie enn det ville blitt for seks-sju år siden. Vi har forandret oss og vokst, og derfor blir også historien mer voksen.
– Det er nå 14 år siden «Den Lengste Reisen» kom ut, det begynner å bli en lang reise for deg også. Hva tenker du når du ser tilbake på den tiden?
– Det rart å tenke på hvor lenge siden det er. Det er fascinerende å spille Den Lengste Reisen og se hvor mye av meg selv som ligger i spillet. Det er et veldig personlig spill. Selv om hovedpersonen er en 18 år gammel jente, er det veldig mye av meg i den karakteren og historien hennes. Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle jobbe de samme karakterene og det samme universet 14 år senere. Det er gøy å ha skapt noe som har levd så lenge – og som vil fortsette å leve i mange år til, sier Ragnar Törnquist.
Inspirert av «The Walking Dead» og «Journey»
At det har gått sju år mellom hver gang fansen har hørt noe nytt om eventyrserien, er ikke nødvendigvis bare negativt, mener spillskaperen.
– Når man har laget halvdelen av historien, så har man en klar idé om hvordan det skal fortsette. Men i løpet av seks-sju år kan mye forandre seg. Man glemmer intensjonen og forandrer mening om en del ting. Vi vet jo hvor det skal lede, men veien dit og hvordan karakterene utvikler seg, er noe vi har kunnet forandre på.
I løpet av tiden som har gått har han også latt seg inspirere av andre eventyrspill.
– Eventyrspill har vært en nisjesjanger de siste ti-femten årene. Det er mange som elsker slike spill, men det har ikke vært en «øverste hylle på Elkjøp»-type sjanger. Men The Walking Dead viste at eventyrspill kan treffe publikum, og det har vært inspirerende.
– Jeg vil også trekke frem Journey. Det er helt uten dialog og tradisjonell kommunikasjon, men det hadde virkelig sjel og følelser. Jeg har spilt gjennom det flere ganger, og det er få spill som har gitt meg en så dyp følelse av å oppleve verden og spille sammen med andre. Det er et veldig annerledes spill enn hva Drømmefall: Kapitler er, men vi ønsker å fange den sjelen og de følelsene, sier Ragnar Törnquist.
Nå er Drømmefall: Kapitler klart på Kickstarter.
Hva tror du om Drømmefall: Kapitler? Legg igjen en kommentar under materialet fra spillet.