Statssekretær Eirik Øwre Thorshaug besøkte The Gathering. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).
Statssekretær Eirik Øwre Thorshaug besøkte The Gathering. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).

Under The Gathering sitter over 5000 datainteresserte ungdommer i Vikingskipet, ungdom som snart skal begynne, eller har begynt å tenke på hvilken utdanningsvei de ønsker å ta. Det er noe Forsvaret i år har benyttet seg av, for på TG finnes hodene som Forsvaret trenger i fremtiden.

– De som er på The Gathering er fremtidens teknologer, sier statssekretær Eirik Øwre Thorshaug i Forsvarsdepartementet.

Lørdag besøkte han Vikingskipet for å få en omvisning på The Gathering og ta en titt på Forsvarets rekrutteringsarbeid under TG.

Statssekretæren er ikke i tvil om at The Gathering er en ypperlig plass å finne fremtidige ansatte, og da spesielt for Cyberforsvaret, som ble opprettet høsten 2012.

Les også: God stemning på The Gathering!

Fremtidens teknologinasjon

I et samfunn som er så avhengig av teknologi som Norge, så er cybertrusler en sikkerhetsutfordring Forsvaret må møte. Statssekretær Øwre Thorshaug mener derfor at det er viktig å gjøre et godt rekrutteringsarbeid nå, for å skaffe de beste hodene som kan hjelpe til med å beskytte Norge mot digitale angrep.

– Vi vil vise frem at Forsvaret er en interessant arbeidsplass for dem som har teknologi, data og den kreative og praktiske bruken av det, som interesser. Vi ser at utfordringene i Norge i forhold til sikkerhet i fremtiden, ikke bare trenger å komme gjennom lufta, over sjø eller land, men også gjennom angripere som angriper informasjonssystemene våre. Dette er en sikkerhetsutfordring som vi må møte, ta tak i, og som vi må ha den beste kompetansen for å forsvare Norge mot, sier Øwre Thorshaug.

Tusenvis av ungdom foran lysende dataskjermer er det statssekretær Øwre Thorshaug ser når han titter utover Vikingskipet fra tribunen – en oppløftende utsikt mener han.

– The Gathering er en fenomenal blanding av dugnadsånd, frivillighet, kreativitet og teknologi som gjør at man blir både litt entusiastisk og positiv for fremtidens teknologinasjon.

Da statssekretær Øwre Thorshaug kom forbi Forsvarets stand på The Gathering, hadde 18 år gamle Kristian fått prøve på utstyr. Han vurderer å søke Forsvarets Ingeniørhøgskole. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).
Da statssekretær Øwre Thorshaug kom forbi Forsvarets stand på The Gathering, hadde 18 år gamle Kristian fått prøve på utstyr. Han vurderer å søke Forsvarets Ingeniørhøgskole. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).

Erik Hvattum, vant Dragon's Den-konkurransen under The Gathering. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).
Erik Hvattum, vant Dragon’s Den-konkurransen under The Gathering. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).

Hodene forsvaret trenger

Som en del av sitt rekrutteringsarbeid har Forsvaret hatt konkurranser under The Gathering, som spiller på teknologi og kreativitet, blant annet «Dragon’s Den», hvor de ba om kreative og nyskapende teknologiske løsninger på utfordringer Forsvaret står ovenfor.

26 år gamle Erik Hvattum, vant konkurransen med sitt forslag om kryptering av GSM-ID og statssekretær Eirik Øwre Thorshaug synes konkurransen viste at det befinner seg folk på The Gathering som Forsvaret kan dra nytte av.

-Det var en veldig skarp konkurranse i toppen mellom de behovene man har for å møte sikkerhetsutfordringer og de kreative forslagene som tar i bruk hele bredden i teknologi for å gjøre samfunnet sikrere. Det var et godt eksempel på hva slags hoder som forsvaret trenger i fremtiden, sier Øwre Thorshaug.

Les også: – Reiste fra Australia til The Gathering!

Stort engasjement

Det ble også arrangert en slags hacker-konkurranse i regi av Forsvaret under The Gathering, der deltagerne skulle knekke en hemmelig kode, finne en melding og etter flere utfordringer komme seg inn på en datamaskin og til slutt spille et spill.

Sjefen for Forsvarets ingeniørhøgskole, oberstløytnant Roger Johnsen, synes det var gøy å se at engasjementet rundt konkurransen var så stort.

– Det var mange som prøvde på å knekke disse kodene, det var ikke alle som klarte det, men det var faktisk en del som greide å kvalifisere seg videre i konkurransen. Kontrolløren til han som vant sa at han gjorde det så raskt og så effektivt at det nesten virket som om han hadde jukselapp, men det hadde han ikke, forteller Johnsen.

Vinneren av konkurransen, Simen Linderud, er på The Gathering for fjerde gang, og han synes konkurransen var en gøyal og interessant utfordring.

– Dette var et bra initiativ av Forsvaret, for det er veldig morsomt med sånne konkurranser, sier Linderud, og holder Forsvarets Ingeniørskole åpent som et alternativ for utdanning.

Søknadsfristen er 15. april, og du kan lese mer om studietilbudet her.

Simen Linderud vant forsvarets hacker-konkurranse. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).
Simen Linderud vant forsvarets hacker-konkurranse. (Foto: Marte Hedenstad, NRK P3).