Veksten i kinesiske kinobesøk har ikke gått Hollywood hus forbi. Nå klippes og redigeres det mer enn noen gang i frykt for kinesisk sensur.

Det er ikke uten grunn at amerikanske produksjonsselskaper går langt for å tilpasse filmer for det kinesiske markedet. For øyeblikket er Kina på en god andreplass i innspilte billettinntekter, og vil passere USA i 2020, skriver The Telegraph.

– Det kinesiske kommunistiske parti har blitt mindre strenge på hvilke temaer de tillater, men de har blitt verre i den forstand at de fortsatt er hypersensitive for alt som stiller Kina i et dårlig lys, sier professor Stanley Rosen ved Øst-Asiatiske studier, University of Southern California, USA.

Sist ut i rekken av amerikanske filmer som må tilpasses det kinesiske markedet er Django Unchained, Iron Man 3 og Brad Pitts World War Z.

Robert Downey Jr. som Iron Man. (Foto: Disney)
Robert Downey Jr. som Iron Man. I den kinesiske versjonen får han riktignok selskap av noen nye karakterer (Foto: Disney).

Omskriver plottet

Før Quentin Tarantino slipper filmen Django Unchained i Kina, må han gjøre filmen mindre blodig. Justeringene innebærer blant annet å gjøre blodet mørkere og minske blodspruten, men ikke noe som vil påvirke filmens kvalitet, sier direktør Zhang Miao for kinesiske Sony Pictures.

Zombiefilmen basert på Max Brooks postapokalyptiske roman, World War Z må også under saksen. Fortelling om hvordan en viruspandemi oppstår i Kina blir, ifølge Paramount Pictures, for drøy kost for myndighetene. For å få innpass på det kinesiske kinomarkedet har produsentene valgt å sette deler av handlingen til et annet land.

Disney skal derimot inkludere egne scener og karakterer i den kinesiske versjonen av Iron Man 3, som ikke blir å se i andre land. Blant annet har Kinas største skuespillerinne, Fan BingBing, fått en sentral rolle i den kinesiske versjonen.

Les også: Marvel lager eigen versjon av «Iron Man 3» for det kinesiske publikummet

Sensurerte kinesisk tortur

Landet åpnet først for Hollywood-filmer i 1994, i et forsøk på å revitalisere den kinesiske filmindustrien. Da åpnet de kun for ti utenlandske kinofilmer i året. Gradvis har de internasjonale filmene blitt flere, før kinesiske myndigheter i fjor åpnet for 34 internasjonale filmer. De siste 14 er riktignok reservert 3D og IMAX -formatet.

Flere produsenter tar høyde for kinesiske restriksjoner før innspilling, mens andre må modifisere produksjonen i etterkant. Kinesiske myndigheter sensurerte i fjor en rekke internasjonale filmer, blant annet en rekke scener i den siste Bond-filmen, Skyfall. Scenen der en fransk leiemoder, spilt av Ola Rapace, dreper en kinesisk sikkerhetsvakt ble fjernet. Det ble også alle referansene til Raoul Silva (Javier Bardem) om tortur i kinesisk fengsel.

Innflytelsen som kinesiske myndigheter har på Hollywood-produksjoner vil trolig ikke bli mindre, da de om syv år sannsynligvis sitter på nøkkelen til verdens største kinopublikum.

James Bond (Daniel Craig) søker tilbake til røttene, også transportmessig, i Skyfall (Foto: MGM / SF Norge AS).
Filmen Skyfall med James Bond (Daniel Craig) ble sensurert av kinesiske myndigheter i fjor (Foto: MGM / SF Norge AS).