CANNES: – Dette er, kanskje bortsett fra Uno, den mest personlige filmen jeg har gjort hittil, fordi det er en tematikk og en historie i filmen som vi ikke skal snakke så mye om nå, men som ligger ekstremt nærme meg selv og mitt eget liv, som gjør at jeg er enormt glad i filmen, og gleder meg til å vise den frem, sier Aksel Hennie.

Aksel Hennie spiller Petter i Pionér (Foto: Erik Aavatsmark / Friland Produksjon AS).
Aksel Hennie spiller Petter i Pionér (Foto: Erik Aavatsmark / Friland Produksjon AS).

Han er i Cannes sammen med regissør Erik Skjoldbjærg for å vise filmen Pionér til utenlandske oppkjøpere. Dette er en thriller som tar utgangspunkt i det norske oljeeventyret på 1970-tallet.

Dykkeren Petter (Aksel Hennie) drives av ønsket om å være førstemann på havbunnen på den norske sokkelen. Men jobben tar en skummel vending etter en tragisk ulykke. Og i søket etter sannheten oppdager Petter at hans eget liv står i fare.

LES: Erik Skjoldbjærg: – Vi leita etter det klaraste vatnet du kunne finne

I tillegg til Hennie, finnes norske navn som Ane Dahl Torp og Jørgen Langhelle på rollelista, sammen med internasjonale størrelser som Stephen Lang (Avatar, Conan The Barbarian) og Wes Bentley (The Hunger Games, American Beauty).

Ikke et talerør for nordsjødykkerne

– Denne filmen handler om noe som var stort for Norge, hvordan vi ble rike. Og hva var prisen. Norge hadde funnet olje, men ikke visste hvordan den skulle ilandføres.

Erik Skjoldbjærg har regien på Pionér (Foto: Christin Schwarzer / Friland AS).
Erik Skjoldbjærg har regien på Pionér (Foto: Christin Schwarzer / Friland AS).

– Da måtte Norge finne en måte å jobbe på 500 meter under havoverflata i Norskerenna utenfor Vestlandet. Man måtte finne en metodikk for å kunne gå så dypt, og nordsjødykkerne var med på dette eksperimentet, sier Skjoldbjærg.

LES: Anmeldelsen av Hodejegerne

– Siden det handler om nordsjødykkere så må man ta det med en edruelighet, anstendighet og respekt som jeg synes Erik får til veldig godt. Dette er ikke på noe måte et talerør for den ene eller andre siden av nordsjødykkersaken, men når man tar opp et tema som er så betent for både dykkerne og nasjonen, må man gå inn å være 100% tro mot den virkeligheten som finnes der, og være så ren som mulig i forhold til research. Det er en fiktiv historie, men det handler om noe vi alle vet hva er, for eksempel at man kan bli skadet av å dykke, sier Hennie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flagget plantes på havets bunn i Erik Skjoldbjærgs Pionér (Foto: Friland).
Flagget plantes på havets bunn i Erik Skjoldbjærgs Pionér (Foto: Friland).

Krevende innspilling

Den populære skuespilleren tok med seg sine erfaringer fra sportsdykking til innspillingen, men møtte store utfordringer som gjorde det vanskelig å spille.

– Dette er en helt annen type dykking. Det er yrkesdykking i lukkede systemer. Det at jeg har vært i vann før, og er trygg i vann, det tok jeg med meg. Men i tillegg gjorde vi mye research, var nede på 60 meter, dykket med ulikt utstyr, nettopp for å være 100% klar på hva vi driver med. Det er uten tvil den mest krevende innspillingen jeg har hatt. Vi var i utstyr 50% av tida, og det er en kjempepåkjenning, selv på 5 meter. Det er slitsomt, rett og slett.

Aksel Hennie og Wes Bentley i Pionér (Foto: Erik Aavatsmark / Friland Produksjon AS).
Aksel Hennie og Wes Bentley i Pionér (Foto: Erik Aavatsmark / Friland Produksjon AS).

Erik Skjoldbjærg deltok i Cannes i programmet Director’s Fortnight med sin debutfilm Insomnia i 1997. Etter dette regisserte han Christina Ricci-filmen Prozac Nation i 2001 og En folkefiende i 2005, før han fikk stor suksess med Nokas i 2010. Den ble sett av 250000 på kino, og Skjoldbjærg fikk en Amanda-pris for beste regi. Nå tegner Pionér til å bli en ny interessant film fra Skjoldbjærg.

LES: Anmeldelsen av Nokas

– Jeg bruker å ta jobber som jeg tenker er umulig når jeg sier ja. Vi brukte flere år på å diskutere hvordan vi kunne lage visuelt spennende sekvenser under vann. Vi filmet de videste bildene på Island, og nærbilder i et stupebasseng i Tyskland. Det var den fysisk mest krevende innspillingen jeg har hatt, men det er samtidig et enorm kick! Vi ble høye på innspillingen mens vi holdt på, sier Erik Skjoldbjærg, som selv var med Aksel Hennie ned på 60 meter på et testdykk, selv om han i utgangspunktet har vannskrekk!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stephen Lang, Wes Bentley og Aksel Hennie i Pionér (Foto: Erik Aavatsmark / Friland Produksjon AS).
Stephen Lang, Wes Bentley og Aksel Hennie i Pionér (Foto: Erik Aavatsmark / Friland Produksjon AS).

Merker samme buzz som på Hodejegerne

Norgespremieren er 30. august, men allerede nå er filmselskapet Trust Nordic i full gang med å selge rettighetene til utenlandske oppkjøpere, som ser lukkede markedsvisninger av Pionér i Cannes denne uken.

– Grunnen til at det skjer i Cannes, er at det ikke er noe sted i verden med flere kjøpere. Vi viser en film som ikke er ferdig ennå, det er ganske skremmende for en regissør. Selve grunnslettet av filmen er jo der, men lydmiks, musikk og klipp er ikke helt ferdig, sier Erik Skjoldbjærg.

Aksel Hennie spiller hovedrollen i Pionér (Foto: Erik Aavatsmark / Friland Produksjon AS).
Aksel Hennie spiller hovedrollen i Pionér (Foto: Erik Aavatsmark / Friland Produksjon AS).

– Det man merker er et likt buzz som på Hodejegerne. I går ble salen full, og folk måtte stoppes i døra. Det er den samme følelsen, buzzen og interessen nå som vi merket på Hodejegerne, så det er foreløpig et veldig godt tegn, sier Aksel Hennie, som også var i Cannes da Hodejegerne ble en het potet på filmmarkedet.

LES: Alt Filmpolitiet har skrevet om Cannes 2013

– Jeg elsker å være her. Når man er filmnerd, så er det å være på et sted med masse folk som tenker på det samme, snakker om det samme, et konglomerat av folk som vil leke sammen, det er ekstremt inspirerende. Cannes ER filmfestivalen, sier Hennie.

– En av tingene jeg liker med Cannes, er at her møtes kunst og marked. Min interesse for film er å forsøke å oppheve grensa mellom komersiell film og kvalitetsfilm og få det til å gå sammen. Det er også litt av ambisjonen med Pionér, sier Erik Skjoldbjærg.

Pionér får Norgespremiere 30. august.

Om

  • Slippdato: 30.09.2013
  • Regi: Erik Skjoldbjærg
  • Utgiver: Nordisk Film Distribusjon AS
  • Sjanger: Thriller