Det kan virke som om Hollywood har fått Kickstarter på hjernen. Stadig vekk dukker det opp skuespillere og filmskapere som setter i gang en Kickstarter-kampanje for å finansiere sitt filmprosjekt.

Sistemann ut er Zach Braff, mest kjent fra sykehuskomedien Scrubs. På fredag ble hans Kickstarter-kampanje for å samle inn penger til komedien Wish I Was Here avsluttet – resultatet: over 3,1 million dollar, melder Deadline.

Les også: Topp 5: Bromance – J.D. og Turk fra Scrubs viser den barnslige og tullete siden av en «bromance».

Braff har dermed tjent inn 1 million dollar mer enn målet på 2 millioner, som han nådde bare tre dager etter at Kickstarter-prosjektet ble startet, og på fredag takket han fansen som har bidratt til prosjektet ved å legge ut en hilsen og et bilde på Twitter:

«Tusen, tusen, tusen takk. Jeg skal ikke skuffe dere! La oss gjøre dette», skrev Braff.

Hideo Kojima. (Foto: Kickstarter)

  • Folkefinansiering
  • «Crowdfunding», å samle inn penger via publikum i steden for tradisjonelle distributører og finansielle støttespillere.
  • Popularisert i 2012 med Kickstarter og Indiegogo.
  • Hovedsaklig elektroniske duppeditter, spill, filmer eller internett-serier.
  • De største prosjektene har ofte nostalgisk verdi, som i tilbakeføring av eldre spillserier, filmfigurer eller ulike bransjeguruer.
  • Prosjektet som har fått mest penger er smartklokka Pebble, som samlet inn over 10 millioner dollar.

Les også: «Veronica Mars» samla inn 2 millioner dollar på 10 timar.

Ville ha full frihet

Zach Braff har skrevet Wish I Was Here sammen med broren sin Adam J. Braff, og dette er den første filmen han har skrevet siden Garden State fra 2004. Han skal selv ha regi på og spille hovedrollen i filmen, som handler om en skuespiller i trettiåra som prøver å «finne seg sjæl».

Med seg på laget har Braff fått med seg skuespillere som Mandy Patinkin, kjent fra Homeland, Pitch Perfect-stjerna Anna Kendrick og Kate Hudson, sist sett som ond danselærer i Glee.

En av grunnene til at Zach Braff ville finansiere prosjektet gjennom Kickstarter var at han ville ha full frihet til å gjøre egne valg, uten produsenter som blandet seg inn i hva filmen skulle handle om og hvilke skuespillere som skulle være med.

Se videoen der Braff forteller om filmen og Kickstarter-prosjektet sitt her:

Artikkelen fortsetter under videoen.

Ikke alle når målene

Når man starter et Kickstarter-prosjekt er det viktig å sette seg et realistisk mål for hvor mye penger man skal klare å samle inn, for hvis målet ikke blir nådd får heller ikke prosjektet noe penger.

En som feilberegna sin evne til å mobilisere fansen for å samle inn penger med rimelig stor margin er Melissa Joan Hart, eller heksen Sabrina, som du sikkert kjenner henne som.

Med sitt Kickstarter-prosjekt ville Hart samle inn 2 millioner dollar for å finansiere den romantiske komedien Darci’s Walk of Shame, som skulle handle om en skolelærer som mister jobben, kjæresten og senere æren når hun må gå den berømte «walk of shame» etter søsterens bryllup i Thailand.

Hart overvurderte nok størrelsen på fanskaren til Heksen Sabrina, for istedenfor 2 millioner dollar endte Hart opp med 51.602 dollar, som de 315 donorene nå får tilbake igjen.

Smell! Hvis heksen Sabrina trodde hun kunne måle seg med Veronica Mars, som klarte å samle inn 2 millioner dollar på ti timer, så tok hun nok feil. Og Hart overvurderte nok også sin egen evne til å være morsom.

Ta en titt på videoen hun la ut for å få folk til å gi penger til prosjektet og kjenn litt på den flaue smaken du får i munnen. Kjenn på den…

Har du trua på Zach Braffs Wish I Was Here? Si din mening i kommentarfeltet!