Nokon vert hylla, nokon tabber seg litt ut, nokon er frykteleg sjarmerande, medan andre bæsjar kraftig på leggen. E3 – verdas største spelmesse – gjekk frå 11. til 16. juni, og samla nokre av dei største personlegheitene, merkevarene, talenta og selskapa i spelbransjen.

Årets E3-framsynarar hadde verkeleg lyst til å vise fram store verdener, eit forsøk på storslått, oppdatert grafikk, og ikkje minst – korleis du kunne nytte smart-telefonar og nettbrett i spelsituasjonar.

Les også: – Sjekk dette «transmedia»-spillet på «biskjermen» min da!

Me har prosessert veka i hovuda våre, og trukke fram våre høgdepunkt frå den føregåande veka. Det var mykje å velje blant, alt frå episke strategikampar i Rome: Total War II, til smågale kaninar i Rayman: Legends, til Titanfall – eit FPS som faktisk ser ut som det gir sjangeren litt friskt blod når det gjeld rørslemekanikk – til dei horrible skrekkscenene i The Evil Within.

Uenig med vår liste? Kva er ditt høgdepunkt frå årets E3-messe?

The Witcher 3: Wild Hunt

Slippdato: 2014

Marte: Det polske spillstudioet CD Projekt RED har skapt seg en helt særegen posisjon i spillbransjen med sine heftige rollespill om Geralt og hans eventyr. Nå kommer det siste og tredje spillet i The Witcher-serien som har fått høye terningkast, også fra oss i Filmpolitiet.

ANMELDELSE: The Witcher 2 – et eksepsjonelt rollespill

I The Witcher 3 skal vi få utforske den åpne spillverdenen slik vil vil, og utifra traileren ser det ut til at verdenen Geralt får boltre seg i ser bedre ut enn noen gang.

Denne verdenen skal visstnok være større enn noen annen i et rollespill i dag og skal gi deg mye lenger spilletid enn de tidligere The Witcher-spillene. Jeg gleder meg til å se om dette blir så bra som traileren lover!

The Dark Scorcerer

Slippdato: Aldri (?)

Rune: Quantic Dream med spillskaperen David Cage i spissen leverer virkelighetsnære spillopplevelser: Heavy Rain fra 2010 ble kåret til årets spill samme år, mens det kommende Beyond: Two Souls har skuespillerne Ellen Page og Willem Dafoe i hovedrollene (og ja, spillfigurene ligner).

Men da denne videoen dukket opp på Sony sin pressekonferanse måtte jeg på nytt revurdere mitt forhold til realistisk grafikk og «the uncanny valley» – teorien om at når en robot (eller digital spillfigur) nærmer seg et virkelighetsnært utseende, jo mindre menneskelig er roboten.

Japanske forskere tok i bruk begrepet for å forklare hvorfor noen mennesker reagerte negativt på menneskelignende roboter.

Beyond: Two Souls-skaper: – Eg trur dette er vegen evolusjonen går!

(teksten fortsetter under videoen)

Joda, dette er altså en teknologidemonstrasjon, for å vise hva Playstation 4-konsollen kan. Det er også viktig å understreke (noe Sony-sjef Shu Yoshida også gjorde fra scenen på E3-pressekonferansen til selskapet) at dette er sanntidsgrafikk – ikke en forhåndsgenerert spillvideo.

Quantic Dream har de siste årene sluppet en rekke teknologidemonstrasjoner på nettet, blant annet Kara. Disse videoklippene viser altså ikke spill som er i produksjon, eller som planlegges å bli utviklet i det hele tatt. Klippet fra The Dark Scorcerer gav meg likefullt hakeslipp og får meg til å fabulere om hva denne teknologiske oppgraderingen på konsollfronten vil ha å bety for spillbransjen i årene som kommer.

Jeg håper The Dark Scorcerer blir et eget spill, og at dette bare er en smakebit på hva spillfremtiden har å by på.

Battlefield 4

Slippdato: 1. november 2013

Andreas: Battlefield-serien har gjort mykje rett dei siste åra. Og på E3 i år stod dei for eit av dei få augneblinka der eg måtte gi ein spontan applaus.

Etter at DICE-sjef Karl-Magnus Troedsson, på sjarmerande Swenglish, hadde erklært at «the building is unstable» velta heile skyskraparen som spelarane på scena nettopp hadde storma. Og eg sat der og klappa som ein tulling.

Håpet er at dette er noko som gjeld for heile spelet, og ikkje berre for scenedemoen til DICE. Øydeleggbare miljø som dette er ikkje heilt nytt i sjangeren, men det kan vere med på å gjere kampar såpass mykje meir dynamisk at det faktisk vert ulikt frå gong til gong.

Så kan du seie kva du vil om FPS som sjanger, men den er på ingen måte død heilt enno. Ellers set eg pris på at Battlefield 4 lovar å prissetje lagkamp med sine «Field Upgrades», som gir bonusar til lag som arbeider taktisk. Kanskje det er starten på slutten på 360 Noscope-tullet i slike spel?

SNIKTITT: Slik blir Battlefield 4!

Mad Max: The Game

Slippdato: 2014

Marte:Men post-apokalypsen var ikke død! Til neste år kommer filmen Mad Max: Fury Road, og som et ledd i oppladningen lager folka i Avalanche (Just Cause-spillene) en åpen Mad Max-verden du kan leke deg i.

Traileren er kun en CG-trailer og viser ikke noe gameplay, så det er vanskelig å si så mye om hvordan spillet blir, men hvis traileren holder det den lover ser det ut til at Mad Max kommer til å være like beinhard som alltid.

Vi får ikke se hvordan spillfiguren ser ut i spillet, vi ser ham kun som en silhuett mot sola, så det er uvisst om det er gode gamle Mel Gibson, eller Tom Hardy som er brukt som rollemodell for figuren.

Det ikke være overraskende om det blir sistnevnte, siden filmen Mad Max: Fury Road, med Tom Hardy i rollen som Max også kommer i 2014. Det blir spennende å finne ut!

Les også: Topp 5: Postapokalyptiske filmer – Mad Max satte en ny standard!

Super Mario 3D World

Slippdato: Desember 2013

Andreas:

– ÅH, HERREGUD! PUSEKATT-MARIO! Jeg er overbevist allerede!

Det var Rune Håkonsens umiddelbare reaksjon på Nintendos komande Mario-spel, Super Mario 3D World, der vår helt blant anna får mogelegheita til å kle seg ut som ein katt og klore motstandarane.

Bortsett frå dette ser settingen veldig kjend ut, eit spel der ein får boltre seg med vener i Marios fargefylte verd. På ingen måte keisamt, om enn litt lite forfriskande.

Nintendo var den einaste av dei store konsollutgivarane som valde å ikkje halde ein eigen pressekonferanse på sjølve E3-scena i LA denne veka. I staden gjekk dei for ein direktesendt, netteksklusiv sending i settinga dei sjølv har vald å kalle Nintendo Direct.

Der viste dei fram den omtalte kattedrakta, og gav endeleg prinsesse Peach mogelegheita til å vere ein spelbar karakter igjen. Håpet er nok at utgivingsdatoen, like før jul 2013, vil hjelpe på dei finansielle problema dei har hatt i det siste.

Les også: E3 2013: Ikkje akkurat nyskapande frå Nintendo

Kva er ditt høgdepunkt frå årets E3-messe?

Les også: Alt innhold fra E3 2013