Under årets store pressekonferanser på spillmessa E3 i Los Angeles presenterte Don Mattrick sin visjon for Xbox One, Microsofts nye spillkonsoll. De negative reaksjonene fra publikum lot ikke vente på seg da Mattrick presenterte, og bekreftet tidligere rykter, om at konsollen ville kreve en nettilkobling og legge strenge begrensninger på deling av spill.

Situasjonen utviklet seg til en PR-katastrofe for selskapet, og kort tid etter spillmessa måtte Mattrick rykke ut og fortelle at mange av de kontroversielle kravene ville bli droppet.

Nå er det klart at Mattrick slutter i Microsoft for å ta over jobben som toppsjef i spillselskapet Zynga, kjent for blant annet Facebook-spill som Farmville.

Flere amerikanske nettsteder melder at Microsoft er midt i en større lederomorganisering, men å skifte ut en av de mest sentrale personene bak den nye konsollen er likevel dramatisk.

E3 2013: Fokuserte på spillene til Xbox One

Microsoft-sjef tar over

I en intern e-post til Microsoft-ansatte, som senere er publisert på selskapets egen blogg, skriver toppsjefen Steve Balmer at han ønsker Mattrick lykke til med en ny jobb og en enestående mulighet, og at han selv tar over arbeidsoppgavene til Mattrick.

– Dons [medarbeidere] vil rapportere direkte til meg og fortsette det daglige arbeidet som et team, med spesielt fokus på å få Xbox One på markedet innen utgangen av året.

E-posten forteller ingenting om en etterfølger, noe som kan tyde på at Balmer ser på den nye konsollen som et viktig nøkkelprodukt for selskapets fremtid.

Forretningsmagasinet Fast Company antyder at Mattrick kan ha blitt skjøvet ut mot sin vilje etter de uheldige uttalelsene under med årets E3-messe. Zynga, Mattricks nye selskap, omfavner derimot flere av kjerneverdiene Mattrick ville ha med i den nye Xbox-konsollen.

E3 2013: Her er Playstation 4

Microsoft gikk først på scenen under E3-messa og annonserte en utsalgspris på 499 amerikanske dollar, noe som inkluderer en obligatorisk og noe kontroversiell Kinect-sensor. Flere rapporter forteller at Sony ventet til siste slutt med å sette en pris på sin konsoll som ligger 100 amerikanske dollar lavere, men vil da også selge sin kamerasensor ved siden av som ekstrautstyr.

Jack Tretton, presidenten for amerikanske Sony, viste fram Playstation 4 på E3 2013. (Foto: REUTERS/David McNew)
Jack Tretton, presidenten for amerikanske Sony, viste fram Playstation 4 på E3 2013. (Foto: REUTERS/David McNew)

Til nettstedet IGN avviser Sony-sjefen Jack Tretton dette, som også har benyttet flere anledninger til å peke nese til Microsofts problemer i kjølvannet av Xbox One-avdukinga.

– Et stort multimilliarddollar selskap på børsen tar slike avgjørelser flere måneder i forveien.

I en kommentar til Microsofts helomvending med tanke på nettilkobling og brukte spill la Tretton syrlig til:

– Bedre sent enn aldri.