At filmbutikkene, hvor du kan gå å kjøpe eller leie en film på DVD eller Blu-ray, snart er historie er allerede opplest og vedtatt. Etter inntoget av en hel rekke strømmetjenester er det nå lettere å finne frem til underholdning med et par kjappe klikk på en PC eller fjernkontrollen. I det amerikanske markedet passerte Netflix’ strømmeinntekter det selskapet tjente på DVD-leie allerede i fjor.

Med vind i seilene og imponerende resultater i ryggen, gikk Netflix-sjefen Ted Sarandos på scenen under et sideprogram på Los Angeles Internation Film Festival og anklaget kinobransjen for å være en trussel mot spillefilmen. Sarandos vil ha filmene raskere ute på strømmetjenester, helst samtidig som de kommer på kino.

House of Cards. (Foto: Netflix)
«House of Cards» ble tidligere i høst den første strømmeserien som mottok en Emmy. Her med hovedrolleinnehaver Kevin Spacey. (Foto: Netflix)

LES OGSÅ: Netflix luktar på filmproduksjon

En krigserklæring

– Årsaken til at vi nå er på vei inn i dette markedet, og vil forsøke oss på filmer selv, er fordi jeg er bekymret over at kinoeiere hindrer innovasjon og distribusjon. Ikke bare kommer de til å ta livet av kinoene, de kan også ta livet av spillefilmen.

Sarandos viste til forretningsmodellen hvor kinoer får tilgang til å vise filmer lenge før videobutikker og strømmetjenester. En, ifølge ham, antikvarisk forretningsmodell som er nødvendig for å tjene inn de absurde utgiftene studioene har for å produsere slike «sjelløse oppsyn».

Nærmest en krigserklæring med andre ord, og reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Den eneste som vil tjene på å få kinopremierer rett på Netflix er Netflix selv, uttalte lederen for den amerikanske kinoorganisasjonen NATO (National Association of Theater Owners, journ.anm.) John Fithian i et svar på Sarandos angrep.

Han pekte også på at det ikke er logisk å sende nye filmer raskere ut til stedet der de tjener minst – Netflix ligger langt ned i verdikjeden og hver enkeltvisning gir lave inntekter.

Kinosjef ved Trondheim Kino, Arild Kalkvik. (Foto: Bjørn Christiansen / Trondheim Kino)
Kinosjef ved Trondheim Kino, Arild Kalkvik. (Foto: Bjørn Christiansen / Trondheim Kino)
Frykter ikke strømmetjenester

Norske kinoer har de siste årene gjennomgått en storstilt digitalisering av fremvisningsutstyr. De tekniske kvalitetene er blant argumentene kinosjefen i Trondheim, Arild Kalkvik, peker på når han vurderer trusselen fra Netflix.

– For eksempel 3D, en del filmer er fantastiske i 3D, enn så lenge er ikke dette et stort marked på TV-siden. Og dermed har kinoene et monopol på dette.

– At kinoene ikke er innovative sier Sarandos midt oppi den største revolusjonen i kinohistorien.

Den sosiale kinoopplevelse er også viktig for Kalkvik, som peker på at alle nye medier som har kommet til de siste årene har innsett at kinoens posisjon som lanseringskanal alltid har fungert.

– En enkel konklusjon på dette er at de som har fått konkurransen er videobutikkene, de har fått det endelige skuddet for baugen.

LES OGSÅ: Steinar Remme (55) har brukt flere millioner på det dagens unge snart ser på som museumsgjenstander

Med enkelte variasjoner har det norske kinomarkedet holdt seg stabilt de siste årene, selv om befolkningen har økt. Kalkvik mener dette er et eksempel på den sterke konkurransesituasjonen kinoene befinner seg i.

Bransjeorganisasjonen Film og Kino forteller til NRK at det er vanskelig å si om veksten av strømmetjenester har innvirkning.

– En del større filmer har ikke gått så bra, hverken her hjemme eller i USA, forteller rådgiver for statistikk og analyse hos Film og Kino Ingar Johansen.

– Det er en hodepine i Hollywood at deres dyre filmer ikke går så bra. Det ser vi her også. Men årsaken er vanskeligere å sette fingeren på, vi kan ikke se bort ifra at denne konkurransen har betydning, men det vet vi foreløpig for lite om. Jeg tror imidlertid ikke det kan være hele forklaringen på at disse filmene ikke har gått så bra.

DVD-markedet har fått merke hovedvekten av de endrede bruksmønstrene forklarer Johansen, men forteller at tallene indikerer at de som bruker strømmetjenester aktivt også bruker kinotilbudet mer enn andre.

MENING: Gi din dom over NRK- og Netflix-samarbeidet «Lilyhammer 2» – vinn P3-skjorte

Ønsker Netflix-filmer velkommen

At Netflix-sjefen vil ha kinopremierene rett på strømmetjenester samme dag kan være en modell for smalere filmer, fortsetter Trondheims kinosjef, som tror storfilmene fortsatt vil først være å finne på kino.

– Steven Soderberg har prøvd seg på dette, lansering rett på nett, og det har fungert greit. Men dette er ikke filmene som har nyhetsverdi.

For øyeblikket er Netflix mer i konkurranse med tv-mediet enn med kinobransjen, men den stadige satsingen på store serier suger til seg mange dyktige filmskapere.

– Leser jeg om en ny storsatsing, som Ringenes Herre eller Hobbiten, kun blir å finne på Netflix blir jeg mer nervøs.

Likevel ønsker Kalkvik Netflix-filmer velkommen: – Dette må de gjerne gjøre, men samtidig har du det unike ved kinoen. Den sosiale opplevelsen og de storslagne opplevelsene, det er unikt.

(se hele foredraget til Netflix-sjefen Ted Sarandos og si dine meninger i kommentarfeltet under videoen)

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Niccolado

  Kino og dating hører definitivt sammen! Ingen ting slår det når du er 15 år og har greid å sjarmere Den Jenta på ungdomsskolen og fått henne med på Kino! Og der sitter dere: med popcorn og brus! Privat i kinomørket men samtidig ikke for privat. Det er i allefall det Kinoen var for meg på den tiden! 🙂

  • Neo

   Helt til du får noe godteri kastet i bakhodet, folk som bruker mobil, snakker, folk som skal ut på dass, kommer for sent, går tidlig, rasler i godeposen, knasker potetgull, kommer drita fulle…you name it.

   Kino er en flott opplevelse, men blir så alt for mange ganger ødelagt at noen som mangler folkeskikk og god gammel oppdragelse. Det er kanskje greit når man er 15 og bryr seg egentlig bare om hva som befinner seg under klærne på daten, men når man er blitt noen år eldre og ønsker og oppleve film og god lyd er det fryktelig irriterende.

   En god hjemmekino er vel verdt pengene, for å si det slik! Som en kinosjef fortalte meg etter en unormalt bråkete visning: «Det er beklageligvis slik at det enda ikke er mulig å nekte idioter adgang til kinoen».

   • Niccolado

    Du var kanskje modigere enn meg du da når du var 15 år. Jeg ville aldri i verden ha tatt med meg min første kjæreste hjem på vår første/andre date! Ikke engang for å se film! De datene var nesten som en statshemmelighet å regne!

    • Neo

     Kommentaren min var egentlig ikke ment slik, at man tar med daten hjem 🙂 Poenget mitt var at kino ikke nødvendigvis er så privat som man forestiller seg det, selv om det er relativt mørkt.

     Jeg var mang en gang på kinodate da jeg var yngre, men også hjem på gutterommet hvor sommerjobb hjemmekinoen var plantet. Mulig jeg var tøffere, men fant det mer spennende å være alene sammen, selv om kinoturene hadde sine moments 🙂

     Det er kanskje jeg som har blitt eldre, men jeg synes det var mer folkeskikk blant kinogjengere for 10-15 år siden enn hva det er i dag. Så kommentaren var mer myntet på kinobråk enn dating! 🙂

     • Patrick Smith

      Høres egentlig bare ut som du er ute etter noe å klage på, selv har jeg hvertfall aldri opplevd en kinovisning hvor publikum har vært så urolige at det har ødelagt opplevelsen.

      • Neo

       Hvorfor skal jeg klage om jeg ikke har opplevd dette? Jeg er svært mye på kino og det skjer faktisk oftere enn det burde gjøre. Om du aldri har opplevd bråkete mennesker på kino er du enten svært lite på kino eller veldig heldig. Kanskje det er noe med kinopublikumet i byen jeg bor i, hva vet jeg.

       Jeg hadde uansett ikke nevnt dette om det ikke er noe jeg opplever nå og da. Og når andre kinogjengere bryr seg mer om praten, godterikasting og alt mulig rart enn selve filmen, så sier det vel seg selv at det ødelegger for andre i salen?

       Det er mulig jeg er i overkant glad i nyte film uten annen lyd enn hva filmen selv innehar, men din påstand om at jeg bare er her for å klage er helt fullstendig uten rot i virkeligheten.

       • Motstand1

        «Det er mulig jeg er i overkant glad i å nyte film uten annen lyd enn hva filmen selv innehar»

        Da tror jeg nok vi kan avslutte med å si det sånn. Jeg har nemlig heller ingen nevneverdige problemer med lyder og forstyrrelser fra det øvrige kinopublikummet.

       • poprockmo

        Helt enig med Neo. Irriterende folk på kino ødelegger opplevelsen.

        Så 127 timer på kino. Under det mest intense øyeblikket i filmen (tror dere skjønner hvilket jeg mener) er det to dudes rett foran meg som tar opp mobilene og starter å småsnakke. Sykt irriterende. Som filmelsker er det skikkelig surt når man blir revet ut av øyeblikket i filmen pga. andre folk.

        Opplevd dette flere ganger. Hjemme er bedre enn kino, men filmene kommer på kino først.

        I tillegg nok en klage: 3D er forferdelig. Filmer som ikke tilbys i 2D på kino går jeg aldri for å se.

   • Vidar Letto

    Åååå så negativ a`gitt!
    Har du ikke baller nok til å personen bak deg om å se til h….. å være stille eller?
    Dessuten, så sykt høyt de kjører opp lyden på kino om dagen, spesielt Coloseum som har helt feilstilt lyd, så hører du ikke din egen godtepose engang, så det skal vel godt gjøres å irritere seg med mindre man virkelig VIL!
    Beste grunnen til å se film hjemme er at man kan gå på dass når man vil! 😀
    (dessuten er lyd og bide bedre….)

    • Neo

     Joda, jeg har et røslig sett velbrukte baller, så det er ikke noe problem 🙂 Det handler ikke om å være negativ, jeg bare gjengir virkeligheten; at det iblant er mye kjas og mas på kino, andre ganger ikke.

     Og kjas og mas på kino, når man er der for å se film, har en destruktiv innvirkning på kinobesøket. Den beste grunnen til å se film hjemme, rent bortsett fra dassbesøket ditt, er at man får nøyaktig den kvaliteten man ønsker (og har råd til). Det er kun lommeboken og fantasien som setter grenser, men du verden for et resultat det kan bli 🙂

     Nå har heller aldri bråk på kino stoppet mine kinobesøk, men det er likefullt irriterende når man opplever det. Diskusjon over 🙂

 • Demonsthenes

  Her er jeg veldig enig med netflix.

 • bekki

  hvem er det som vil ha premierer inn på straming ??? det må være sofasliterne som ikke har forstått, eller klarer å se verdien av å gå på kino.

  • Neo

   Tilbyderne, antar jeg 🙂

  • Truls Johnsen

   Vel, hvis vi kun snakker om her i Norge, så er det nå en gang slik at når vi nå først har et meget godt utbygd internet tilbud her på berget, så betyr det i praksis at alle tekniske forutsetninger for å streame (evt. laste ned) god kvalitet film, er tilstede. Da blir det for de av oss som bor langt unna en brukanes kinosal (og det er faktisk ganske mange!), svært så aktuelt med premierer på streaming. Jeg mener at det Netflix sjefen beskriver her, er svært interessant….
   Jeg er fortsatt svært glad i å gå på kino, misforstå meg rett, men det er ikke lenger praktisk mulig å dra på premierer av de filmene jeg så gjerne vil se. Familielivet og de 25 milene det er (EN vei) til en halvbra kinosal i Bodø, blir faktisk for komplisert logistisk, og da må kino på storskjerm velges bort dessverre. Får jeg derimot muligheten, så velger jeg heller streaming av premierer rett hjem hvis jeg kan få det. 🙂

 • ingeborg moræus hanssen

  Den sosiale profil på kinoene forutsetter kompetent programmering, tilstedeværelse av menneskelig service og vertskap og mindre av kiosk og snop og digital tastatur.

  • Rødberg

   I Bergen opplever man svært lite av dette. Service aspektet er borte. De ansatte er stort sett ikke eldre enn klientellet og menger seg med dem. Av de siste 15 filmene jeg har sett har 5-6 vært ødelagt av at noen har glemt å slå på lyden på filmen, noe som blir rettet opp ti minutter ut i filmen dersom noen er voksen nok til å gå ut å si fra.

 • Knut Sparhell

  Kinoen vil dø, men sakte. Selve fortellingen er kjernen i en film, og den får man like gjerne hjemme foran en god skjerm med god lyd. Effektene får man kanskje ikke alltid like bra, men de er ikke kjernen. Hvem vil forlate sofaen for å se en film om 10 år? Jeg har gjort det en gang i året siste ti år, men det får holde. Netflix og andre strømmetjenester er ikke bare fremtiden, det er alt som vil vare.

 • Asle Nymann

  Jeg kunne godt tenke meg å se en del filmer bli litt RASKERE tilgjengelige på nettet, men ikke på bekostning av kinovisningen.

 • Ørjan Sollie

  «hvor du kan gå å kjøpe»
  Jeg forventer bedre språk for lisenspengene mine.

  • Vidar Letto

   Det er absolutt ingenting grammatisk feil med den setningen, som på norsk kalles en innskutt bisetning.

   • Ørjan Sollie

    Du kan gå og du kan kjøpe. To verb i samme tid etter hverandre, her burde bindingskonjunksjonen «og» erstatte infinitivsmerket «å».

  • Topp med tilbakemelding på språkbruk Ørjan, men ser ikke helt hvorfor du mener dette ikke er riktig. Utdyp gjerne.

   Ang. 3D er jeg en av tilhengerne. MEN, det har vært en læringsprosess spesielt for filmskapere å bruke teknologien rett.

   Frem til den siste Hobbit-filmen som kom rundt jul i fjor, var det faktisk bare Werner Herzog sin dokumentar Cave of Forgotten Dreams som virkelig utnyttet de narrative fordelene. Det siste året har det kommet flere filmer som blir bedre i 3D, og jeg tror den utviklingen vil fortsette.

 • Vidar Letto

  Eh..spillefilm ER LAGET FOR KINO!
  Det værste er jo at Netflix VÅGER å kritisere andre, men de rett ut lovbrytende kundeavtalene de tvinger deg til å signere, med regelrett rævkjøring av privatliv og inteteksisterende rettigheter.
  Netflix kan ta en hel kino og stappe den grundig opp i……..

  • Neo

   Hvorfor er spillefilm nettopp laget for kino? Og hva i kundeavtalene til Netflix er lovbrytende? JEg har iallefall aldri hatt noe problem med deres kundeavtaler.

 • sjur

  Jeg vil nok aldri gå over til strømmetjenester i stedet for dvd/bluray/kino, med mindre jeg absolutt må. Jeg elsker å ha filmer i ekte format og ikke bare liggende på pcen. Kino-opplevelsen får du ikke andre plasser en kinoen. Det er herlig å handle filmer på en filmforhandler, jeg vil ikke bruke strømmetjenester.

  • AreSolberg

   Filmer i «ekte format» er på 35mm filmrull. Håper du har god plass, god tid og god råd

   • Martin

    Det er det nok slutt på. 35mm er stort sett ikke i bruk lengre, etter at digital film ble Hollywood-norm og kinoer ble digitale for et par år siden.

 • Nordmannir

  Jeg synes boken ødelegger litteraturen! Særlig lommeboken!

 • Dan Andre Berggreen Amlien

  han kan jo for faen ikke klage over det, filmene på netfflix er jo 2-3 år gammle uansett.

  Jeg vil ha film på kino men at de havner som streaming når den kommer til disc,.

  pirate bay ekke langt unna når filmen ikke kommer før år etter disc release..

  • Frank Hagen

   På amerikansk Netflix er ikke filmene alt for gamle.

   • Dan Andre Berggreen Amlien

    vi bor i norge 🙂

    • Dagtor

     Alle i Norge kan «få inn» Netflix us..

     • Motstand1

      Men da uten norske tekster og et fraværende utvalg av norsk og skandinavisk innhold. Jeg er enig med Dan Andre over her, vi bor i Norge.

      Dessuten kan ikke «alle i Norge få inn amerikansk Netflix», da det krever kunnskap og kyndighet som langt i fra de fleste besitter.

      • MultiMarha

       «Men da uten norske tekster og et fraværende utvalg av norsk og skandinavisk innhold.»

       Og hva er problemet?

       • Iris

        Det er vel ikke vanskelig å forstå? Mangel på norsk og skandinavisk innhold er et problem for de som vil se norsk og skandinavisk innhold; mangel på norske tekster er et problem for de som synes det er vanskelig å henge med på fremmedspråklig film uten.

        • Alekzen

         Men denne løsningen som gir tilgang til amerikansk innhold er det jo bare å skru av, og vips så har du norsk netflix igjen. Det er ikke vanskeligere enn det. Kan egentlig takke netflix som er såpass lett medgjørlige at de faktisk tillater dette, tiltross for at man ikke bor i statene. Det er vel strengt talt «ulovlig» ja, men netflix bryr seg ikke 🙂

        • Iris

         Ja, det er jo riktig. Men hvis man allikevel ikke kan/vil benytte seg av filmene man får tilgang til som ikke har norsk tekst, så er det jo heller ikke noe poeng å ha dem tilgjengelig…

        • Kjetil Frugård

         Det er ingenting ulovelig ved å få tilgang til amerikansk Netflix, men du bryter muligens avtalekontrakten og da har Netflix lov til å stenge deg ute. Men nå har Netflix heldigvis interesse av å ha så mange kunder som mulig og skulle nok ønske de hadde rettighetene til å vise alle filmer og serier i verden. Slik sett vil de nok se det som positivt om folk går rundt regionssperringer for å få et enda bedre produkt. For til bedre produkt, flere kunder som igjen genererer mer penger for Netflix.

      • Kjetil Frugård

       Jeg spurte Google engang hvordan jeg skulle få amerikansk Netflix, og to minutter senere hadde jeg det. Det krevde forresten ikke noe mer en basic datakunnskap heller 😉

       • Dan Andre Berggreen Amlien

        Er det lovlig?
        Vis ikke kan jeg jo like greit bruke piratebay

      • Tom F. Nucker

       Man kan fint «skru av» amerikans netflix om man ønsker det. Bruker selvsagt engelsk undertekst på engelsktalende filmer.

       Tviler litt på om man trenger særlig kunnskap og kyndighet i 2013 for å laste ned mediahint også dra det over i utvidelser. (Chrome)

 • LarZen

  Kino er vel vært en døende dinosaur i flere år nå? Nå har folk i sine egne hjem skjermer/projektorer og lyd som er såpass bra at det å gå på kino er blitt noe en gjør kun for det sosiale aspektet av det og ikke lenger for å få en opplevelse utenom det vanlige slik det var før.

  • Motstand1

   Jeg har inntrykk av at det er svært få som har rådyre anlegg som er i stand til å konkurrere med kinoen teknisk og opplevelsesmessig.

 • Roy Andersen

  Premiere på nett? Svada tøv fjottsnakk.
  Kino, så ut i butikken som salgsfilm, deretter en gang; tv og nett. Alt til sin tid.
  Internett meg her og internett meg der. Sett verden i revers.

 • numberedK

  Kinoen har jeg gitt opp som konsept. Det å betale drøye hundrelappen for se på femten minutter med reklame før filmen starter, som du deretter må se sammen med en hel haug med mennesker som ikke klarer å oppføre seg er rett og slett ikke verdt pengene. Når det på toppen av det hele ikke er bemanning nok til å ta unna køen inn, 3d-briller salg eller godterisalg så er det reduserer det opplevelsen. Men ikke nok med det, det er ikke en gang nok bemanning til å betjene selve fremvisningen som går på en eller annen automatikk som tryner ved jevne mellomrom.
  Jeg hadde tålt prisen hvis filmen hadde begynt når det er sagt at den skal begynne, at det var en operatør tilstede som sjekket at den faktisk ble spilt av rett, at det var ansatte til stedet som kastet ut en og annen av synderne som prater på kino og at det var teoretisk mulig å kjøpe disse 3D-brillene uten å møte opp en time i forveien.

  Filmkvaliteten hjemme har gått i været, på kino har den økt marginalt mens opplevelsen har forvitret fullstendig.

 • CrvenaZvezda

  Kino? Går virkelig folk på kino? Jøss… Nei takke meg til å se filmen i ro og fred hjemme! Kino er dyrt, bråkete, stinker av popcorn og baconcrisp og er enten for kald eller for varm.

 • Ludwig Sandell

  Det er en enorm teknologidrevet utvikling der god lyd og godt bilde har blitt allemannseie. I dag har vi 50″, projektor og surround i stua og kombinert med stabilt bredbånd og gode streamingtjenester får vi kinoen rett hjem. Uten kø, uten folk vi irriterer oss på og fremfor alt starter forestillingen når vi selv vil. Ikke rart kinoen dør, selv om det er trist

  • Neo

   Finnes det egentlig gode streamingtjenester som leverer kvalitetslyd enda?

 • Ticker

  Kino er for dyrt, hadde de klart å sette ned prisene ville de merket en økning i besøkende. 220kr for 2biletter++++ (popcorn, snop og brus)

  • Akkurat dette er interessant, lurer på om det finnes noen undersøkelser eller tall som viser sammenheng mellom kinobesøk og pris på billettene.

 • Jigzaw

  Jeg er en ihuge kinofantast og er av den sorten som mener at film definitivt er aller best på Det Store Lerretet. Men jeg er og enig med Neo i at mye av kinoopplevelsen har i de senere år blitt ødelagt av ufordragelige snørrvalper uten noen slags forståelse for normal oppførsel. Jeg har mang en gang nappet tak i en krage i setet foran meg og snerret inn i øret til personen at enten holder han/hun kjeft eller så skal jeg personlig eskortere han/hun ut bakveien (ja, jeg har så store baller ;). Jeg er og enig i uttalelsen et sted her oppe om at service på kino er døende. Dessverre er alt for mye av arbeidskraften på Norges kinoer byttet ut med ekstrahjelper av det yngre slaget som overhodet ikke brenner for det de gjør. Og det er synd. Før i tiden var det ildsjeler som brant for film og filmkultur som bemannet de fleste av kinoene (i alle fall de jeg besøkte) og det syntes på servicen. Og dette kan jeg fortelle, som bare er 34 år gammel.

  Hvor vil jeg egentlig med dette? Nei, si det. Jeg vil egentlig bare si at film ER best på Kino, men at Kino OPPLEVELSEN nok var bedre før i tiden. Dessverre…