Filmbonanzas temasending om sex på film ser du torsdag 20.55 på NRK2!

Under filmfestivalen i Cannes i år skapte den franske filmen Blå er den varmeste fargen stor oppstandelse for en femten minutter lange sexscene mellom to jenter. Kritikerne elsket filmen, som endte opp med årets Gullpalme, et bevis på at eksplisitt sex er en akseptert del av kunstfilmen.

Ung, lesbisk kjærlighet er tema for Blå er den varmeste fargen, som følger Adèle, spilt av Adèle Exarchopoulos, og hennes lidenskapelige forhold til Emma med det blå håret, spilt av Léa Seydoux. Filmen, og ikke minst de uvanlig lange sexscenene i den, var vanskelig å spille inn for skuespillerne.

Les også: Dette er de beste Cannes-filmene

Ingen koreografi

– Vi måtte gjøre det igjen, og igjen og igjen, og da kommer du til et punkt hvor du ikke lenger vet hva du driver med og føler deg veldig flau, sier Léa Seydoux til Filmbonanza.

Hun spiller den mest erfarne av de to jentene i filmen, som innvier den uerfarne Adèle i hvordan det er å ha sex med en annen jente. Filmen er skrevet, produsert og regissert av Abdellatif Kechiche, og han hadde en spesiell metode under innspillingen av sexscenene for å få ting til å se helt ekte ut.

Regissøren bak filmen «Blå er den varmeste fargen», Abdellatif Kechiche, har forsvart både filmen og sexskildringene etter Cannes-prisen. (Foto: arthaus)
Regissøren bak filmen «Blå er den varmeste fargen», Abdellatif Kechiche, har forsvart både filmen og sexskildringene etter Cannes-prisen. (Foto: arthaus)

– Det var ingen koreografi, vi måtte la kroppene våre snakke, forteller Adèle Exarchopoulos, og forklarer at det var viktig at Léas rollefigur fikk være den mest dominerende, siden hun skal være mer erfaren.

– Min rollefigur oppdager alt for første gang. Det er første gang jeg har sex med en jente, og jeg er forelsket, litt flau, men synes også det er fantastisk. Han (Abdellatif Kechiche, journ.anm.) snakket ikke til oss under innspillingen, men fortalte oss litt om hvilken sinnsstemning vi skulle være i på forhånd, og at vi måtte la kroppene ta over og improvisere, forteller hun.

FILMBONANZA: Se alle sendingene fra årets sesong her

Offentlig krangel

Blå er den varmeste fargen kommer på kino i Norge 15. november, men i månedene etter den internasjonale premieren har sexscenene vært tema for en offentlig konflikt mellom skuespillerne Exarchopoulos og Seydoux, og regissør Kechiche, der Lea Seydoux kritiserte regissøren for måten produksjonen foregikk på, mens han igjen truet med søksmål for uttalelsene hennes.

Lange dager med krevende opptak i utfordrende omgivelser har satt sine spor i hovedrolleinnhaverne. Sexscenene i filmen har også gjort det vanskelig for Exarchopoulos og Seydoux å se seg selv på lerretet i etterkant.

– Det er tøft, og jeg er ikke så komfortabel med det, sier Exarchopoulos.

– Jeg vil ikke se på det, det var hans valg. For meg er filmen mer viktig enn de scenene, avslutter Seydoux.

«Blå er den varmeste fargen» får norsk kinopremiere den 15. november.

Les også: Topp 5: Filmer du ikke ser med foreldrene dine!

(kommentarfeltet finner du under traileren)