– Deler av grunnen til vi mener dette er rette veien å gå, er at vi kan dra nytte av alt arbeidet som allerede er gjort.

Valve-sjefen Gabe Newell, som gjennom den digital spillbutikken Steam har samlet et enormt antall registrerte kunder, viste i går frem de første offisielle bildene av spillmaskinene som skal ta PC-spilling inn i stua.

Steam-konsollen plasserer seg et sted midt i mellom en spillkonsoll (Xbox 360 og Playstation 3) og en vanlig PC. Den kan spille PC-spill, men har et eget operativsystem som gjør det mulig å ta i bruk en spillkontroller og TV-skjermen.

BAKGRUNN: Valve går i strupen på Microsoft og Sony

Under en spørsmål-og-svar-runde etter presentasjonen Newell holdt under elektronikkmessen CES i Las Vegas natt til tirsdag norsk tid, ba en tilskuer i salen den kjente spillentreprenøren om å kommentere Microsofts nylig annonserte salgstall for sin ferske Xbox One-konsoll. Tall som Microsoft selv er godt fornøyde med.

Steam-konsoll fra produsenten Alienware. (Foto: Valve)
Steam-konsoll fra produsenten Alienware. (Foto: Valve)

– Kan dere også klare å selge 3 millioner enheter i løpet av året?

Newells svar fikk det tallrike publikummet til å le høyt.

– Vel, det vil ta en stund for dem (Microsoft, journ.anm.) å ta oss igjen. Jeg mener, vi har jo allerede 65 millioner [brukere].

Valve-sjefen viste til at den digitale spillbutikken Steam allerede har over 65 millioner registerte kontoer, og et uvanlig godt markedsgrunnlag for en utfordrer til de tradisjonelle spillkonsollene.

LES OGSÅ: SteamOS er Valve sitt hemmelige kort i kampen mot Xbox og Playstation

Høyere priser enn ventet

En annen viktig forskjell fra Sony og Microsoft, til Valve, er at sistnevnte ikke produserer sine selv. En lang rekke tredjepartsprodusenter, blant annet Alienware, Gigabyte og Zotac, lager selve konsollene. Dette åpner også for at forbrukerne selv kan oppgradere komponenter over tid og på den måten unngå å kjøpe en helt ny konsoll etter et par år. Hvor utbredt denne muligheten blir er fortsatt ikke kjent.

Ved å utfordre spill i stua og de tradisjonelle hjemmekonsollprodusentene på denne måten ønsker Valve å endre spillbransjen markant. Og Gabe Newell kan fort lykkes med sitt ambisiøse mål. PC-spillere bruker ofte mer penger for å være oppdaterte med siste teknologi.

Denne Steam-konsollen fra produsenten iBuypower koster 499$ og inneholder en firekjernes prosessor. (Foto: Valve)
Denne Steam-konsollen fra produsenten iBuypower koster 499$ og inneholder en firekjernes prosessor. (Foto: Valve)

Både Xbox One og Playstation 4 selges for omkring 500$ i USA, samme pris ble avslørt for de billigste Steam-konsollene under presentasjonen på CES-messen i natt.

Med toll- og momsregler er det med andre ord å forvente at norske priser starter på 4000 kroner for den billigste maskinen. Kraftigere prosessorer og grafikkort dytter likevel raskt prisen oppover. Den dyreste av de 13 modellene som ble vist frem koster hele 6000$.

Den billigste modellen kan skilte med 8GB minne, firekjernes prosessor og ATI Radeon-grafikkort.

Hvordan Valve endrer spillkonsollmarkedet vil ikke vises umiddelbart, men med sine flere titalls millioner registrerte kunder bør Sony- og Microsoft-sjefene være forberedt på hard konkurranse.

Om du skal kjøpe en ny konsoll, er det aktuelt med en Steam-maskin for deg?