I ukene før Microsofts nye toppsjef Satya Nadella – arvtageren til Steve Balmer – ble ansatt i starten av februar var Nokia-sjefen Stephen Elop en het kandidat.

Han forlot selskapet i september 2010 for å ta over den finske mobiltelefonprodusenten Nokia, som Microsoft kjøpte tre år senere. Dermed var han etter knappe tre år tilbake i Microsofts egne rekker.

Nå er det klart at Elop har blitt ansatt som sjef i Microsofts Devices and Studios-avdeling, noe som blant annet gir ham kontroll over Xbox-konsollene og selskapets omfattende satsing på spillutvikling.

Tidligere Xbox-sjef Don Mattrick presenterte Xbox One-konsollen under E3 i juni 2013. Under en måned etter forlot han jobben. (Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP)
Tidligere Xbox-sjef Don Mattrick presenterte Xbox One-konsollen under E3 i juni 2013. Under en måned etter forlot han jobben. (Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP)

Etter en mye omtalt og kritisert avdukingen av Xbox One-konsollen under spillmessen E3 tidlig på sommeren 2013 valgte den daværende Xbox-sjefen Don Mattrick å forlate Microsoft til fordel for en lederstilling i spillselskapet Zynga.

LES OGSÅ: Xbox-sjef forlater Microsoft

I mellomtiden har Julie Larson-Green hatt ansvar for å gjennomføre resten av Xbox One-planene. En tung oppgave som inkluderte omgjøringen av kravet til kontinuerlig internettilgang og spørsmål rundt kopibeskyttelser.

Larson-Green skrøt i et brev til sine ansatte over lanseringen av Xbox One-konsollen og storsatsingene Ryse: Son of Rome og Forza Motorsport 5.

– Jeg vil takke alle og enhver for velkomsten og støtten jeg har fått som leder for Devices & Studios (Microsofts spillavdeling, journ.anm.) de siste syv månedene. Jeg er stolt over hva vi har oppnådd i løpet av så korte tidsfrister.

Ville Elop selge Xbox?

I november, mens jakten på ny toppsjef i Microsoft fortsatt var i full sving, rapporterte flere teknologinettsteder at Elop vurderte omfattende endringer i selskapets strategi.

Nettstedet The Verge pekte på at ved å fokusere på kjerneområder, som kontorverktøyene i Office-familien, og selge unna andre virksomheter, kunne Elop omforme Microsoft til et morgendagens teknologiselskap.

– Mitt syn er at det er deler av virksomheten de bør skille ut, kvitte seg med, for å fokusere virksomheten og gi mer oppmerksomhet til skytjenester, uttalte en medarbeider av Microsofts medgrunnlegger Paul Allen i fjor høst.

LES OGSÅ: Playstation 4 selger dobbelt så mye som Xbox One i USA

I følge The Verge var Elops plan inkluderte å kutte arbeidet med søkemotoren Bing og å skille ut spillsatsingen, inkludert spillkonsollene, i et eget selskap som kunne selges.

Ingen bekreftelser på ryktene kom noensinne fra Elop selv eller fra Microsoft. Nå er den tidligere Nokia-sjefen i stedet ansatt som sjef for nettopp spillavdelingen i selskapet. I sin tid som Nokia-sjef innleder Elop et tett samarbeid med sin (daværende) tidligere arbeidsgiver, men fikk også skarp kritikk for sine lederavgjørelser. Nokias inntekter falt med 40% i løpet av de tre årene Elop ledet den finske mobilgiganten, mens markedsandelen for smarttelefoner falt drastisk fra omkring 30% til langt under 5%.

Hva tror du Elop vil gjøre med Xbox-konsollene og Microsofts spillsatsing?