Sandra Bullock tar i mot prisen for verste kvinnelige hovedrolle under Razzie-utdelingen i 2010. Hun er en av få som faktisk har møtt opp for å holde en takketale under den alternative utdelingen. (AP Photo/Dan Steinberg)
Sandra Bullock tar imot prisen for verste kvinnelige hovedrolle under Razzie-utdelingen i 2010. Hun er en av få som faktisk har møtt opp for å holde en takketale under den alternative utdelingen. (AP Photo/Dan Steinberg)

Samme dag som det glamorøse Oscar-showet går av stabelen i Hollywood arrangeres en alternativ utdeling. The Golden Rasberry Award – også kjent under navnet «Razzie» – hedrer årets verste filmer og skuespillere.

Mens et medlemskap i Oscar-akademiet er forbeholdt tidligere nominerte personer, eller via en invitasjon fra eksisterende medlemmer, kan hvem som helst betale seg inn i G.R.A.F. (Golden Raspberry Award Foundation). I tillegg kan alle stemme frem og bestemme vinnerne i noen av de mindre kategoriene.

Årets verste film ble sketsjekomedien Movie 43, som til sammen mottok tre priser. Filmen med blant annet Kristen Bell, Halle Berry, Gerard Butler, Anna Faris og Hugh Jackman i rollene ble også slaktet av filmkritikere verden over.

Like mange priser gikk til Will Smiths science fiction-film After Earth – regissert av den utskjelte M. Night Shyamalan (Den sjette sansen og kalkunen Luftens siste mester 3D). Norske Kristofer Hivju har også en mindre rolle i filmen.

ALT OM: Se videoer fra Oscar-utdelingen 2014 | «12 years a slave» vant for beste film

Birger Vestmo om «After Earth»: Hivju gir som vanlig jernet, men det er litt skuffende når skapningen til slutt dukker opp, og ligner på et digitalt monster fra et Playstation 2-spill. Og det er ikke den eneste digitale effekten i filmen som skriker «fake».

ANMELDELSE: After Earth – bare nesten så dårlig som amerikanske kritikere påstår

Som far så sønn

Prisen for årets verste skuespiller gikk til Jaden Smith for sin hovedrolle i den påkostede filmen, mens far Will fikk prisen for verste mannlige birolle.

For å toppe de to foregående prisene mottok de to også «Worst Screen Combo» – verste filmduo – stemt frem av over 80 000 besøkende på nettsiden RottenTomatoes.com.

De færreste dukker opp på den uhøytidelige seremonien for å motta den tvilsomme æren, men både Sandra Bullock og Halle Berry har møtt opp og holdt takketaler da de vant prisen i 2009 og 2011.

Og hva med Will og Jaden Smith? De var ikke å se under Razzie-utdelingen, men noen få timer senere stod far Smith på scenen under Oscar-showet og delte ut prisen for beste film. Ironisk nok.