– Xbox One er Kinect. De er ikke separate systemer.

Budskapet var klart da Phil Harrison, en av toppsjefene i Microsoft, under spillmessen Gamescom i fjor høst fikk spørsmål om spillkonsollen alltid ville bli solgt med bevegelsessensoren og kameraet.

I går annonserte likevel Microsoft at de også vil selge Xbox One uten Kinect, til en lavere pris som tilsvarer utsalgsprisen til hovedkonkurrenten Playstation 4.

Xbox One ble først lansert i åtte nøkkelmarkeder – som inkluderte USA, England og Tyskland – i november 2013. Hovedkonkurrenten Playstation 4 ble lansert i flere land omtrent samtidig, inkludert Norge, noe som har ført til at Sonys spillkonsoll har fått et betydelig forsprang i mange markeder. Hvor stor betydning dette vil ha på lengre sikt gjenstår å se. Nesten halvannet år skilte den europeiske lanseringen av Xbox 360- og Playstation 3-konsollene.

De tre stor konsollprodusentene sine forsøk på å ta i bruk bevegelesteknologi har ikke vært en ubetinget suksess for andre enn Nintendo. I det siste året har spesielt Microsoft lagt vekt på andreskjermsopplevelser, som også i større grad har blitt omfavnet av spillutviklere som DICE (i Battlefield 4 og Ubisoft (i Watch Dogs).

Tidligere Xbox-sjef Don Mattrick presenterte Xbox One-konsollen under E3 i juni 2013. Under en måned etter forlot han jobben. (Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP)
Tidligere Xbox-sjef Don Mattrick presenterte Xbox One-konsollen under E3 i juni 2013. Under en måned etter forlot han jobben. (Foto: Kevork Djansezian/Getty Images/AFP)

ANMELDELSE: Playstation 4 – ett nytt spilleventyr begynner nå

Flere helomvendinger fra Microsoft

I etterkant av avdukingen av Xbox One-konsollen i mai 2013 var det meningen at Xbox One både måtte ha en kontinuerlig nettilkobling og alltid være koblet til en Kinect-sensor. Sterke reaksjoner fra spillere førte til en helomvending fra Microsoft, også når det kom til de strenge kravene til kopibeskyttelse og brukte spill. Det hele endte med at Xbox-sjefen Don Mattrick traff seg fra stillingen som følge av de interne uenighetene om retningen for selskapets konsollavdeling.

Xbox One-pakken uten Kinect vil komme i salg til sommeren i land som allerede har tilgang til konsollen. Det er ventet at en separat Kinect-sensor vil komme i salg til høsten, høyst sannsynlig i forbindelse med den norske lanseringen av spillkonsollen i september.

LES OGSÅ: Microsoft gjør helomvending med Xbox One | Xbox-sjef forlater Microsoft

Hvor mye bruker du Kinect på enten din Xbox 360- eller Xbox One-konsoll?