Filmplakat for Guardians of the Galaxy (Foto: Marvel)
Filmplakat for Guardians of the Galaxy (Foto: Marvel)

En mann vandrer forsiktig inn i et mørklagt kammer på en ukjent planet. Han rister på en kule i hånden sin og et kraftig hvitt lys bader de intrikate utskjæringene på veggene i sin iskalde glød.

Foran den mystiske eventyreren svever en ukjent gjenstand i løse luften over en pidestall. Når han endelig får tak i den er ikke gleden spesielt langvarig. Idet han snur seg har han tre imponerende store geværer pekende mot seg.

– Hvem er du?, spør lederen, og truer med det digre geværet

– Star Lord!, svarer mannen selvsikkert tilbake.

– Hvem?

Ja hvem er de egentlig, heltene som skal utvide Marvel Comics’ filmunivers til nye, interplanetariske høyder i den kommende Guardians of the Galaxy-filmen?

Nå som den nye traileren for filmen har blitt sluppet kan det være verdt å ta et dypdykk i vokternes historie. Hva får egentlig en gjeng småobskure tegneseriehelter til å erklære seg selv galaksens voktere?

LES OGSÅ: Anmeldelsen av The Amazing Spider-Man 2

Tusen år i verdensrommet

Guardians of the Galaxy markerer avslutningen på fase to av Marvels filmunivers før Avengers: Age of Ultron setter det definitive punktumet i 2015. Som film har den mye å leve opp til, ikke bare som etterfølger av alle de andre filmene, men også som en introduksjon av tegneseriegigantens mer obskure figurer.

Det første superlaget til å kalle seg «Guardians of the Galaxy» ble skapt i et samarbeid mellom manusforfatter Arnold Drake og serietegner Gene Colan i 1969. Figurene i de opprinnelige «Guardians» var delvis inspirert av krigsfilmen The Dirty Dozen, og bestod av forskjellige typer vesener fra ulike planeter med spesifikke egenskaper og ferdigheter. Deres mål: Å nedkjempe Badoon-rasen, som i år 3007 invaderte solsystemet vårt og ødela store deler av Jordens interplanetariske kolonier i samme slengen.

Vance Astro, Charlie-27, Martinex T’Naga og Yondu Udonta, de opprinnelige Guardians of the Galaxy (Foto: Marvel)

Lagets grunnlegger og leder var jordboeren Vance Astro, en astronaut som tilbrakte 1000 år i verdensrommet på reise til solsystemet Alfa Centauri og dens planeter.

Under reisen fant han ut at han var i besittelse av telekinetiske evner, som skulle vise seg å komme godt med under bekjempelsen av Badoon-rasen. Resten av laget bestod av Martinex T’Naga, et krystallaktig romvesen fra Pluto, den supersterke rompiloten Charlie-27 fra Jupiter, og Yondu Udonta, en blåhudet innfødt fra Centauri IV.

Fra 1969 til 2008

Som tegneserie opplevde den opprinnelige Guardians of the Galaxy varierende grad av både suksess og obskuritet. Spesielt 1970- og 1990-tallet var gode år for de intergalaktiske vokterne, men etter 1995 var ikke interessen for deres intergalaktiske eventyr særlig stor.

Vance Astro og hans superlag var dog ikke de eneste som fartet rundt i Marvel Comics’ uendelig store kosmos. Obskure, men likevel interessante, figurer som Starlord, Nova, Thanos, Rocket Racoon, Quasar og Drax the Destroyer bidro til å utvide Marvels tegneserieunivers omfattende kosmologi.

Mange av dem støttet også på hverandre titt og ofte, uten at det ble noe større samarbeid ut av det. Akkurat som for de opprinnelige vokterne måtte det en enorm trussel til for å bringe de nye «Guardians» sammen for å beskytte galaksen. En såkalt «crossover» måtte til.

LES OGSÅ: Nå kommer «Batman»-forhistorien i ny serie

Utslettelsen kommer

For tegneserielesere er ikke «crossovers» et nytt fenomen. Det skjer omtrent én hvert år hos både Marvel og DC. Hva det innebærer ligger for så vidt i navnet: en stor, verdensomspennende hendelse vil bringe helter fra flere forskjellige tegneserier sammen for å bekjempe den og samtidig rokke litt ved status quo i de respektive tegneserieuniversene. I nyere tid er blant annet hendelser som Marvels Civil War og World War Hulk, og DCs Infinite Crisis og Flashpoint gode eksempler på dette.

Fra august 2007 til juni 2008 stod Marvel-universet nok en gang i fare. Et intergalaktisk Armageddon stod for tur, og denne gangen måtte Marvels kosmiske helter stå til dyst. Annihilation: Conquest, ført i pennen av Dan Abnett og Andy Lanning, handlet om en invasjon fra de kybernetiske Phalanx-vesenene ført an av den onde roboten Ultron.

Det var i kjølvannet av Phalanx-invasjonen de nye Guardians of the Galaxy vokste frem. Utgangspunktet var at laget skulle være en beskyttende, proaktiv kraft i galaksen. I stedet for å reagere på krisene mens de skjedde skulle vokterne forsøke å stanse dem før de vokste seg for omfattende.

guardians
De nye Guardians, minus Groot (Foto: Marvel)

Hjernen bak foreningen var Peter Quill, alias Starlord, som rekrutterte en broket gjeng bestående av mistilpassede individer fra ulike planeter rundt om i Marvel-universet. Det er denne versjonen av superlaget som nå blir overført til filmlerretet. Noen av bifigurene fra tegneserien mangler, men det gir mening at Marvel Studios ikke introduserer alt for mange obskure seriehelter i samme film.

Fra serieruten til filmlerretet

Ut fra trailere og synopsis av handlingen å dømme virker det som om filmen går i en litt annen retning enn tegneserien. Dette gjelder ikke bare hvordan laget formes, men også motivasjonene og opprinnelsen til flere av figurene.

Peter Quill (spilt av Chris Pratt) omtaler seg selv i traileren som en «legendarisk fredløs», framfor den interplanetariske politimannen Starlord er i tegneserien. Hans nye status som fredløs kommer nok av hans nye opprinnelseshistorie, der han blir bortført av romvesener på 1980-tallet og oppfostret av intergalaktiske smuglere.

I stedet for at universet utsettes for stor fare er det et tyveri som iverksetter grunnleggelsen av The Guardians. Starlord stjeler den mystiske kulen i begynnelsen av traileren, og for å unngå å bli drept inngår han en urolig våpenhvile med de resterende medlemmene.

I likhet med Avengers vil trolig deler av filmen ta for seg hvordan de fem mistilpassede individene kommer sammen for å fungere som et helhetlig superlag. Chris Pratts beskrivelse av rollefiguren gir enda større grunnlag for å tro dette:

– Han hadde det vanskelig som barn, så nå reiser han rundt i verdensrommet og kliner med heite romvesener-jenter, oppfører seg som en kjeltring, og er litt dust. Gjennom å slå seg sammen med de andre finner han en mening med livet sitt.

Møt resten av laget

Gamora i Guardians of the Galaxy (Foto: Marvel)
Gamora (Foto: Marvel)

Den grønnhudede Gamora spilles av Zoe Saldana, som etter Avatar burde være vant med å spille noen med uvanlig hudfarge og opprinnelse. Gamora er adoptivdatter av Thanos, han som dukket opp i Avengers etter rulleteksten. I tegneserien er han en maktsyk despot som er forelsket i den fysiske inkarnasjonen av døden.

Thanos skal visstnok ikke ha en stor rolle i filmen, men hans håndlangere Ronan the Accuser og Korath the Pursuer er sentrale skurker. Gamora på sin side er en elitesoldat og snikmorder, som opprinnelig jobbet for Thanos, men som etter hvert bestemmer seg for å gå over til det godes side. Med tanke på at Thanos allerede bygges opp som en enorm trussel for Marvels filmunivers skal man ikke se bort fra at hennes lojalitet til ham vil være en sentral del av filmen.

Drax (Foto: Marvel)
Drax i Guardians of the Galaxy (Foto: Marvel)

Der Gamora er slank, hurtig og treffsikker er Drax the Destroyer en rå og brutal kriger besatt av hevn. I tegneserien var han én gang et menneske ved navn Arthur Douglas, hvis familie ble drept av Thanos.

Arthurs ånd ble deretter flyttet over i en ny og kraftigere kropp slik at han kan få sin hevn. Deretter har han vært på en evig berserkergang gjennom galaksen. Denne litt kludrete opprinnelseshistorien vil nok bli forenklet for filmens skyld, men slagkraften vil absolutt ikke være det.

– Drax er en kriger, men han er en veldig følelsesladet karakter som må hanskes med mye smerte. Jeg elsker rollen. Jeg føler litt at Drax har blitt min, forteller fribryter Dave Bautista om rollen sin.

Et tre og en vaskebjørn går inn i en rombar

Groot og Rocket Raccoon
I am Grooot

De nye Guardians of the Galaxy har alltid vært av typen til å skyte først og deretter kanskje stille noen spørsmål. Det finnes ingen bedre til å opprettholde en slik holdning enn Rocket Raccoon, en genetisk forandret vaskebjørn som er like løs i avtrekkeren som han er kort av vekst.

Han har tidligere vært vokter ved en koloni for mentalt syke, men forlot planeten til fordel for eventyr i verdensrommet. Selv om han i tegneserien har en utpreget cockney-dialekt har han i filmen stemmen til Bradley Cooper, med amerikansk aksent.

Sist, men absolutt ikke minst på laget, har vi Groot. Groot er et tre-kreatur som opprinnelig kom til jorda fra Planet X for å fange og studere jordboere, men som i senere tid kjemper for det gode.

I tegneserien er han og Rocket Raccoon gode venner, trolig fordi begge tilsynelatende er de eneste av sitt slag igjen i universet. Groot kan i tillegg bare si tre ord: «I am Groot», men det kan trekkes overraskende mange ulike betydninger ut av kun denne enkle setningen. De tre ordene vil bli ytret på ulike måter av Vin Diesel, i det som må være en av hans særeste roller til nå.

Etter Guardians of the Galaxy og Avengers: Age of Ultron begynner Marvel Studios med fase tre av sitt filmunivers. Så langt er kun to filmer av fase tre kjent: Ant-Man, regissert av Edgar Wright, og Captain America 3, regissert av Anthony og Joe Russo.

Er du gira på Guardians of the Galaxy, eller ante du ikke hvem noen av dem var? Legg igjen din mening i kommentarfeltet og bidra i diskusjonen.