Det kan gjøre vondt og være helt forferdelig. Det kan være en lettelse eller noe du har gruet deg til. Det kan hende at du mest av alt gledet deg. Hele følelsesregisteret kommer i sving når kjærligheten tar slutt og du blir dumpa. De rosenrøde dagene når dere først møttes er nærmest uvirkelig langt borte.

P3s nye nettserie Dumpa dramatiserer ti virkelige hendelser sendt inn av lyttere og lesere. Vi i Filmpolitiet fikk lyst på mer. Kanskje du også trenger litt flere morsomme eller tårevåte fortellinger om kjærligheten som tar slutt?

Vi har samlet fem svært ulike filmer som på hver sin måte skildrer forelskelse, kjærlighet, og ja, det å bli dumpa. Del din favoritt med oss i kommentarfeltet helt nederst.

NETTSERIE: Se de ti «Dumpa»-episodene her


«Lovlig blond» (2001)

Kanskje du lurer på hva i alle dager denne Reese Witherspoon-filmen gjør på en liste som dette. Da er sannsynligheten høy for at du ikke har sett Lovlig blond.

Den populære studentgruppelederen Elle Woods (Witherspoon) studerer mote på siste året og er hals-over-hode forelsket i kjæresten Warner Huntington III (Matthew Davis). Warner studerer til advokat på prestisjetunge Harvard Law School og dumper Elle for å finne seg en mer seriøs partner – det passer seg ikke å bli politiker med en blond rosakledd troféfrue tross alt.

Elle tar saken i egne hender, er supersmart, tar opptaksprøvene og starter selv på studiene som advokat. Det er ikke bare lett, men på veien lærer hun ett og annet om seg selv og kjærlighet, og knuser sin tidligere ekskjæreste både på jobb og i privatlivet.

ANMELDELSE: Lovlig blond – veldig midt på treet


«(500) Days of Summer» (2009)

Regissør Marc Webb er nå mest kjent for å stå bak The Amazing Spider-Man-trilogien, men debuterte i 2009 med denne utradisjonelle filmen om forholdet mellom Tom og Summer. Det er ikke en enkelt scene hvor den ene blir dumpet, filmen forteller ikke om hva skjedde i hvilken rekkefølge, (500) Days of Summer skildrer fragmenter fra det fem hundre dager lange forholdet mellom de to menneskene.

I hovedrollene finner vi Joseph Gordon-Levitt og Zooey Deschanel, begge har en sjarm og en utstråling som trekker publikum nært på. Gjennom filmens ulineære oppbygning får vi ta del i forholdets høydepunkter og de vanskelige øyeblikkene.

Ulike ønsker, ulike mål, ulike liv og ulike mennesker – denne filmen gir de fleste en aha-opplevelse eller to om hva et forhold innebærer og inneholder. Og en sår, men varm, vei opp fra det mørke hullet alle havner i når man blir dumpa.

ANMELDELSE: (500) Days of Summer – verdt å se om mislykket kjærlighet


«Casablanca» (1942)

En ting er å la et forhold gå til grunne fordi man ikke lenger passer sammen, fordi man har vokst fra hverandre eller fordi man har oppdaget en mørk hemmelighet hos partneren. I den ikoniske filmen Casablanca er ikke noe av dette grunnen til at Rick (Humphrey Bogart) og Ilsa (Ingrid Bergman) går fra hverandre. Det er fordi de har innsett at deres kjærlighet må ofres for en større sak; kampen mot nazistene.

Filmens berømte sluttscene, hvor Rick tar farvel med Ilsa på flyplassen i Casablanca, finner vi også en av filmhistoriens mest bittersøte replikker.

We’ll always have Paris


«High Fidelity» (2000)

John Cusack ser på deg, og snakker til deg i High Fidelity. Han er din kompis og forteller historien om hvordan han ble mislykket med damer. Filmen er en toppliste over Robs beste – og verste – erfaringer med kjærligheten.

Og det var derfor boken til forfatteren Nick Hornby traff en nerve, først hos engelskmennene, så resten av verden. Rob driver en platesjappe, driver av gårde i livet, og får aldri orden på et forhold. Han tenker mye på gamle flammer. De var sikkert mye bedre. Etter at Rob Gordon (John Cusack) blir dumpet av Laura (Iben Hjejle) bestemmer han seg for å oppsøke tidligere kjærester for å finne ut hvorfor de også dumpet ham.

Alvoret er ikke så tilstedeværende i High Fidelity, til tross for at tematikken er sår, det gjør også at filmens fokus på musikk fungerer så godt. Lydsporet har de siste femten årene hjulpet utallige menn, og kvinner, gjennom sine personlige erfaringer med å bli dumpa.


«Blue Valentine» (2010)

Noen filmer gjør vondt, langt inn i hjertet. Noen filmer tvinger deg til å se på alt som går galt, samtidig som du ser at det som var før var vakkert. Regissør Derek Cianfrance forteller i Blue Valentine om hvordan Cindy (Michelle Williams) og Dean (Ryan Gosling) finner hverandre, samtidig som vi ser hvordan de går fra hverandre. Det er hjerteskjærende.

Hva har skjedd fra de møttes til de forlater hverandre? Svaret skremmer: ingenting spesielt. De har fått et barn, et hjem og forsøker å få endene til å møtes i en travel hverdag. En kjent situasjon for mange par. Alle småbarnsfamilier opplever noe lignende. Fokuset ligger plutselig på helt andre ting enn det man var opptatt av da man møttes.

Det som førte Dean og Cindy sammen eksisterer ikke lenger. Nå er hverdagen preget av plikter, regninger og familielogistikk. De personene de en gang var er nå skygger av dem selv.

ANMELDELSE: Blue Valentine – Gosling og Williams spiller stort og fryktløst


Del dine favorittfilmer om å bli dumpa i kommentarfeltet under videoen.