Kongen av sci-fi, Ridley Scott, er tilbake i toppform med The Martian, en spennende redningshistorie som trekker i mange interessante tråder samtidig.

Historien både morer, beveger og overrasker. Og viktigst av alt, den underholder fra start til slutt med Matt Damon, publikumsvennligheten selv, som bunnsolid midtpunkt, omgitt av gode biroller, spilt av blant andre Jessica Chastain, Kate Mara og Aksel Hennie.

The Martian er kanskje ikke banebrytende i sjangeren, men utnytter effektivt dens muligheter til å fortelle en høytflyvende og medrivende historie.

LES: Anmeldelsen av Prometheus

Må overleve på Mars

En ekspedisjon på Mars overraskes av en sterk storm og må evakuere planeten. I kaoset forsvinner astronauten Mark Watney (Matt Damon).

Resten av mannskapet er overbevist om at han er død, tar av og setter kursen mot jorda. Men Watney overlever og står nå foran ekstreme utfordringer.

Han må på ett eller annet vis få sendt et signal til NASA om at han lever, og finne en måte å overleve de neste årene på, mens han venter på en eventuell redning.

Les: Ridley Scott fikk filmhjelp av NASA

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Matt Damon, Jessica Chastain, Sebastian Stan, Kate Mara og Aksel Hennie i The Martian (Foto: 20th Century Fox).
Matt Damon, Jessica Chastain, Sebastian Stan, Kate Mara og Aksel Hennie i The Martian (Foto: 20th Century Fox).

Ridley Scott er virkelig i flytsonen her. Filmen imponerer med en forrykende fremdrift. Marks gleder, sorger, seire og nederlag avløser hverandre med kirurgisk presisjon.

Man får i blant følelsen av at store biter mangler, noe de som har lest Andy Weirs roman sikkert vil merke. Store avgjørelser blir tatt på sekunder. Umuligheter blir planlagt like raskt.

Men det er lite å klage på satt opp mot filmens evne til å underholde med såkalt hard sci-fi, der historien er basert på eksisterende teknologi og sannsynlig utvikling. Det er gøy å se hvordan Mark Watney bruker MacGuyver’sk oppfinnsomhet for å overleve, både for å dyrke mat og lage vann.

LES: Anmeldelsen av Blade Runner – The Final Cut

Matt Damon er som alltid en fjellstø skuespiller. Han bærer filmen fjærlett på sine skuldre med en sympatisk rollefigur som publikum føler umiddelbar omsorg for.

Det er ingen hemmelighet at filmen har et stort persongalleri, både på jorda og i romskipet Hermes, der Aksel Hennie selvfølgelig ikke har noen problemer med å matche resten av mannskapet, spilt av Jessica Chastain, Kate Mara, Sebastian Stan og Michael Peña.

Persongalleriet på jorda spilles av blant andre Jeff Daniels, Chiwetel Ejiofor og Kristen Wiig. De spiller NASA-toppene som leder forsøket på å redde mannen på Mars, og Drew Goddards stramme manus turnerer de ulike figurene godt, uten å dvele for mye ved hver enkelt av dem.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Mark Watney (Matt Damon) teller dagene han har vært på Mars i The Martian (Foto: 20th Century Fox).
Mark Watney (Matt Damon) teller dagene han har vært på Mars i The Martian (Foto: 20th Century Fox).

Så er det noe spesielt å utsette på denne historien? Ja, man kan alltids lure på hvorfor Watney tilsynelatende ikke har noen pårørende på jorda som det er verdt å trekke inn i historien.

Det er også åpenbart av enkelte bilder av den stadig tynnere kroppen til Watney at den ikke tilhører Matt Damon, som er like buff som alltid med en gang klærne er på.

Og relasjonene mellom mannskapet på Hermes blir bare glimtvis skildret, når det åpenbart er mer å fortelle.

LES: Anmeldelsen av Exodus: Gods And Kings

Akkurat som i Guardians Of The Galaxy fylles også soundtracket til The Martian med 70-talls-musikk, med fokus på disco. Og det blir ikke feil med ABBA i verdensrommet!

Det er med på å gjøre The Martian til en morsom og lekende film, som er like god på å underholde sitt publikum som den er til å få oss tenke store tanker om romfart og science fiction.

Det er imponerende og gledelig at Ridley Scott i sitt 78. år fremdeles kan lage såpass spreke filmer som dette!

Om FILMEN

The Martian
  • The Martian
  • Slippdato: 02.10.2015
  • Regi: Ridley Scott
  • Utgiver: 2oth Century Fox
  • Originaltittel: The Martian
  • Aldersgrense: 9
  • Sjanger: Sci-fi