Vi må vente helt til 2017 for å få oppfølgeren til den fantastiske Star Wars: The Force Awakens, men vi trenger ikke vente mange dagene før vi igjen kan kjenne det krible i magen av kinospenning.

Storfilmene står i kinokø nå rundt prisutdelingssesongen, som starter med Golden Globe 10. januar, og resten av 2016 ser ganske så fengende ut på filmfronten også.

ANMELDELSE: Star Wars: The Force Awakens — Årets beste kinofilm 2015

Den historiske filmen er stikkord for det norske filmåret, som har både 2. verdenskrig og baglere mot birkebeinere på plakaten.

Internasjonalt entrer DC Comics for alvor ringen med både Batman v Superman: Dawn of Justice og Suicide Squad. Samtidig som Marvel smeller til med 3. fase av sitt «Cinematic Universe» når Captain America: Civil War kommer i mai.

I tillegg kommer flere av fjorårets festivalsnakkiser på det store lerret i Norge i 2016. Disney fortsetter å lage spillefilm av sine animerte klassikere med Jungelboken, og både Angry Birds, Assassin’s Creed og Warcraft skal alle få oppleve overgangen fra spill til film.

Her er filmene vi gleder oss aller mest til i 2016. Bli gjerne med på diskusjonen i kommentarfeltet nedenfor. Der vil vi også gjerne ha din favorittliste.

2015: Årets beste filmer | Årets beste spill | Årets beste TV-serier


Untitled Bourne Sequel

Mattt Damon vender tilbake som Jason Bourne til sommeren. (Foto: United International Pictures)
Matt Damon vender tilbake som Jason Bourne til sommeren. (Foto: United International Pictures)

Matt Damon kommer tilbake som Jason Bourne til sommeren, og alle spionfilmglade hjerter gleder seg!

Selv om den ikke har fått helt sving på tittelen ennå, så har denne filmen rikelig med kvalitetshistorie og godt rykte å spille på. De tre første Jason Bourne-filmene med Matt Damon var alle overbevisende actionfilmer med brodd og en tøff hovedrolle.

Her takles fiksjonstroverdige utfordringer i den lysskye delen av den internasjonale spionverden. Det er mystisk og herlig spennende, samtidig som stunt og slåsskamper pleier å være både fartsfylte og med god dramaturgisk forankring.

Vi håper rett og slett på mer av det samme når Matt Damon og regissør Paul Greengrass (Gåten Jason Bourne og Jason Bournes ultimatum gjenforenes.

Untitled Bourne Sequel har planlagt kinopremiere til sommeren. Da regner vi med den har et annet navn.


Creed – The Legacy of Rocky

Sylvester Stallone kommer tilbake som bokseren med stor R. (Foto: SF Norge)
Sylvester Stallone kommer tilbake som bokseren med stor R. (Foto: SF Norge)

Dette er nok en film satt i Rocky-universet der Sylvester Stallone gjentar sin ikoniske rolle som Rocky Balboa.

Denne gangen er det ikke som bokser, men som trener. Og det er sønnen til Apollo Creed, som vi kjenner fra flere tidligere Rocky-filmer, som nå skal slå seg frem – bokstavelig talt.

Gjenkjennelsesfaktoren er skyhøy, plottet virker å være en godtepose for både nye og gamle boksefilmfans og rapportene fra USA er lovende. Vi gleder oss!

Creed – The Legacy of Rocky har norgespremiere 15. januar.


The Revenant

Leonardo DiCaprio har rikelig med både skjegg og pels i The Revenant. (Foto: Twentieth Century Fox Norway)
Leonardo DiCaprio har rikelig med både skjegg og pels i The Revenant. (Foto: Twentieth Century Fox Norway)

Vi kjenner det er knyttet stor spenning til en film hvor Birdman-regissør Alejandro González Iñárritu skal gi instrukser til en skjeggete og pelskledd Leonardo DiCaprio.

Historien om den amerikanske utforskerens Hugh Glass (DiCaprio), og hans ekstremt strabasiøse villmarksreise, ser (fra traileren) ut til å bli en intens og stemningsfull film — hvor det kjempes mot både natur og mennesker.

Vi gleder oss også til å se Kristoffer Joner, som har en liten rolle i filmen.

The Revenant har planlagt kinopremiere 22. januar.


Kongens nei – Tre døgn i april

Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen i Erik Poppes "Kongens nei - Tre døgn i april". (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS, Agnete Brun)
Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen i Erik Poppes «Kongens nei – Tre døgn i april». (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS, Agnete Brun)

Dette er regissør Erik Poppes historiske drama som handler om hva som skjedde med Kong Haakon og daværende kronprins Olav da tyskerne angrep Norge den 9. april 1940.

Det var noen dramatiske og avgjørende døgn som fulgte, og Erik Poppe har fått med seg blant andre Anders Baasmo Christiansen (Kronprins Olav) og Jesper Christensen (Kong Håkon) til å skildre historien på lerretet.

Selv om filmens tittel kanskje er litt vel lang, så bør dette være en film som treffer både de som er interessert i kongehus og de som er opptatt av 2. verdenskrig, så her er potensialet for robust kinobesøk stort.

Kongens nei – Tre døgn i april har planlagt kinopremiere i september.


Marnie – min hemmelige venninne

"Marnie - min hemmelige venninne" er den siste filmen fra  Studio Ghibli i denne omgang, og den første de har laget uten legenden Hayao Miyazaki. (Foto: Arthaus)
«Marnie – min hemmelige venninne»
er den siste filmen fra Studio Ghibli i denne omgang, og den første de har laget uten legenden Hayao Miyazaki. (Foto: Arthaus)

Marnie – min hemmelige venninne er det japanske animasjonsselskapet Studio Ghiblis siste film, før de nå tar en pause for å restrukturere selskapet etter Hayao Miyazakis avgang som selskapets overhode.

Dette er samtidig den første filmen der den legendariske filmskaperen ikke har en eneste finger med i spillet, enten det er som regissør, manusforfatter, produsent, eller sjef for selskapet.

Det blir svært spennende å se om Ghiblis magi fortsatt er til stede i regissør Hiromasa Yonebayashis adaptasjon av Joan G. Robinsons barnebok med samme navn.

Marnie – min hemmelige venninne har planlagt kinopremiere i mai.


Sauls Sønn

Saul Fia er en kruttsterk film fra Ungarn (Foto: Festival de Cannes).
Saul Fia er en kruttsterk film fra Ungarn (Foto: Festival de Cannes).

Av og til kommer de store filmopplevelsene fra uventet hold. Sauls sønn (Saul Fia) er fra Ungarn og er en av de sterkeste regidebutene jeg har sett.

Filmen følger Saul Ausländer (Géza Röhrig) som er en «sonderkommando», en av jødene som er tvunget til å gjøre de skitneste jobbene for nazistene i en konsentrasjonsleir under andre verdenskrig.

László Nemes har laget en skrustikke av en film, som strammer hardere og hardere. Denne historien filleristet meg fra start til slutt, med en stadig økende følelse av dommedag. Filmen byr på ekstreme inntrykk, og er utrolig intens og opprørende.

– Birger Vestmo (som så filmen i Cannes 2015)

Sauls Sønn har planlagt norgespremiere i februar.


Passengers

Jennifer Lawrence er klar for Passengers, hvor hun skal spille mot Chris Pratt.  (Foto: REUTERS/Luke MacGregor)
Jennifer Lawrence er klar for Passengers, hvor hun skal spille mot Chris Pratt. (Foto: REUTERS/Luke MacGregor)

Morten Tyldum begeistret med sin Oscar-nominerte krigsfilm The Imitation Game, og når han nå beveger seg ut i rommet for sin andre Hollywoodfilm, er det mye som fanger vår oppmerksomhet.

Vi vet ennå ganske lite om Tyldums kommende film Passengers, men vi vet at det blir sci-fi og vi vet at han har fått med seg to av Hollywoods aller «hotteste» skuespillere på laget.

Jennifer Lawrence og Chris Pratt skal spille hovedrollene i en historie hvor en passasjer på en romferd våkner 60 år for tidlig, og må velge om han vil leve livet i ensomhet, eller vekke en medpassasjer.

Vi vet hva vi ville ha gjort.

Passengers har planlagt kinopremiere i desember.


Birkebeinerne

To birkebeinere og en baby. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
To birkebeinere og en baby. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)

Vi gleder oss kanskje aller mest til å høre Kristofer Hivju lage babylyder, men Birkebeinerne virker å være en actionfylt historie med fot for underholdning og spenning.

Vi vet at Nils Gaup kan kombinasjonen ski, vinterlandskap og god action.

Og vi vet at historien om birkebeinerne, baglerne og den unge Håkon Håkonsson er knallspennende. Vi tror derfor Birkebeinerne kan by på en drivende spennende flukthistorie ispedd topp vinteraction, vakre naturbilder og mye humør.

Birkebeinerne har planlagt kinopremiere i februar.


Spotlight

Michael Keaton og Mark Ruffalo i den historiske spenningsfilmen "Spotlight".
Michael Keaton og Mark Ruffalo i den historiske spenningsfilmen «Spotlight».

Det er kanskje alltid slik at journalister er svak for filmer om journalister. Når de handler om vonde og viktige historiske hendelser, blir de uansett relevante for resten av samfunnet også.

Spotlight er basert på den sanne historien om hvordan nyhetsjournalister i The Boston Globe klarte å rulle opp en skandale som rystet og svertet den katolske kirke både lokalt i USA og globalt.

Rollelisten er full av favoritter som Michael Keaton, Mark Ruffalo og John Slattery, og dette smaker av kvalitetsfilmer som All the President’s Men (1976) og State of Play (2009).

Spotlight har planlagt norgespremiere i mars.


The Hateful Eight

Samuel L. Jackson og Walton Goggins er to av åtte med hat og pistol i Tarantinos kommende western.  (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Samuel L. Jackson og Walton Goggins er to av åtte med hat og pistol i Tarantinos kommende western. (Foto: Norsk Filmdistribusjon)

The Hateful Eight er Quentin Tarantinos åttende spillefilm. Her møter vi åtte fremmede som treffes da de søker tilflukt fra en vinterstorm.

Vi vet jo ikke hva som skjer, men vi er ganske sikre på at det kommer til å inneholde store mengder grov og treffsikker dialog, mange kule kostymer og massevis av blod.

Rollelisten er knall, regissøren har tidligere bevist at han behersker sjangeren og legendariske Ennio Morricone er tilbake med sitt første soundtrack til en westernfilm siden 1981.

Vi kan vel la Birger få siste ordet her:

Det er Tarantino, det er western og den vises i 70 mm — hva kan gå feil liksom?

The Hateful Eight har norgespremiere 8. januar.

Hvilke filmer gleder du deg til å se i 2016? Kom med din toppliste og dine meninger i kommentarfeltet nedenfor.