For et serieår det har vært. Giganter som Mad Men og Game of Thrones har levert noen av sine beste enkeltepisoder. Den vanskelige andresesongen har blitt en gullsesong for flere av fjorårets gledeligste overraskelser. Og så har det heldigvis kommet en helt nydelig bukett av splitter nye, smarte og relevante serier – og flere av de havner høyt opp på vår liste!

Noen skuffelser har det selvfølgelig også vært, hverken True Detective og House of Cards havner på julekortlisten vår i år. Men det var nok The Bastard Executioner som landet lengst unna forventningene våre i 2015.

Dessverre ble også premieredatoene på noen av våre absolutte favorittserier utsatt. Det gjør at vi venter med å se nye sesonger av både Luther, Rectify og The Americans. Serier vi gleder oss veldig til å se.

Heldigvis fikk norske TV-tittere endelig se første sesong Rectify i år. Så da nøler vi ikke et sekund med å kåre Rectify til årets beste serie fra 2013!

ANMELDELSE: Rectify S01 – Et hypnotisk krimdrama som ikke haster mot svaret

Når det gjelder topplisten vår i år, har det vært mange runder med intens grubling, fortvilelse over at favoritter har måttet vike og lykke over alle de nydelige seriene som til slutt fikk plass på lista. Redaksjonen ble til slutt enige om en topp 10 som inneholder det vi mener er kremen av kremen fra 2015.

Blant boblene som bare nesten nådde opp har vi knallserier som Daredevil, UnREAL, Deutschland 83, Penny Dreadful, Show Me a Hero, Empire og Dag.

Vi i Filmpolitiet vil gjerne høre din mening – sett opp din egen toppliste i kommentarfeltet nederst!

Justified S06

Raylan Givens tok hatten og forlot oss etter en aldeles lekker finalesesong av Justified. (Foto: TV2, FX)
Raylan Givens tok hatten og forlot oss etter en aldeles lekker finalesesong av Justified. (Foto: TV2, FX)

Justified har vært en av de siste års beste, mest velartikulerte og stemningsfulle spenningskrimserier, og radarparet Rayland Givens og Boyd Crowder får en fantastisk fin svanesang i seriens finalesesong.

Her er urbaniseringsproblematikk, familierøtter, vinningskriminalitet og skjebne flettet sammen i en serie som er rik i mytologi, stilsikker til fingertuppene og som med eleganse plasserer samtidens Kentucky inn i den klassiske western-sjangerens forståelsesrammer.

Serien imponerte igjen med et rollegalleri som er herlig «typete» og fulle av smarte og fengende figurer.

De ulike handlingstrådene og figurene danser rundt hverandre som fulle folk på låvefest, der du aldri helt vet hvem som blir neste dansepartner. Men dette er et lukket selskap hvor temperaturen er høy og alle helst vil føre, så at det blir sosialt, intenst og fullt av ømme tær er det ingen tvil om.

– Sigurd

LES OGSÅ: Ti grunner til at vi digger Justified


Game of Thrones S05

Arya utenfor the House of Black and White. (Foto: HBO Nordic).
Arya utenfor the House of Black and White. (Foto: HBO Nordic).

Er «Hardhome» den beste Game of Thrones episoden så langt? Å endelig få se Jon Snow prøve seg mot «the white walkers» var deilig intenst, for å si det forsiktig.

Vi følte det var noen transportetapper i midten av sesong 5, men spesielt de siste tre episodene var høydepunkt på høydepunkt. Intenst og dramatisk med noen helt fantastisk sterke skuespillerprestasjoner.

Sesongfinalen var en av episodene som slo hardt, og som antageligvis var veldig sjokkerende for dem som ikke visste hva som skulle komme.

Et høydepunkt i finalen var når Arya omsider fikk stryke ut et navn på hatlista si. Scenen var akkurat passe sjokkerende, og oppe i all grusomheten var det samtidig tilfredsstillende å se henne utøve sin straff over mannen som drepte hennes elskede læremester Syrio Forel.

Likevel var det Cerseis «walk of shame» som gjorde størst inntrykk på meg i sesongfinalen. Jeg hadde ventet lenge på at den manipulerende dronninga skulle få sin velfortjente straff, men da hun endelig fikk den satt jeg igjen med en vond smak i munnen.

– Marte

ANMELDELSE: Game of Thrones S05 – ventetiden til neste år blir nesten uutholdelig


The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst

Robert Durst blunker ofte og ganske kraftig under intervjuene med filmskaper Andrew Jarecki (Foto: HBO Nordic)
Robert Durst blunker ofte og ganske kraftig under intervjuene med filmskaper Andrew Jarecki (Foto: HBO Nordic)

Skitne pappesker fulle av bevis, sigarettrøykene etterforskere, tre drap og en gammel mektig mann med gamle hemmeligheter. The Jinx er en «hvem gjorde det»-historie fra virkeligheten, som kombinerer dokumentarens hardtslående troverdighet med det beste fra krimserienes stil og dramaturgi.

Det store spørsmålet er om milliardæren Robert Durst er en morder eller ikke. Serien skifter sømløst fra det oppsatte stol-til-stol intervjuet med Durst, til stilsikre krimsnutter som gjenskaper mulige versjoner av hendelsesforløpet. I tillegg presenteres vi for faktiske bevis fra etterforskningen, intervju og arkivklipp fra rettssalen og nyhetsdekningen. Alt er skrudd lekkert sammen, og gir et fyldig og komplekst bilde av saken.

Podkasten Serial har gjort stor suksess med sin dramatiske historie fra virkeligheten om Adnan Syed som kanskje er dømt for et drap han ikke har gjort, og det er mange som vil finne en lignende spenning i å følge The Jinx. Den er knallgod underveis, og har en avslutning som virkelig fester seg.

-Sigurd

ANMELDELSE: The Jinx – Drivende spennende krim fra virkeligheten


Jessica Jones

Krysten Ritter som Marvels Jessica Jones. (Foto: Myles Aronowitz / Netflix).
Krysten Ritter som Marvels Jessica Jones. (Foto: Myles Aronowitz / Netflix).

Det har vært et supert år for superhelter på TV, og da årets toppliste skulle settes opp var det vanskelig å bestemme hvilken serie som skulle med. Etter hard debatt i redaksjonen kom vi frem til at Jessica Jones er bedre enn Daredevil, og at den hardtslående privatdetektiven derfor fortjener en plass på topplista.

Vi synes ikke superskurken i serien er like god som Daredevils Wilson Fisk, men Jessica Jones selv gjør opp for det. Det er så herlig forfriskende med en TV-serie der hovedrollen er en skikkelig tøff dame som ikke trenger å bli reddet av en mann!

Krysten Ritter er strålende i rollen som den tøffeste dama i New York, og gir rollefiguren dybde. Jessica er beinhard, men hun er samtidig skjør. Hun er sarkastisk og kynisk, samtidig som du skimter noe sårbart like under overflaten.

– Marte

ANMELDELSE: Jessica Jones – En beinhard dame som ikke vil bli reddet


Mr. Robot

Rami Malek er strålende i Mr. Robot. (Foto: NBCUniversal Television Distribution).
Rami Malek er strålende i Mr. Robot. (Foto: NBCUniversal Television Distribution).

Mr. Robot har vært en av de store seriesnakkisene i år, og er kun tilgjengelig i Norge via amerikansk iTunes. De som har anstrengt seg for å skaffe seg serien har kunnet nyte en velskrevet thriller. Mr. Robot vil få deg til å sitte på kanten av stolen fra start til slutt.

Den plagede og sosialt keitete, men superintelligente helten har vært godt representert i TV-serier de siste åra, og noen vil nok mene figuren har utspilt sin rolle. Elliot er imidlertid så godt skrevet av Sam Esmail, og blir så godt spilt av Rami Malek, at jeg blir fullstendig fascinert av rollefiguren.

Jeg har hørt man ikke skal etterligne andre om du ikke kan gjøre det bedre, og Mr. Robot er ikke bedre enn filmen den henter inspirasjon fra. Likevel er dette, som er Sam Esmails store gjennombrudd, en strålende serie som engasjerer fra start til slutt – en serie du ikke vil gå glipp av.

– Marte

ANMELDELSE: Mr. Robot – det er veien til målet som er interessant


Unge Lovende

Nenne (Gine Cornelia Pedersen), Elise (Siri Seljeseth) og Alex (Alexandra Gjerpen) i Unge lovende. (Foto: NRK, Monster)
Nenne (Gine Cornelia Pedersen), Elise (Siri Seljeseth) og Alex (Alexandra Gjerpen) i Unge lovende. (Foto: NRK, Monster)

Unge lovende må være serien med den mest troverdige dialogen som noensinne er skrevet for en ung vennegjeng på norsk TV.

Serieskaper og hovedrolleinnehaver Siri Seljeseth tar oss med inn i venninnegjengen i Oslo, og får oss virkelig til å føle at vi er en del av den.

Makan til velskrevet og underholdende serie om unge norske venner på jakt etter seg selv har vi ikke sett før. Vi ble hekta fra første scene, og de seks episodene ble ferdige så altfor, altfor fort.

Se hele serien her: Unge lovende


Master of None

Optimisten Dev (Aziz Ansari) og den noe mer sindige Denise (Lena Waithe) tilbyr mye velskrevet barvisdom i Master of None. (Foto: Netflix)
Optimisten Dev (Aziz Ansari) og den noe mer sindige Denise (Lena Waithe) tilbyr mye velskrevet barvisdom i Master of None. (Foto: Netflix)

Jeg blir truffet av alt Aziz Ansari kaster mot meg i hans nye komiserie Master of None.

Serien er treffende og oppriktige i sine livsbetraktninger. Her blir tema som immigrasjon, feminisme, rasisme, alderdom og etableringsangst behandlet med innsikt og høy gjenkjennelighet. Serien er alltid på utkikk etter vitsen, men tar likevel publikum på fullt alvor.

Master of None er smart uten å spotte, og den er søt uten å bli broddløs. Den når ikke toppnivået før etter et par episoder, og et par av sidekarakterene halter litt innledningsvis, men ha tålmodighet.

Serien vokser seg bare bedre og bedre utover i sesongen. Dette er en vennegjeng du vil henge med. 10 episoder går forrykende fort og oppleves bare som en medrivende førstedate.

– Sigurd

ANMELDELSE: Master of None – Mesterlig av Aziz Ansari


The Leftovers S02

Liv Tyler i The Leftovers. (Foto: HBO Nordic).
Liv Tyler i The Leftovers. (Foto: HBO Nordic).

Mystisk, forvirrende og en Twin Peaks-aktig særhet, er stikkord for The Leftovers, som er laga av manusforfatteren bak Lost, Damon Lindelof, sammen med forfatteren av boken serien er basert på, Tom Perotta.

I første sesong av The Leftovers fikk vi se en verden i sjokk da to prosent av jordens befolkning plutselig sporløst forsvant fra klodens overflate. I andre sesong fortsettes mysteriet på fengslende vis når nye rollefigurer introduseres.

Lindelof og Perotta holder fortsatt kortene tett til brystet, og jeg kjenner at jeg blir frustrert av at The Leftovers ikke gir meg svarene. Samtidig er det nettopp det som gjør serien så uutholdelig spennende – svaret på mysteriet får vi nok aldri.

– Marte

ANMELDELSE: The Leftovers S02 – fengslende mystikk


Transparent S02

Maura Pfefferman (Jeffrey Tambor) finner nytt sosialt fotfeste, men møter motstand i nær familie. (Foto: Viaplay, Amazon Content Services LLC. )
Maura Pfefferman (Jeffrey Tambor) finner nytt sosialt fotfeste, men møter motstand i nær familie. (Foto: Viaplay, Amazon Content Services LLC. )

Transparent viderefører sine sterke sider i sesong 2 og serverer høydepunkt på høydepunkt.

Serien har blitt en mester i å bygge opp små og store emosjonelle sammenbrudd, av typen «meltdowns», for sine figurer. Disse er både herlig komplekse, intense og rike på følelser.

Og med imponerende estetiske komposisjoner, en enestående lekker bruk av popmusikk og et friskt og fengende rollegalleri, er dette en serie som tar familiedramaet til nye og vidunderlige steder.

ANMELDELSE: Transparent S02 – fester seg under huden


Fargo S02

Fargo var et stemningsfullt og meningsfullt mesterverk fra første til siste episode. (Foto: HBO Nordic, FX, MGM)
Fargo var et stemningsfullt og meningsfullt mesterverk fra første til siste episode. (Foto: HBO Nordic, FX, MGM)

Fargo sesong to er så nydelig stemningsfull og full av smart svart humor at jeg har lyst til å rive opp skjermen og flytte inn.

Serien, som stammer fra en tematisk vri på Coen-brødrenes fantastiske film med samme navn, tar med seg det beste av stil og tone fra første sesong, flytter tilbake til 70-tallet, og blir bare bedre og bedre.

Fargespill, bildeutsnitt, musikk, figurer, dialog, garderobe og interiør. Alt stemmer og smelter harmonisk sammen til en vakker og drivende spennende dramakrim.

Mytologien er også mystisk og fengende. Vennlighet og tradisjonelle verdier settes opp mot tapt uskyld og en blodtørstig brutalitet. Serieskaper Noah Hawley tar den amerikanske Midtvestens høflige småbyliv på kornet, og sender det ut i kulda for å danse med djevelen.

Du må ikke ha sett den Emmy-vinnende førstesesongen for å se sesong to. Historien står støtt på egne bein. Men du anbefales selvfølgelig å se rubb og stubb. Har du ikke sett denne perlen er det bare å sette over kaffekjelen og glede seg! Dette er stor seriekunst.

– Sigurd

ANMELDELSE: Fargo S02 – Et lunt og blodig mesterverk


Hvilke serier mener du er årets beste? Savner du noen på lista? Si din mening i kommentarfeltet!