The Path er et velspilt drama som med nerve maler et intenst bilde av livet i og rundt en religiøs og hippieorientert sekt i USA.

Serien starter litt korny, og det blir litt svevende og spilles litt kunstig i et par av handlingstrådene, men The Path er rik på gode rollefigurer, og jeg er på god vei til å bli hekta etter to episoder.

Aaron Paul (Breaking Bad) og Hugh Dancy (Hannibal) spiller glimrende når deres rollefigurer på hver sin kant forsøker å takle tvil og tro. Og de menneskelige dramaene flettes fint inn i en spennende historie om maktmisbruk og særdeles vriene utmeldingsprosedyrer.

ANMELDELSE: Breaking Bad – terningkast 6

Uten å peke på noen bestemt trosretning, så har serien en samfunnsrelevans som gjør den både viktig, modig og aktuell.

Serieskaper Jessica Goldberg (Parenthood) er god til å vise oss det absurde i en sekts oppbygging og lære, samtidig som hun viser oss hvor avhengig mennesker kan bli av både fellesskapet og tryggheten som finnes under strenge regler.

Sektens selvforsvarsmekanismer er mektige. Hvis en tar bort gudetroen, hva er det da som holder disse menneskene sammen? Og hva ville skje med de sunne og stabile menneskene hvis trossamfunnet kollapser og de står igjen uten hjem, penger og relasjoner?

https://www.youtube.com/watch?v=WgtCSfOED6w

Hippiedop og sjokkterapi

Eddie Lane (Aaron Paul) er familiemann med hengiven kone og to veloppdragne barn. Livet leves i staten New York, i en sekt som er dedikert til mayerismen.

De følger en hippieglad blanding av økologisk dop, gudetro og en nivåbasert stige som fører til paradis. Et laidback ytre, men et rigid hierarkisamfunn bak lukkede dører.

Deres åndelige leder er i Peru for å meditere seg fram til noen nye steg på trostigen, og i hans fravær er den velstriglede Cal Robertson (Hugh Dancy) vikar.

Han drifter det hele bra. Sekten er kjapt på plass med nødhjelp til tornadoofre, de verver ensomme sjeler på gaten og Cal er meget påpasselig med å informere alle om at det ikke er en kult, de er en bevegelse.

Men samtidig som bevegelsen stadig vokser i antall, så er det ikke alle medlemmene som trives like godt blant de få utvalgte.

Eddie har begynt å tvile, men den slags tankegods er selvfølgelig ikke noe det er spesielt smart, eller trygt, å diskutere med familie og venner.

Lyset skinner sterkt på troende sektmedlemmer -  bak låste porter og med liten toleranse for tvil. (Foto: HBO Nordic, Hulu)
Lyset skinner sterkt på troende sektmedlemmer – bak låste porter og med liten toleranse for tvil. (Foto: HBO Nordic, Hulu)

En åndelig oppfølger for Jesse Pinkman

De som trykket Aaron Pauls rollefigur i Breaking Bad til sitt bryst, vil kunne kjenne igjen mye av Jesse Pinkman i The Path.

Eddie og Jesses bakgrunnshistorier i de to seriene går ikke helt opp, men det er mye likt i de to rollefigurens ungdomstid. Og Aaron Paul leverer igjen en veldig god tolkning av en usikker og fortvilet mann. Plaget av en ødelagt ungdomstid, desperat etter å bedøve smerten, men ute av stand til å finne stabil ro i en kur som bare lurer hjernen til å tro at alt er bra.

Hugh Dancy leverer også en veldig god rollefigur som den karismatiske og farlige Cal Robertson. Han er autoritetsfiguren som vil så inderlig vel, men som synker inn i maktens beruselse for å holde både seg selv og sekten sammen.

De ledende kvinnerollene har ikke kommet like sterkt i gang i starten på serien.

Den søkende og hardt prøvede ungjenta Mary (Emma Greenwell) blir noe karikert framstilt i møte med den dominerende Cal.

Eddies kone Sarah spilles greit av Michelle Monaghan, men der Eddie og Cal begge får spille både med åpne kort og skjulte hensikter, har ikke serieskaper Jessica Goldberg gitt samme karakterrikdom til Sarah tidlig i sesongen.

Dette er absolutt en serie å sjekke ut hvis du er glad i gode familiedrama som evner å utforske motsetningsfylte og tettvevde miljø. Og hvis The Path fortsetter på samme kurs som sesongåpningen staker ut, så lover dette til å bli en serie som både kan bevege og underholde.

The Path har premiere med to episoder 31. mars På HBO Nordic. Nye episoder kommer hver tirsdag.

Om SERIEN

The Path
  • The Path
  • Slippdato: 31.03.2016
  • Utgiver: HBO Nordic, Hulu
  • Serieskaper: Jessica Goldberg
  • Sjanger: Drama, TV-Serie