LONDON (NRK): Etter fem storfilmer i rollen som Captain America er skuespiller Chris Evans langt fra klar til å pakke bort verken maske eller skjold. Han innser at én dag vil han måtte se en annen i rollen – men liker ikke tanken.

Det summer i stemmer i speilsalen på luksushotellet Corinthea i London sentrum. Rommet er fylt til randen av journalister fra hele verden som venter på en gjeng premiereklare superhelter, eller iallfall de som spiller dem i den premiereklare Captain America: Civil War.

LES: Anmeldelsen av Captain America: Civil War

I drøye 40 minutter pepres skuespillerne av spørsmål om superkrefter, hvem de helst ville vært hvis de var en annen superhelt, hva som var den kuleste scenen, osv. Og selv om han må dele mye tid på lerretet med stjernen Robert Downey Jr. denne gang, så er det Chris Evans som har hovedrollen.

Det er han som spiller superhelten som gir deler av navnet til filmen. Siden innspillingen ble avsluttet har han anlagt helskjegg, og ligner ikke fullt så mye på den glattbarberte soldaten i blå trikot.

(Saken fortsetter under bildet)

Hawkeye/Clint Barton (Jeremy Renner), Scarlet Witch/Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen), Captain America/Steve Rogers (Chris Evans), og Winter Soldier/Bucky Barnes (Sebastian Stan) i Captain America: Civil War (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Hawkeye/Clint Barton (Jeremy Renner), Scarlet Witch/Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen), Captain America/Steve Rogers (Chris Evans), og Winter Soldier/Bucky Barnes (Sebastian Stan) i Captain America: Civil War (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Svarer på autopilot

Når NRK møter ham til intervju etter pressekonferansen er han en smule sliten, øyenbrynene tilter oppover og han innrømmer at det tar på spille superhelt, ikke minst alt den fører med seg av PR.

– Det har ikke bare vært en lang dag, men også en lang lanseringsturné…men….vel, eh..hør her, disse filmene er fantastiske, dette er en del av avtalen. Du får være en del av opplegget, spille en ikonisk figur og en del av det er å svare på mange spørsmål, svarer Evans diplomatisk.

LES: Anmeldelsen av Captain America: Winter Soldier

– Og en god del pussige spørsmål også? Hvordan svarer du på alle spørsmålene om superkrefter, om hvem du helst vil være og alt dette?

– Vet du, noen ganger snakker du bare. Du vet ikke alltid hva du sier, munnen bare rører seg. Det er det mest ærlige svaret jeg gir i hele dag. Det er helt sant, sier Chris Evans og våkner litt opp fra en slags dvale – og legger spøkefullt til:

– Noen spørsmål er gode, andre ikke – hva er ditt neste?

(Saken fortsetter under bildet)

Regissørene Joe og Anthony Russo snakker gladelig om sin andre Captain America-film (Foto: NRK).
Regissørene Joe og Anthony Russo snakker gladelig om sin andre Captain America-film (Foto: NRK).

Supernerder med regien

Det er brødreparet Anthony og Joe Russo som har regien på denne Captain America-filmen, slik de også hadde på Captain America: Winter Soldier som kom i 2014. I fjor kom Avengers: Age Of Ultron, regissert av Joss Whedon, hvor også Captain America spiller en viktig rolle. Årets film følger opp hendelser fra begge.

– Det er en del av moroa med å jobbe i Marvel-universet. Du må sjekke med andre regissører og prosjekter for å se hvor de er. Marvel vil ikke ha for mye overlapping, de vil at hver film skal være selvstendig, uten å være for avhengig av hva som skjer andre steder. Samtidig må du vite hva som skjer for å behandle de hendelsene på et visst nivå. Så vi sjekker med andre regissører, produsenter og manusforfattere innimellom, forteller Anthony Russo.

LES: Anmeldelsen av Avengers: Age of Ultron

De to er ikke redde for å omtale seg selv som skikkelige tegneserienerder, og kjenner universet svært godt.

– Jeg har samlet tegneserier siden jeg var ti, sier Joe Russo.

–  Jeg elsket mytologien i bladene og samlet nesten kun på Marvel-seriene. Jeg har nå muligheten til å jobbe med figurene som var viktige for meg den gangen, og du knytter ganske sterke følelser til dem som barn. Jeg likte hva de sto for som arketyper, og som filmskapere kan vi leke med dette og fortelle historiene på en måte som er interessant og overraskende, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Hard kamp mellom Iron Man (Robert Downey Jr.) og Winter Soldier (Sebastian Stan) i Captain America: Civil War (Foto: The Walt Disney Company Nordic).
Hard kamp mellom Iron Man (Robert Downey Jr.) og Winter Soldier (Sebastian Stan) i Captain America: Civil War (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Skal regissere flere MARVEL-filmer

Brødreparet skal også ha regien på de to neste Marvel-filmene, Avengers: Infinity War Part I og II. Her dukker det også opp et par helter som ikke er med denne gangen, nemlig Thor og Hulk. Gjennom de til nå 13 filmene fra Avengers-universet er det bygget opp et stort galleri med helter, og det må vurderes nøye hvem som skal få plass i hver film.

– Det er definitivt en utfordring, og det avgjøres av hvordan du forteller historien. Det er grunner til at Thor og Hulk ikke er med i denne filmen. De som fulgte med på slutten av Age Of Ultron fikk noen hint om hvor de måtte befinne seg. Men vi er ambisiøse historiefortellere, vi liker størrelsen på disse filmene og skal presse oss selv på hvor langt vi klarer å komme med fortellingen i de neste to filmene.

Jobben blir å samle alt som har skjedd frem til da, og samle alle figurene fra Marvel Cinematic Universe (de 13 filmene hvor Marvel Studios er produsent, kjent som MCU, journ. anm.). Det er noe av det meste ambisiøse som er prøvd ut, og det begeistrer oss. Det blir spennende og se hvordan det blir, sier Joe Russo.

LES: MARVEL har filmplanene klare for de neste femten årene

I tillegg til de 13 filmene som Joe Russo viser til, er det også blitt produsert fire TV-serier (Agents of S.H. I. E. L. D., Agent Carter, Daredevil og Jessica Jones) og hvor enda fem er under planlegging (Damage Control, Luke Cage, Iron Fist, The Defenders og Cloak & Dagger), alle fra MCU.

I tillegg har andre studioer laget filmer om Marvel-helter som Spider-Man, X-Men, Fantastic Four og Deadpool. Til stor glede for både regissørene og flere av skuespillerne dukker Spider-Man for første gang opp i dette universet i denne filmen.

(Saken fortsetter under bildet)

Chris Evans intervjues av NRKs Espen Aas i London (Foto: NRK).
Chris Evans intervjues av NRKs Espen Aas i London (Foto: NRK).

Klar for flere filmer

Tilbake til den noe slitne Chris Evans, som har minst to storfilmer til som Captain America i vente, har han stilt seg selv spørsmålet om nok er nok?

– I mitt hode nå, er det «nei, nei, dette er helt fint, jeg har ikke blitt sittende fast i rollen i det hele tatt», mens andre kanskje tenker «dette er alt han gjør». Jeg vet ikke. For min egen del har dette aldri hindret meg i å gjøre det jeg har lyst til. Innimellom filmene har jeg vært med på filmer jeg har hatt lyst til å være med i, jeg har aldri følt meg begrenset. Kanskje det endrer seg, jeg vet ikke hva som skjer i de neste filmene. Jeg er fornøyd og lever i nuet. Jeg prøver å ikke tenke for mye på det.

– Men det ville føles rart å se en annen i ditt kostyme?

– Ja, jeg håper alle er enige om det? Vet du…det kommer til å skje. Jeg vet ikke når, jeg vet ikke hvordan…hmm..og jeg vet ikke hvem…men det kommer til å skje, og det er greit. Det er som James Bond, rollefiguren er større enn skuespillerne. Forhåpentligvis får den et lengre liv enn mitt, jeg er bare glad for å ha vært med på et tidlig tidspunkt, avslutter Chris Evans.

Litt mer våken enn da intervjuet startet.