Filmfestivalen i Cannes (NRK): Russell Crowe (52) er i perlehumør på filmfestivalen i Cannes. Kanskje ikke så rart, siden den barske actionkomedien The Nice Guys har fått god mottagelse. Crowe har vært på en fet fest kvelden i forveien og møter NRK i en bungalow ved havet på den fornemme eiendommen til det fasjonable Hotel du Cap, en 40-minutters biltur fra Cannes.

I The Nice Guys spiller han Jackson Healy, Ryan Gosling er Holland March. Filmen er skrevet og regissert av Shane Black, kjent for manus som Dødelig våpen og The Last Boy Scout. Han har også regissert filmene Kiss Kiss Bang Bang og Iron Man 3.

Handlingen er lagt til Los Angeles anno 1977, der Jackson og Holland leter etter en savnet jente i forbindelse med en mystisk pornofilm, der aktørene dør en etter en.

– Hvem er Jackson Healy?

– Vel, vi vet ikke så mye om Jacksons fortid. Er du amerikansk, vet du at han ikke er derfra, fordi han ikke høres ut som han er fra vestkysten. Akkurat nå er han en gjeldsinnkrever, han har ambisjoner om å være noe annet, men vet ikke hva det skulle være. Og han har et stort behov for å være til nytte, sier Russell Crowe.

Anmeldelse: The Nice Guys: – Brukbar underholdning av den barske sorten

(Saken fortsetter under bildet)

Privatdetektivene Holland March (Ryan Gosling) og Jackson Healy (Russell Crowe) får også tid til å drikke litt i The Nice Guys (Foto: SF Norge AS).
Privatdetektivene Holland March (Ryan Gosling) og Jackson Healy (Russell Crowe) får også tid til å drikke litt i The Nice Guys (Foto: SF Norge AS).

Markant fysisk forskjell

– Hentet du inspirasjon fra andre hardtslående figurer fra filmhistorien?

– Ikke nødvendigvis fra filmhistorien, men det er noen figurer fra detektivserier fra 70-tallet som Telly Savalas i Kojak, og spesielt Cannon. Han var en stor fyr, men lett på foten og kapabel.

– Ryan og jeg er en åpenbar komisk duo, så jeg så på andre berømte komiske duoer. Enten det er Helan og Halvan, Abbott og Costello, Bing Crosby og Bob Hope, så er det alltid en markant fysisk forskjell på dem.

– Jeg diskuterte det med Shane og la litt ekstra vekt på det. Men dette er ikke typen film man gjør veldig mye research for. I denne filmen handlet det om å være i øyeblikket mellom «action» og «cut», sier Russell Crowe, som er åpenbart større enn vanlig i rollen som Jackson Healy.

LES: Anmeldelsen av SVK – Store Vennlige Kjempe

(Saken fortsetter under intervjuet med regissør og manusforfatter Shane Black og produsent Joel Silver)

Må være friere

– Jeg føler det er en relasjon mellom The Nice Guys og regissør Shane Blacks buddy cop-manus fra 1980-tallet, spesielt Dødelig våpen?

– Jeg har lest det originale manuset til Dødelig våpen. Det er mye mørkere enn filmen ble. Men dette er et Shane Black-manus regissert av Shane Black, så den ligger nok tettere opp mot hans originale intensjoner, sier Crowe.

– Det kan alltids gjøres flere «buddy cop»-filmer, mener Black, som selv aldri har kalt filmene sine for det.

– Jeg har sånn en respekt for thrilleren, det rappkjeftede pratet mellom to karer som gjør noe farlig. Og dess reddere de blir, dess mer rappkjeftet blir de!

– Han er veldig åpen på dialog, sier Crowe.

– Jeg tror han har vært i bransjen lenge nok til å ha utviklet en forståelse for hvordan kjemien kan bedres. En del av det er å sikre seg at man leier skuespillere man kan stole på. Som holder seg innenfor ånden av det du vil oppnå. Hvis du forsøker å mikrostyre hvert ord i et manus som dette, får du ikke et miljø der folk kan være morsomme. Du må være litt friere.

LES: Russell Crowe og Ryan Gosling skryter av regissøren sin i Cannes

(Saken fortsetter under intervjuet med skuespiller Angourie Rice)

Ikke bare Nice, ikke bare Guys

Den yngste skuespilleren på settet er Angourie Rice, også fra Australia. Etter en rekke mindre prosjekter er dette hennes største rolle hittil, som Holly, datteren til Goslings karakter.

– Jeg går i 10. klasse nå, så det er nok det siste året jeg kan si ja til alle prosjekt som dukker opp. Jeg vil gjerne jobbe på flere fantastiske prosjekt og fortelle kule historier.

En av personene hun spiller mot i denne kule historien er Matt Bomer, som er filmens fremste skurk. Han spiller John Boy, en elegant og effektiv snikmorder. Bomer sier at en skuespiller alltid er rollefigurens forsvarsadvokat.

– Det er ditt ansvar å menneskeliggjøre dem. Det viktigste kildematerialet for meg var likevel et intervju med Ice Man, en erfaren morder som jobbet for mafiaen. Han var virkelig i stand til å dele opp livet sitt. Når han dro på «jobb» drepte han folk hele dagen, men så dumpet han likene og kom hjem til middag med kone og barn. Det var noe i renheten og effektiviteten ved det som var virkelig skremmende.

LES: Alle saker fra Cannes 2016

(Saken fortsetter under intervjuet med skuespiller Matt Bomer)

Crowe ville egentlig takke nei

Russell Crowe slo igjennom i krimfilmen L.A. Confidential i 1997. Senere ble han superstjerne gjennom filmer som Et vakkert sinn, American Gangster og selvsagt Gladiatoren, som han vant en Oscar for. Crowe hadde derimot egentlig tenkt å takke nei til rollen som Jackson Healy. Han var nemlig ikke fornøyd med filmstudioets forslag til hvem han skulle spille mot.

– Jeg var ikke helt solgt på ideen. Jeg likte manuset, jeg likte det tette narrativet og hva han forsøkte å gjøre. Så fikk jeg en liste fra studioet. «Dette er folk du kunne spille mot i denne filmen». Jeg leste den lista og ingen av folka på den virket riktige for dette. Så sier agenten min, «Shane Black er allerede på et fly på vei til Australia for å snakke med deg! Han hørte du likte manuset, så han hoppet på et fly!» Og jeg trodde dette kom til å bli så pinlig, ler Crowe.

Planen var klar: Invitere Black hjem, by ham på en drink, ordne biff til ham, og gi avslaget senere, men planen feilet allerede da regissøren svarte at han ikke drikker. Da bestemte Crowe seg for å takke nei med en gang.

– Han stoppet meg og sa «Ryan Gosling». Og det endret stemningen for hele kvelden! Ryan er en skuespiller jeg har fulgt og satt pris på, enten det var dramatisk eller morsomt som i Crazy Stupid Love. Jeg synes han er en veldig dyktig skuespiller, så ideen om å jobbe med ham var veldig tiltrekkende, sier Russell Crowe.

The Nice Guys ble vist utenfor konkurransen på filmfestivalen i Cannes. Norgespremiere: 10. juni.