Filmfestivalen i Cannes (NRK): – Det er morsomt, hardt, engasjerende arbeid. Dette er noe jeg skal gjøre resten av livet!

Det er klare ord fra 69-åringen bak noen av filmhistoriens største suksesser, som Haisommer, Indiana Jones, E.T. og Jurassic Park. Nå har han kastet seg over Roald Dahls kjente eventyrbok SVK – Store Vennlige Kjempe fra 1982.

– Jeg leter bare etter en god historie. Noen ganger er den rett foran meg. Jeg har 7 barn og har lest SVK for dem. Jeg vet hvordan det føles av være SVK med barna over meg og boka mellom oss!

– Når du leser en bok, hører du deg selv lese den og du ser barna reagere på den. Jeg husker at da vi kom tilbake til London i boka, var barna veldig spente. De likte beskrivelsen av hvor høy SVK var og hvor små alle andre var i sammenligning.

LES: Anmeldelsen av SVK – Store Vennlige Kjempe

(Saken fortsetter under bildet)

Sophie (Ruby Barnhill) får en stor kamerat i SVK - Store Vennlige Kjempe (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS/ DreamWorks SKG).
Sophie (Ruby Barnhill) får en stor kamerat i SVK – Store Vennlige Kjempe (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS/ DreamWorks SKG).

Følte seg fri

De seneste årene har Spielberg jobbet med store, historiske filmer som Lincoln og Bridge of Spies. SVK markerer hans tilbakekomst til det som preget den første delen av karrieren hans, og som han kanskje er mest elsket for, nemlig det store filmeventyret.

– For meg var ikke dette som å gå tilbake i tid, det var å gjenoppta noe jeg alltid har likt å gjøre, nemlig å fortelle historier fra fantasien. Når man lager historiske filmer må fantasien legges til side. Her var det ingen sperringer, jeg følte meg fri og kunne gjøre hva jeg ville.

Noen vil kanskje reagere på ting som er forandret eller utelatt fra boka, men som er en nødvendighet når det skal lages film.

– Vi hadde lov til det. Boka hadde mange fremdriftsmekanismer, vi la til litt mer plott. Roald Dahls etterkommere leste alle utgaver av manuset, og vi har et godt forhold til dem.

LES: Anmeldelsen av I, Daniel Blake

(Saken fortsetter under bildet)

Steven Spielberg filmer (vertikalt!) med mobilen sin, med skuespillerne Mark Rylance og Ruby Barnhill ved sin side i Cannes (Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT).
Steven Spielberg filmer (vertikalt!) med mobilen sin, med skuespillerne Mark Rylance og Ruby Barnhill ved sin side i Cannes (Foto: AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT).

Bittersøt gjenvisitt

Steven Spielberg måtte innrømme at det er litt bittersøtt å være i Cannes med SVK – Store Vennlige Kjempe, 34 år etter at han besøkte festivalen med E.T. Manusene til begge filmene ble nemlig skrevet av Melissa Mathison, som døde av kreft i fjor, 65 år gammel, mens filmen ennå var under produksjon.

– Vi hadde et flott samarbeid som pågikk i årevis. Da jeg hørte at Kathy (produsent Kathleen Kennedy, red.anm.) hadde leid inn Melissa til å adaptere en bok, var det en stemme i hodet mitt som sa «hadde det ikke vært veldig fint om vi kunne fått til en gjenforening?». Det ble en bittersøt en, som historien har vist oss.

Men pressekonferansen i Cannes ble avsluttet på en positiv måte, da en journalist spurte Spielberg om det var noen vits i å tro på magi i en mørk verden.

– Alle må tro på magi! Dess verre verden blir, dess mer må vi tro på magi. Det vil hjelpe mot det onde. Jeg tror det er noe som film kan gi til mennesker, en grunn til å kjempe mot neste dag.

Spielberg har i alle fall tenkt å gjøre sitt på den fronten. Han har minst fem filmer under planlegging, blant annet filmatiseringen av Ernest Clines sci-fi-roman Ready Player One og en ny Indiana Jones-film med Harrison Ford.

(SVK – Store Vennlige Kjempe vises utenfor konkurransen i Cannes. Norgespremieren er foreløpig ikke satt, men det blir i sommer en gang.)

LES: Anmeldelsen av SVK – Store Vennlige Kjempe