Med glimrende skuespillerprestasjoner og massevis av energi er nyinnspillingen av den klassiske TV-serien Roots fra 1977 både gripende og underholdende.

Historien om Kunta Kinte og hans etterkommere er en av de mest kjente slavehistoriene i USA. Både boken og originalserien har vært et viktig popkulturelt bidrag til forståelsen av den historiske bakgrunnen til mange svarte amerikanere.

Roots har sin plass i USAs moderne kulturarv og er viktig som felles referanse. Men historien trengte fornyelse for å treffe dagens TV-publikum, og 2016-utgaven er godt rustet til å gripe nye generasjoner.

TOPP 5: Filmer om slaveri

https://www.youtube.com/watch?v=ZZwaqFhs9fo

Fra Afrika til Virginia

Serien starter i Gambia, hvor den unge Mandinka-krigeren Kunta Kinte (Malachi Kirby) drømmer om å reise til Timbuktu for å studere.

Hans drømmer blir til mareritt da han blir fanget av sin fars fiender og solgt til engelske slavehandlere.

Reisen går over havet til USA. En reise i lenker. En reise hvor jeg kjenner hendene knytte seg i sinne over hvor intenst brutalt vi mennesker kan finne på å behandle hverandre.

Mange stryker med underveis – av kuler, sykdom eller sår, men sterke Kunta Kinte overlever og blir solgt til en godseier i Virginia.

Her begynner livet som slave på gården. Og vi følger først Kintes kamp for tilværelsen, og etter hvert også hans etterkommeres kamp.

Fiddler, glimrende spilt av Forest Whitaker, er en av karakterene som virkelig fester seg i Roots. (Foto: HBO Nordic)
Fiddler, glimrende spilt av Forest Whitaker, er en av karakterene som virkelig fester seg i Roots. (Foto: HBO Nordic)

– En kan ikke kjøpe en slave, en må skape en slave

De brekkekle ordene tilhører en av slavedriverne, og det er tidvis utmattende vondt å se hvordan hvite godseiere skaper sine slaver.

Sekvensen hvor Kunta Kinte nekter å godta sitt slavenavn «Toby», og blir pisket sønder og sammen for sin motstand, er en av de ikoniske scenene fra Roots-historien som nok vil brenne seg fast hos nye seere.

Selv om serien er smertefullt ærlig i sin visuelle beskrivelse av behandlingen slavene fikk, så er dette også en dramaserie som underholder og fenger.

Handlingen er plottdrevet og ganske så tettpakket med fluktforsøk, hevnoppgjør og relasjonsdramatikk som driver oss igjennom generasjonskildringen.

Her er det også mye humør og lunhet. Roots er god på å få fram både hverdagsgleder og vakre vennskap.

ANMELDELSE: Bloodline S02 – Familiehemmelighetene blir mørkere

Utfordringen for serien er at det blir etter hvert veldig mange personer å bli kjent med. Og vi hopper en del i tid for å rekke over hele historien. Dette gjør at noen av rollefigurene blir litt for kjapt introdusert, og litt for karikert i sin rollefunksjon.

Her tyr Roots til klisjeene ved noen anledninger, og det blir noen scener som oppleves litt kunstige.

Men stort sett er serien effektivt god i figuroppbyggingen. Etter to korte møter vet vi akkurat for en jævel gårdbruker Tom Lea (Jonathan Rhys Meyers) kan være.

En del av figurene får også tid og rom til å utvikle seg, og det er lett å investere mye følelser i deres historier. Spesielt «Fiddler», mesterlig spilt av Forest Whitaker, er en figur som viser fram dualiteten i en slaves tilpasningsevne og menneskets ukuelig vilje på en imponerende måte.

Han står for en av de vondeste og vakreste scenene i serien da han bestemmer seg for at nok er nok.

Laurence Fishburne spiller Alex Haley som forteller historien om sine røtter i Roots. (Foto: HBO Nordic)
hburne spiller Alex Haley som forteller historien om sine røtter i Roots. (Foto: HBO Nordic)

Sier mye om røttene

For det medievante publikum som har konsumert mye bøker, film og serier, er hovedtrekkene i Roots en historie som føles kjent. Men slavetemaet er sjeldent fortalt så godt og så effektivt gripende som i Alex Haleys fortelling.

Roots har blitt kritisert for å ikke være så historisk riktig som forfatteren ga uttrykk for da boken kom ut i 1976. Han hevdet da at han hadde sporet sine røtter tilbake til Kunta Kinte. Men som historisk fiksjon er dette likevel en lærerik serie som klarer å si mye om røttene til mange svarte amerikanere.

Hendelsene i Roots er tragiske og heroiske, det historiske bakteppe med krig og USAs utvikling brukes til god dramaturgisk effekt og rollegalleriet er fullt av minneverdige karakterer.

Roots har premiere på HBO Nordic 31. mai og vises i fire episoder.

Om SERIEN

Roots
  • Roots
  • Slippdato: 31.05.2016
  • Sesong: 1
  • Regi: Mario Van Peebles, Phillip Noyce, Thomas Carter og Bruce Beresford
  • Utgiver: HBO Nordic, History Channel
  • Sjanger: Action, Drama, Historisk, TV-Serie