Absurde etterdønninger etter Bosnia-krigen på 1990-tallet er et mørkt, sårt og morsomt bakteppe for filmen A Perfect Day, der Benicio Del Toro og Tim Robbins spiller to drevne hjelpearbeidere med en stadig mer desillusjonert holdning til arbeidet.

Regissør og manusforfatter Fernando León de Aranoa forteller en sorthumoristisk historie om avmakt og handlingslammelse i et område herjet av krig.

Det er en tragikomisk film med satiriske trekk, hevet av Del Toro og Robbins i gode hovedroller.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Sophie (Mélanie Thierry) og Mambrú (Benicio Del Toro) forsøker å finne ut hvordan de skal få et lik opp av en brønn i A Perfect Day. (Foto: Arthaus)
Sophie (Mélanie Thierry) og Mambrú (Benicio Del Toro) forsøker å finne ut hvordan de skal få et lik opp av en brønn i A Perfect Day. (Foto: Arthaus)

Problematisk leting etter tau

Hjelpearbeiderne Mambrú (Benicio Del Toro) og B (Tim Robbins) forsøker å få opp et lik fra en brønn et sted på Balkan i 1995.

Når tauet ryker, må de ut på leting etter mer tau, noe som fører dem ut på en odysse av problematiske situasjoner sammen med tolken Damir (Fedja Stukan).

Blant annet plukker de opp gutten Nikola (Eldar Residovic) som blir lovet en ball, roter seg bort på minelagte veier, møter bevæpnede soldater med uklare intensjoner og de får følge av analytikeren Katya (Olga Kurylenko) som Mambrú har hatt et forhold til.

LES: Anmeldelsen av Et helt halvt år

Filmen beskriver hvor utrolig vanskelig og uoversiktlig det kan være å jobbe i et krigsområde, der vanlig logikk kneler i møte med rigide regler, samt en befolkning med helt andre mål enn fred og fordragelighet.

Dette gir oss en rekke morsomme og absurde situasjoner, som samtidig har et underliggende alvor som aldri gjør at morsomhetene går på bekostning av innholdet.

A Perfect Day er skarpt skrevet og klokt regissert av Fernando León de Aranoa, som treffer en beundringsverdig konsistent tone gjennom hele filmen.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Sophie (Mélanie Thierry), Katya (Olga Kurylenko), Nikola (Eldar Residovic) og Mambrú (Benicio Del Toro) på kjøretur i A Perfect Day. (Foto: Arthaus)
Sophie (Mélanie Thierry), Katya (Olga Kurylenko), Nikola (Eldar Residovic) og Mambrú (Benicio Del Toro) på kjøretur i A Perfect Day. (Foto: Arthaus)

Gode hovedroller

Det er stadig interessant og underholdende å følge ringrevene Benicio Del Toro og Tim Robbins i rollene sine.

Vi får et klart inntrykk av at dette er drevne hjelpearbeidere som har sett og opplevd det meste, og som møter situasjonene med en avslappet holdning som kan virke dumdristig for uerfarne, men det viser seg gang på gang at de har bedre kontroll enn man skulle tro.

Jeg liker disse hovedrollene svært godt, og de matches av bosniske Fedja Stukan som tolken og Eldar Residovic som den unge og tøffe, men sårbare Nikola.

Jeg må også nevne franske Mélanie Thierry. Hun spiller godt i rollen som den uerfarne Sophie, som på mange måter er publikums øyne inn i denne galskapen. Bare Olga Kurylenkos Katya er litt mindre interessant.

LES: Anmeldelsen av Teenage Mutant Ninja Turtles 2

A Perfect Day har en vidunderlig avslutning som poengterer den underliggende følelsen av absurd avmakt som hovedfigurene på ulike måter tar og føler på underveis.

Det er interessant å se hvordan et krigsområde kan fortone seg i gråsonen når kamphandlingene er over, men kanskje ikke er det likevel.

Fernando León de Aranoa har laget en underfundig film der humor og alvor går hånd i hånd på en merkelig reise som det absolutt er verdt å oppleve på kino!

Om FILMEN

A Perfect Day
  • A Perfect Day
  • Slippdato: 3.6.2016
  • Regi: Fernando León de Aranoa
  • Utgiver: Arthaus
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Drama