Det krever et visst mot å lage nye filmer om sultne haier, all den tid det er nærmest umulig å matche Steven Spielbergs Haisommer fra 1975.

Regissør Jaume Collet-Serra (Orphan, Ukjent ID, Non-stop, Run All Night) gjør imidlertid ingen dårlig jobb med The Shallows, en tett, liten thriller der en idyllisk strand blir omgjort til et blodig mareritt for filmens hovedperson.

Den sultne haien blir for det meste holdt klokelig skjult, men spretter frem i virkningsfulle skrekkøyeblikk. Man kan selvsagt innvende at filmen ikke bringer noe nytt inn i haifilm-sjangeren, men The Shallows byr på brukbar spenning med et enkelt, men velfungerende manus.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Nancy (Blake Lively) drar til avsidesliggende strand for å surfe i The Shallows (Foto: United International Pictures).
Nancy (Blake Lively) drar til avsidesliggende strand for å surfe i The Shallows (Foto: United International Pictures).

Hai går til angrep

Nancy Adams (Blake Lively) reiser alene til en avsidesliggende og folketom strand i Mexico for å surfe.

Idyllen blir avbrutt når en stor hvithai går til angrep, og hun må redde seg opp på en liten holme, akkurat litt for langt fra land.

Nancy må forholde seg til svært enkle og brutale problemstillinger for å holde seg i live, samtidig som hun må pønske ut hvordan i all verden hun skal klare å komme levende fra denne situasjonen.

LES: Anmeldelsen av Suicide Squad

Blake Lively (Gossip Girl, The Town, Green Lantern) har de kvalitetene som trengs for å skape en figur ut av et manus som kanskje ikke gir henne så mye å spille på.

Hun er nemlig alene i store deler av filmen og har lite dialog, men gjør en god jobb med å spille skremt og motløs, men samtidig smart og snarrådig.

Filmen gir oss også noen glimt av Nancys bakgrunn og motivasjon for å dra til akkurat denne stranda. Det er kanskje ikke mye, men akkurat nok til at hun blir mer enn bare en dame i nød.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Nancy (Blake Lively) må kjempe både over og under vann for å overleve i The Shallows (Foto: United International Pictures).
Nancy (Blake Lively) må kjempe både over og under vann for å overleve i The Shallows (Foto: United International Pictures).

86 kjappe minutter

Filmens antagonist, altså haien, er ikke mye med, noe som er en kjent og velprøvd taktikk.

Det er bedre å la faren antydes enn å vises i hver filmrute. Spielberg hadde suksess med minimal haibruk i Haisommer (selv om det riktignok i hovedsak skyldtes problemer med den mekaniske haien).

Og i 1979 skremte Ridley Scott vettet av kinogjengerne med Alien, selv om monsteret bare har cirka 4 minutters spilletid totalt.

Regissør Jaume Collet-Serra er også sparsom med haibruken i The Shallows, noe som skaper mer spenning enn tilfellet for eksempel var i Renny Harlins haitunge haifilm Deep Blue Sea fra 1999.

LES: Anmeldelsen av Batman: The Killing Joke

Det finnes elementer i The Shallows som virker litt forstyrrende, som hvordan Nancy kan surfe i enorme bølger i et hav som er helt stille i alle andre scener.

Noen sekvenser har også en litt for gjennomtenkt timing, selv om det åpenbart er god taktikk for å skape mer spenning.

The Shallows finner på ingen måte opp nytt krutt, men dette er 86 kjappe minutter med renskåren haispenning, og med Blake Lively som et dyktig og effektivt midtpunkt.

Om FILMEN

The Shallows
  • The Shallows
  • Slippdato: 12.10.2016
  • Regi: Jaume Collet-Serra
  • Utgiver: United International Pictures
  • Aldersgrense: 12
  • Sjanger: Thriller