Uttrykket Hell or High Water betyr å gjennomføre noe, hva som enn skjer. Filmen introduserer oss for to brødre som er fast bestemt på å nå målet, samme hvilke konsekvenser det kan få for dem.

Den britiske regissøren David Mackenzie har laget et svært godt drama med velspilte figurer, god dialog og en interessant handling satt mot en bakgrunn preget av forfall og økonomisk ruin.

Hell or High Water setter våre moralske syn på prøve, da det ikke er helt klart hvem som egentlig er de store skurkene i denne filmen.

Anmeldelse: Arrival er smart, tankevekkende og voksen sci-fi

Toby Howard (Chris Pine) og storebror Tanner Howard (Ben Foster) legger ut på en ransturné i Texas. De fokuserer på en spesiell bankkjede, av grunner som avdekkes etter hvert. Metodene er amatørmessige, men gir likevel resultater.

Texas Ranger Marcus Hamilton (Jeff Bridges) er få uker unna å bli pensjonist og ser muligheten til å få én siste sak med litt action. Han legger ut på veien med partneren Alberto Parker (Gil Birmingham) for å lete etter ranerne.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Texas Rangerne Marcus Hamilton (Jeff Bridges) og Alberto Parker (Gil Birmingham) sjekker ut et åsted i Hell or High Water (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Texas Rangerne Marcus Hamilton (Jeff Bridges) og Alberto Parker (Gil Birmingham) sjekker ut et åsted i Hell or High Water (Foto: Norsk Filmdistribusjon)

Amerikansk kollaps og forfall

Historien i Hell or High Water tar oss gjennom slitne småbyer i Texas som er sterkt preget av økonomisk kollaps og forfall. Skildringen av omgivelsene er betegnende.

Mange eiendommer og forretninger står tomme og har «for sale»-skilt på seg. Store reklameskilt langs veien tilbyr raske banklån med høye renter. Det er åpenbare tegn på hvem som sitter med pengene i dette samfunnet.

Det er interessant å konstatere at det igjen er en britisk regissør som viser oss denne siden av USA, akkurat som Andrea Arnold gjorde i American Honey.

Anmeldelse: American Honey er en av årets beste filmer!

Selvsagt er det moralsk forkastelig å rane banker. Samtidig kan man kanskje se skjebnens ironi i at en amerikansk bank får svi litt, på grunn av et system mange mener fungerer som økonomisk undertrykkelse, spesielt sett i lys av den økonomiske kollapsen i 2008.

Toby og Tanner seg i en gråsone, der det på en side er lett å ta avstand fra deres handlinger, men på den annen side mulig å applaudere deres motiver med en viss sympati.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Chris Pine viser sin rekkevidde som skuespiller i Hell or High Water (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Chris Pine viser sin rekkevidde som skuespiller i Hell or High Water (Foto: Norsk Filmdistribusjon)

Manusforfatteren imponerer

Manuset er skrevet av Taylor Sheridan, som også er skuespiller, kjent fra tv-seriene Veronica Mars og Sons of Anarchy. Nå er karrieren hans bak kamera i ferd med å ta skikkelig av.

I fjor skrev han den imponerende thrilleren Sicario, som Denis Villeneuve regisserte. Sheridan har også skrevet oppfølgeren Soldado, som er under innspilling akkurat nå, med Suburra-regissøren Stefano Sollima.

I tillegg debuterer Sheridan snart som regissør selv med thrilleren Wind River, med Jeremy Renner og Elizabeth Olsen i to av hovedrollene.

Taylor Sheridan er altså i vinden, og manuset til Hell or High Water imponerer med aktuell tematikk med problemstillinger som tvinger publikum til å bevege sine moralske standpunkt på en måte som kan føles litt ubehagelig. For vil vi ikke egentlig at bankranerbrødrene skal lykkes?

Anmeldelse: Snekker Andersen og Julenissen er en forsiktig og kalkulert julefilm

Det er morsomt og litt rørende å se en aldrende Jeff Bridges spille Texas Ranger Marcus Hamilton i Hell or High Water. Han er en utrangert tjenestemann på vei ut av drift, med en veterans avslepne holdning til jobben, men med en sterk rettferdighetssans.

Samspillet med Gil Birmingham i rollen som Alberto Parker sitter godt, med fokus på kjekling som innledningsvis kan virke respektløs, men som viser seg å være tegn på vennskap mellom gode kollegaer.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Texas Rangerne Hamilton (Jeff Bridges) og Parker (Gil Birmingham) havner i en skuddveksling i Hell or High Water (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Texas Rangerne Hamilton (Jeff Bridges) og Parker (Gil Birmingham) havner i en skuddveksling i Hell or High Water (Foto: Norsk Filmdistribusjon)

Troverdig miljøskildring

Toby og Tanner spilles godt og nyansert av henholdsvis Chris Pine og Ben Foster. Pine er mest kjent for sin glatte og striglete rolle som kaptein Kirk i de nye Star Trek-filmene, men viser her at han har enda større rekkevidde.

Toby er tilsynelatende rolig og avbalansert, men har noen eksplosive øyeblikk som viser at han står med ryggen mot veggen.

I rollen som storebroren benytter Ben Foster sin evne til å spille skyggefulle figurer, der vi raskt aner Tanners utilregnelighet, men også hans sterke hengivenhet til broren.

Anmeldelse: Starred Up er et iskaldt og intenst fengselsdrama.

Hell or High Water er en svært tilfredsstillende film fra David Mackenzie (Young Adam, Tilfellet Hallam Foe, Starred Up).

Dette er ikke hans første film med handling satt i USA, det var L.A. Gigolo med Ashton Kutcher i 2009, men Hell or High Water er en mer virkelighetsbasert film med bedre skuespill, en troverdig miljøskildring og et handlingsforløp som tar seg tid til å utforske tematikken mot det uunngåelige klimakset.

Det er i miljøer som dette vi finner Trump-velgerne: den fattige, hvite arbeiderklassen som har fått den amerikanske drømmen knust og legger skylda på banker og politikere.

Om FILMEN

Hell or High Water
  • Hell or High Water
  • Slippdato: 11.11.2016
  • Regi: David Mackenzie
  • Utgiver: Norsk Filmdistribusjon
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Drama