Den britiske regissøren Andrea Arnold gjorde inntrykk med sin forrige film, Fish Tank. Med American Honey sementerer hun sitt rykte som en filmskaper med et svært spennende uttrykk.

Dette er en feberaktig roadmovie gjennom USA med en utrolig nerve, stor energi og imponerende observasjonsevne. Den gir oss innblikk i den amerikanske drømmens bakside, med fattig ungdom uten muligheter, som omtrent lever fra hånd til munn hver dag.

American Honey har et særegent visuelt preg med et ekstremt tilstedeværende kamera som gjør dette til en rå film som river deg med på reisen.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Krystel (Riley Keough) og Jack (Shia LaBeouf) i American Honey. (Foto: United International Pictures)
Krystel (Riley Keough) og Jack (Shia LaBeouf) i American Honey. (Foto: United International Pictures)
Innleder et hett forhold

Filmen fører oss gjennom den glemte underklassen, de som ble kraftigst rammet da den siste finanskrisa slo til. 18 år gamle Star (Sasha Lane) lever et stykke under fattigdomsgrensa.

Et tilfeldig møte med Jack (Shia LaBeouf) fører henne inn i en omreisende gruppe unge mennesker som selger magasiner langs veien, under ledelse av Krystel (Riley Keogh).

Jack skal lære opp Star i hvordan man ringer på dører og gjennomfører salg. Ganske snart innleder de et hett forhold, men det skal vise seg at Jack vil holde dette skjult for resten av reisefølget.

Anmeldelse: Børning 2  har flere biler, mer fart og farligere stunts

Filmen er skutt i «academy ratio» (1,37:1), som er et nesten kvadratisk filmformat. Effekten er merkbar.

Vi kommer tettere på figurene, samtidig som den smale rammen indikerer deres trange hverdag, begrensede handlingsrom og små fremtidsutsikter.

Fotograf Robbie Ryan gir oss mesterlige inntrykk av betong, ugress og asfalt i en styggvakker forening. Han går så nært inn på figurene når de reiser rundt i en liten van at det føles for tilskueren som om man er en del av reisefølget.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Kameraet gir nærkontakt med de omreisende ungdommene i American Honey. (Foto: United International Pictures)
Kameraet gir nærkontakt med de omreisende ungdommene i American Honey. (Foto: United International Pictures)
Spiller rått, usminket og utemmet

Andrea Arnold fyller filmruta med unge skuespillere som har stor utstråling og autentisitet. Noen av dem har aldri spilt i film før, og kommer fra lignende miljøer som de som skildres.

Shia LaBeouf er den eneste filmstjerna blant dem, og jeg tør påstå at han gjør sin beste rolle noensinne som Jack, en energisk sjarmør med mørke sider.

Midtpunktet er likevel Sasha Lane, som spiller rått, usminket og utemmet som Star, ei ung jente som kjemper for å bryte ut av en fremtidsløs tilværelse, og lar seg lokke inn i en virksomhet som kanskje heller ikke har de største utsiktene, men er i det minste bedre enn hva hun har fra før.

Lane spiller fryktløst og intuitivt, og gir Star flere dimensjoner som gjør henne til en sterk, levende og interessant figur.

Anmeldelse: Kalde føtter S06 – sesongpremiere! Et hjertelig gjensyn med britisk samlivsserie

American Honey er et strålende eksempel på hvordan man kan lage film med små ressurser, men med et stort hjerte.

Den er forholdsvis lang, 2 timer og 43 minutter, men blir aldri langsom eller repetetiv. Figurene oser av vitalitet, historiefortellingen er energisk, og tematikken føles stadig mer aktuell.

Man må bare føle med hovedpersonenes kamp for tilværelsen på sin reise gjennom et USA som åpenbart er merket av trange tider.

Med American Honey har Andrea Arnold prestert en av årets aller beste filmer!

Om FILMEN

American Honey
  • American Honey
  • Slippdato: 14.10.2016
  • Regi: Andrea Arnold
  • Utgiver: United International Pictures
  • Aldersgrense: 15
  • Sjanger: Drama